Thursday, January 23, 2014

Diet Atkins - Part 3

Assalamualaikum w.b.t ...

Selamat malam,selamat tengah malam,selamat pukul 11...
Heceyyy suka hati makan roti,

Kita bertemu lagi malam ini...
Eh eh eh sikit hari lagi dah nak 3 bulan aku buat ini Diet Atkins.

Stop! Jangan tanya berapa berat aku dah turun (kau bajet ada orang nak tanya la ni YAni? hurmm?)
Haha tak tak tak. Sesuka hati aku je.

Oke,tak ada lah banyak sangat,dah dekat 3 minggu berat aku ke laut! Takmo turun ataupun statik je kat situ 58.* ...chochoiii... (oke kat sini aku amalkan tak terlalu drastik untuk turunkan berat,sebab tu suka hati aku nak makan amende.)

Eh amende di sini bermaksud,aku suka gila makan ayam percik kat pasar seksyen 6 shah alam tu,rasanyaaaa,masyaaa Allah,tabarakallah!!!

Tak terdaya aku nak menolak godaan si dia. Kuikuikui. Eh tapi selalunya aku basuh,so sos dia takde rasa sangat. Kikiki,senget. (oke esok jumaat,insya Allah,ada jodoh tu,dapat lah aku makan dia...huhuuu)
Hang ni Yani tak serius ke nak diet ni?

Gila hang tak serius...serius lah oi,cuma aku mengamalkan konsep 'steady r bhai' wa oke lagi ni. Alhamdulillah, masih bisa bertahan.

Hihi,tak percaya bhai,dah nak dekat 3 bulan aku tak makan nasi!

Ala nasi,memang pernah tak makan pun dulu,tapi ini dengan segala roti,mee mehon spageti dan yang seangkatan dengannya aku tak ambil.

Ahaaa rahsia terhebat,gulaaaa pun tak kecuali Stevia. Heeeheee,dan air putih sebanyak-banyaknya.
Kawan dekat ofis,akak ngan acik cleaner pun kata badan aku dah susut (eh tapi kadang aku rasa,same aje.Huhu melampau aku ni. Oke,bukan pujian yang aku nak dengar,cuma ini ialah eksperimen aku tentang diet ni,memang berkesan kalau minda anda kental!)

Kawan kawan muda aku kata ginii ,"ehhh kak Yani,dah lah diet ni,berenti la,kesian nengok,dah kurus benor,macam kalau kena tiup angin tu boleh jatuh." (ni ain cakap,haha tak ley blah je budak ni,korang jangan percaya,aku belum kurus,ade lagi 8 kilo untuk capai berat ideal mengikut BMI.)

Ada juga yang meng'ia'kan,tak,susut tu ya,kurus tu tak kot. Macam sama je masa aku habis Plkn dulu. Ada juga yang cakap muka aku pucat. Haihh,kat opis,memanglah aku suka jadi mak lampir. Hihi,takkan 24jam aku nak oles lip balm kat bibir. Opis sejuk,kekompom bibir kering walau aku minum banyak air!
So,ada sesiapa yang dah try diet atkins ni?

Korang mesti lagi banyak turun berat kan? Aku ni banyak main agaknya.

Buat masa ni selamat la belum pernah ter cheating meting ni. Tak cheating pun berat aku statik. Haaaa aku tau,sebab kurang senaman. Kbai. Haha.

Tiheeee aku hanya akan berenti bila berat aku dah capai 51kg. Berat tu yang paling maksimum untuk tinggi aku 150cm. Sabar ajelah cik Senah oiiii! Jauh lagi perjalanan ni,agak menakotkan jugaklah,sebab raya nanti aku nak gak makan kuih rayaaa...(heeee yani poyo!)

Eh awak awak awak. Kalau awak nak buat sesuatu,biar sampai habis,so dah capai fasa 4, itu adalah penjagaan pengambilan pemakanan seumur hidup.

Kurangkan makanan atau minuman yang manis,tapi boleh sangat kalau nak tambah manis bertingkek tingkek kat senyuman awak tu.

Dan cukuplah aku merepek kerepek pasal diet aku ni.

Sebenarnya aku stress berat statik,tu la tak memasal blog ni jadi mangsa aku.
Korang pun jadi mangsa juga,sebab baca entri ni.

Eh tak tak tak. Korang daebak!

Semoga korang berjaya melakukan diet ini.

Eh kalau ada salah silap kat entri ni,minta maaf ye. May Allah bless us. Ana uhibukum fillah abadan abada. Take care.

Salam ukhuwah,
NorZayani binti NorHamshah
11.30 PM
23 Januari 2014

Wednesday, January 22, 2014

Situasi sentap yang lara...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t.

Erm entri pertama untuk bulan Januari tahun 2014. Subhanallah, 2014 sudah. Syukur Ya Rabb.

Orang lain semua dah update entri baru, entri 2014, aku pulak baru menggagau nak taip.
Eh busy, tak ada masa, ini pun as a quick update. (Sebab dah lewat untuk aku tidur dan bangun keesokan harinya...)


Kenapa pilih hari ini untuk update entri baru?
Tiheeee entah, sebab stress kerja pagi tadi kot. Tihehehe...

Stress sangat tu tidak la, cuma mengganggu emosi seketika. Mujur Allah ada, jaga saya. Aamiin. :)

Kenapa nak stress hari ni?

Hidup ini sangat mencabar, tak kiralah awak kerja apa sekalipun, sama ada awak seorang doctor waima tukang sapu sekalipun, setiap apa yang kita lakukan itu ada keperluannya yang tersendiri. Masing-masing punya peranan dalam kerja masing-masing, jadi aku rasa, kita janganlah mempertikaikan kerja orang lain.

Hurmm amenda aku merepek ni?

Oke, kerja aku ni, tak adalah se GAHHH mana pun, kerja biasa-biasa je. Operator, kerani aduan, hurm pegawai khidmat pelanggan ? (Sedap sikit bunyi aihh..) Ahhhh! Ada aku kisah sedap bunyi ke tidak. (Part ni ibu suka bising dekat aku, sebab study course lain, kerja ke laut, tak ada kena mengkena!) * ehhhh ibu tak mo marah kita k, tak apa pun kerja mana-mana (selagi halal di sisi Allah) itu yang Yani cari. Keberkatan. So mom, please, restuilah kita. :) oKe I Love u!

Oke, straight to the point, aku nak ringkaskan, sangat banyak dah membuang ayat ni.

Memandangkan hari ini aku ditugaskan seorang diri untuk menjaga talian aduan rakyat Selangor ini, maka dengan emosi yang ceria pagi tadi aku memulakan kerja. Ceria tak hagak bhaiii, esok gajiiii!

Tapi, hahaha pagi ni agak clumsy sikit kerja aku, aduan banyak aku tak kisah, tapi call tak henti-henti masuk. Mana dengan nak key in dalam sistem, nak buat laporan semalam, nak kena call PBT, nak apa lagi eh? Eh nak macam-macam lah. Ok, kawan aku pergi kursus, sebab itu aku jaga 3 telefon itu seorang diri. (Korang jangan kesian kat aku..hihi..)

Dan lagi, tolonglah wahai pengadu-pengadu ku SAYANG, aku ni manusia biasa, ada perasaan bukan robot, ada emosi, bukan sekadar benda semata.

Mohon jangan tuduh kalau tak nampak, mohon jangan maki, silalah jaga bahasa. Dah cukup baik saya cakap. Hurmmm... :'(

Kring...kringggg....kringggg...

^ Selamat pagi...blaaa..blaaa blaaa...

^ Saya nak buat aduan di blaaa blaaa blaaa...nama saya blaaaa blaaaa...

-Kurang dengar kurang pasti (encik cakap laju, saya nak dapatkan kepastian di kawasan mana) *eh normal kan bertanya kalau kita memang tak pasti?

 ^ Eh awak ni, lain kali saya cakap tu salin la, ini haaaa, haaaa...haaaa...bukan nak salin orang cakap apaa...blaaa...blaaaa...blaaa..

-Oke serius bhai,part ni aku sentap. (aku salin la apa maklumat dia semua) * Allahu robbi, sedihnya Allah saja yang tahu. Tuduh tanpa nampak depan mata. *takpe encik, kita mengadu pada Allah nanti. Suka hati encik je tuduh saya memacam, dah la aduan banyak, saya belum habis maklum pada PBT.

^ Saya salin encik, saya faham masalah encik....blaaa blaaaa blaaa...

* Then aku bagi nombor pegawai atasan aku. Hurm biarlah jelah dia jawab, bukan aku nak lepas tangan, tapi encik ni nak sangat cakap pada pegawai.

* Yelah, pegawai kan...saya ni siapalah kan, kerani cabuk je, tak buat kerja, dok je goyang kaki kat ofis tu. Tak buat apa pun...huhuhu. (Aihhh, tak kisahlah persepsi orang tentang orang kerja Kerajaan ni. Hang ingat semua yang hang fikirkan tu sama? Semua kakitangan kerajaan sama, malas? Mengulor? Tak lah oiiiii! Kitorang nak cuti pun payah tau. Sampai hati letakkan persepsi yang sama pada semua orang yang berbeza.)

Habis saja situasi tu, aku pun tarik napassss la pelan-pelan, hembussss, sebut Allah je banyak kali. Istighfarrrrrr... <~ Eh korang, ini tips, tolong buat bila korang tengah marah, aku try tadi. Tak jadi marah, cuma air mata je dah mengalir. Cengeng oi aku ni, kena marah je nak nangis.

Aku bukanlah nak aib kan sesiapa, sebenarnya tak adalah marah sangat pada encik tu, aku faham masalah dia, aku faham situasi dia, kalau aku ada kat tempat dia pun aku marah kot. Kot la. Aku ni penyabar sikit kot dari encik tu. Tapi aku nak buat macam mana? Aku bukanlah ultraman, doremon, supermen, boboiboi atau sesiapalah superhero yang korang kenal lagi.

Setiap di antara kita, ada tugas yang tersendiri, di pihak aku, aku dah jalankan tugas sebaiknya, bantu orang awam menyampaikan aduan pada pihak berkenaan. Selebihnya tanggungjawab orang lain. Lainlah kalau aku ni pegawai ke, MB ke, Dato' ke atau apa-apa je lah.
Kalau aku boleh bantu, aku dah bantu. Masalahnya tugas kita terbatas. Ada batasannya, kang melebihi batasan, macam mana pulak? Tolonglah mengertiiii. (Ewahhhh Yani, cara cakap macam lah ada orang nak baca, macamlah ada pengadu kat Selangor ni yang kesian, meluat lagi ada!)

Haihhh, ni bukan entri pendek ni, ni entri poyo.. Panjang lah pulak! HUhuuu...

Oke, kesimpulannya kat sini, sebenarnya satu je aku nak TEKAN kan. Sentiasalah bersangka baik (husnuzon) dengan orang. Jangan mudah bersangka buruk. Kedua, kawal marah, atasi marah dengan istighfar, ingat pada Allah. Insya Allah, Dia bantu. Jangan risau. Dan yang ketiga, cubalah jadi seorang yang bertimbang rasa. Insya Allah, niat awak baik, awak mudahkan urusan orang, Allah akan mudahkan urusan awak.

Meh aku petik satu kata-kata, "Masalah takkan besar, kerana Allah lah yang Maha Besar. Masalah bukanlah besar kerana kita ada Allah yang Maha Besar. Dan masalah bukanlah besar, selagi kita meletakkan Allah di tempat yang TERBESAR dalam hati kita. " ~

Akhir kata, majulah sukan untuk Negara. (oke tak kena mengena, aku dah menggelabah nak tidur ni.)

^ Terima kasih sudi baca entri ini, maaf kalau terdapat banyak kesilapan. Segala yang baik itu dari Allah, dan yang buruk itu dating kerana kekhilafan diri ini.

^ En. I, jangan marah eh, situasi ini saya hanya jadikan untuk pengajaran supaya kita sentiasa berhati-hati dengan percakapan kita agar tidak mengguris hati orang lain. Nak guris hati saya takpe, tapi hati orang lain? Kesiaannn tau. Moga Allah meredhai hidup encik dunia akhirat. Aamiin.

Salam ukhuwah,

Norzayani Binti Norhamshah
22 Januari 2014
23:50