Monday, October 19, 2015

Brownies Untuk Ayah

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Erm terajin sikit nak up entry baru, tapi entry bukan panjang manjang kertas kajang.
Entri simple je sekejap-sekejap.

Btw, kengkawan yang dihormati lagi disayangi sekalian, memandangkan cuaca belum lagi pulih, dan masih berjerebu, harapnya kengkawan semua menjaga kesihatan dengan baik...

Orait, memandangkan semalam [ 18 Oktober ] adalah tarikh ulangtahun kelahiran ayah saya yang ke 59, maka dengan penuh rasa cinta kasih sayang, saya telah membuat sebuah (ehh sebuah ke penjodoh bilangannya ni?!) eh gasaklah kan... saya telahpun membuat sebuah brownies untuk ayah.. heee amende rasa penjodoh bilangan tak kena ni? adoii..

Sebenarnya kami semua mungkin inginkan kelainan dari kek, jadi semalam ayah tak potong kek.
Ayah potong brownies yang telah siap dipotong. (Hehehe...)

Memandangkan entry ini pendek sahaja, jadi kita belanja gambar je, resepi nanti, tunggu next entry tau... (hahhh yani! bebajet ada orang nak bukak blog kau ni selalu lah? tiheee, haha kalau tak ada pun tak pa, kita bebuat ja ada, huuu...)





Adui, terserlah kemalasan kat situ, taip print lekat cucuk. Tapi ni angah yang buat tulisan tu, kalau saya yang buat, mesti cantik... haha perasan kejap.

Oke kengkawan, jadinya, insya Allah, lepas ni, saya cari masa sikit, kita share resepi kat awak-awak.

Sedap? Entah...
Pada saya, saya memang suka, sebab lepas bakar dah sesejuk dan susun di atas papan kek ni, saya simpan dalam freezer... hihihi... memang deabak rasa dia... nak tahu? ohh kena try sendiri nanti..

Oke kengkawan, insya Allah, kita jumpa di entry seterusnya.
Terima kasih atas perhatian, mohon maaf sebarang kekurangan.


Jaga diri, jaga iman, jaga solat.

Sekian, wassalam...


Wednesday, October 7, 2015

Selfnote...



Jodoh itu apa?

Jodoh itu walau kau mengelak sampai ke hujung dunia sekalipun, kau tetap akan saling berjumpa.

Jodoh itu apabila kau suka dekat seseorang, tapi kalau seseorang itu tak minat, kau baik macam mana pun dia tak pandang. Please, move on.

Jodoh itu bilamana kau sedang berusaha mencari, tapi masih tidak berjumpa. Masih belum dipertemukan.

Simple je.

Tak payah fikir banyak-banyak.

Yang penting kau dah usaha, kau tahu usaha yang bagaimana.

Tapi bukan usaha yang boleh mengundang murka Allah, ok? 

 Insya Allah, kalau tak jumpa kat dunia, kat akhirat nanti jumpa lah.
Sabar. Itu kuncinya.

Kau fikir apa ni? Target kau apa dalam hidup kau?

Berjaya? Kaya? Bahagia?

Apa jua yang kau targetkan, nak berjaya, kaya, bahagia, biarlah kerana Allah.
Bukan kerana kepuasan diri kau sendiri.
Kalau tak, ruginya. Rugi sangat...

Dan…

Semak balik please, kau hidup untuk apa? Kerana apa?

Apa pun jawapan kau, dalam skema jawapan, jawapannya hanya satu dan takkan berubah.

Nak tahu apa?

Kau hidup kerana Allah, kau dapat hidup sekarang ni pun kerana Allah.

Faham kan?

+ Oh mudah saja nak hidup bahagia +

+ Jaga hubungan dengan Allah +

+ Jaga hubungan sesama manusia +

Insya Allah, bahagia milik anda juga akhirnya...

* Bahagia itu subjektif, ada yang sedang sakit, tapi masih bahagia, ada yang sedang bersedih, tapi masih boleh rasa bahagia, ada yang sedang dukacita, tapi tetap merasai bahagia... itulah keajaiban Allah... 


Sincerely,
Me. [SelfNote]




Tuesday, October 6, 2015

'Percutian Berjerebu' 3 Hari 2 Malam [ Begin & End With Smile SukSelangor ]

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.t...


Aduhai, sesungguhnya sangat lama tak mengarang entri baru.
Entah kenapa, tahun ni rasanya memang malas gegilas nak update blog.
Ish...ishhh.. (Eehhhh, panjang pulak title entri nihh... mihmihmih...)

Tapi tak apa kot kan, memandangkan blog ini sekadar sesuka hati bukan sebab ada ramai yang nak tunggu entri baru ke apa kan dari saya... (heeee mood perasan telah di aktifkan, haha!)

Adui, tepu otak nak mulakan ayat pertama.

Memandangkan sekarang ini keadaan udara dan persekitaran agak membimbangkan, jadi, sudilah kiranya anda-anda, menjaga kesihatan masing-masing.
Kita mohon supaya Allah lindungi semua sekali. Apa-apa yang kita dapat ni, semua pun ada hikmah.
Jadilah seorang yang berfikiran positif, sangka baik dengan Allah.
Insya Allah, everything will be okay.


Walaupun jerebu melanda, kami tidak dikecualikan untuk mengikuti kursus yang telah dianjurkan oleh Pihak Suk Selangor. Kursus Khidmat Pelanggan Berprestasi 
[ Begin & End With Smile ] 

Haaa, sesungguhnya kami semua dari wakil pejabat Suk Selangor, dan beberapa wakil dari Pejabat Daerah, dengan mesra dan sukacitanya menyertai kursus ini. Heeee... (Sukaaaaaa sangat, heeehhh, padahal rindu rumah gilelessssss....)

Program bermula dari hari Jumaat, Sabtu dan sampailah Ahad. (Phewwww, bila dah hari ahad itulah, lega selega-leganya... kuikuikui...)

Bukanlah kursus tak best, tapi nak buat macam mana, hati semua pun tisu saja, rindu rumah dan keluarga, berjauhan lama-lama tu macam rasa nak nangis-nangis tepi bucu almari! Haha..


Okebai, dah nak gerak pergi Hotel Concorde Inn, Klia ~
Nampak tak eksited? Transport belum sampai, saya dah seret beg. Haha~


Otw nak masuk bilik. Sempat lagi snap pic, klik! kluk! klak! srettt!

Kami sampai ke destinasi pada jam 3.10 minit petang. Daftar, check in, urusetia bagitau, slot petang dibatalkan kerana ramai peserta belum hadir. Oke, gelak jaat dekat sini sebab dalam hati dah menjerit-jerit, 'wehhh orang-orang kampung, makcik boleh rehat dalam bilik sampaiiii malammm..ish ish ish....'


Oke, makcik dah sampai bilik, nombor bilik amende tah, 536 kot. Best, cantik, selesa. (Toksah nak cerewet sangat, asal ada tempat berteduh, semua pun boleh, best!)

Best kan, lepas tu, malam tu kami semua berkumpul di dewan (eh amende nama dewan? tak ingat dah, huhu. sorry, saya ada masalah peringatan). Kumpul pada jam 8.30 malam. Wahhh, teruja i, sebab ramai orang yang i tak kenal.

Tentatif program untuk hari pertama, kedua, dan ketiga.

Sesungguhnya, semua aktiviti yang dilakukan itu, terasa seperti, huaaaaaa... Ada certain yang menyentapkan ulu hati, ada yang bahagia gembira ceria meletop pom pom!

Stress? Oh ada juga sikit, tapi tak apa, kita positifkan saja semua perkara. Dan smile.

Ini antara aktiviti jumaat malam sabtu. 

Khusyuk nau, kami tengok Dr. Saiful ni buat lawak. Haha best lah beliau, ceria, penuh aksi dan tidak membosankan.

Dah namanya kursus Khidmat Pelanggan, mestilah berkait-kaitan dengan perkhidmatan kita kakitangan gomen ni.. Huuu, tau. ramai di antara orang awam yang selalunya tidak berpuas hati dengan layanan yang diberi. Tapi, ketahuilah bahawa orang-orang awam sekalian, bukanlah semua kakitangan gomen ini begitu, cuma kalau awak nak jumpa yang betul-betul komited, nisbahnya kurang sedikit.

Maaf seribu kali maaf, untuk di pihak saya, saya sendiri sedang cuba melakukan yang terbaik, it just because, dekat akhirat nanti, banyak yang kena saya jawab kalau saya tak laksanakan sebaik-baiknya. (Huuu, nak nangis pulak rasa, kalau kau bagi duit gaji kat mak ayah, tetiba duit gaji tak berkat, phewww... sakit lagi rasa itu dari putus cinta!)


Ok, kami semua ada 4 kumpulan. (eyhh standard je kan, bila pergi kursus, ada kumpulan bagai...)

Meh saya kenalkan dengan kumpulan-kumpulan tersebut.

Kumpulan pertama ialahhhhh....

*** (andai kata, rajuk di hatiii, jangan sampaiii merosak cinta.... lalalala) <~ ni background music namanya...masa kursus hari tu, semua benda pun ada background music, dengan saya sekali dah gelong menaip dalam entri ni, cisssskek sungguh...



Kumpulannnnn Gegak Gempitaaaa... Clap ur hands! klik! klik! klik!


Kumpulan yang keduaaaa, jeng jeng jenggggg...

*** beribu bintang di langit kini menghilanggg, lalala... (dahhh toksah panjang sangat lirik lagu tuu)


 Kumpulannnnn Naga Berapiiiiii... Phewww phewwwwww shewwwwwww!!!
(kehkehkeh, haruslah berapi)


Kumpulan yang ketigaaaaa, singggg shinggggg shingggggg....


***  Upinn dan ipinn inilahhh dia, kembar seiras itu biasaaaa... (heeee lagu takdak kena mengena ni, acane....)


Kumpulannnn Mencari Mimpiiii... (kumpulan coklat M & M, hehehe... cak! cak!)



Dan kumpulan yang keempat dan yang terakhirrrrr, ialahhhhh... sreetttttt shretttttt sreeettt...

*** Andainya engkau, ku miliki, terdahalu, sebelumnyaaaa... (ehhhh jiwang pulak? cis...cisss, tak dak idea dah nak boh lagu apa...)




Kumpulannnnn Cempedakkkk... (buah cempedak diluar pagar, ambil galah, tolong jolokkan, nama kumpulan mereka rare sikit kan...)



Oke, cukuplah tu. Kesimpulan untuk Kursus kali ini, ialah memang....

Begin & End With Smile...

+

Ohsemmm !!!


Berjuta-juta lemon terima kasih kepada pihak urusetia, Puan Ain, Encik Faridzul Adzli, cc Mahadi ( Bahagian Sumber Manusia, Suk Selangor ).

Berjuta bilion oren arigatou kepada pihak konsultan, penceramah, penambah riang hati kami di hari minggu, Encik Mohd Faisol, Dr. Saiful Amin, dan Encik Farid Ramli. ( Magic Team Resources, Richbucks Energy).

Berjuta ratus honeydew syukran kepada semua sesiapa sahaja yang terlibat dalam kursus yang deabak ni... Deabak lah sampai segan aku asyik nak masuk dewan je terasa ibarat diri ini Dato' Siti Nurhaliza, clap clap our hand plus plus smile smile kambing malu. Ohhh! Faymous sangat ghasaaa)

Oke dah, last but not least. Kursus ini tidaklah menjadikan kami semua stress walaupun di hujung minggu, kerana semua gambar ini membuktikan yang kitorang semua tak berapa nak sedih sambil menangis tepi bucu katil ataupun meraung di sudut almari kayu bersebelahan peti ais. 







**** Lai chi kang semangkok 2 kupang...
Lai chi kang semangkong 2 kupang...
Lai chi kang, semangkok 2 kupang... 
Makan satu tak kenyang...
Semangkok 2 kupang...

(Lagu ini ialah iklan ye kawan-kawan... melodinya? belasah je lah... heeee)











Oke, sekian untuk cerita di petang hari yang dingin sejuk sesejuk sejuknya ibarat duduk di dalam peti ais.
Terima kasih sudi baca, sudi layan kegelongan penulisan untuk kali ini.


Take care korang, jaga diri, jaga kesihatan.
Jaga iman, jaga solat.

Assalamualaikum...