Monday, June 17, 2013

# Kemalangan Ngeri Federal Highway,Shah Alam, 16 Jun 2013

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Harapnya hari ini dan hari yang akan datang lebih baik untuk kita semua.
Rerasanya aku tak pernah lagi buat entri tentang benda 'umum' gini. (Al maklumlah,selalu melalut mengarut je...)
Oke,niat di hati bukanlah untuk membuka aib atau apa jua,just nak share berita ni untuk pengajaran kita semua,bersama-sama supaya sentiasa berhati-hati di jalan raya... 



Ngeri, keadaan Perodua Viva di tempat kejadian selepas kemalangan.

SHAH ALAM: Tiga sahabat maut manakala seorang cedera selepas kereta yang mereka naiki hilang kawalan sebelum terbabas dan melanggar pembahagi jalan di Kilometer 14.5 Lebuh Raya Persekutuan menghala Kuala Lumpur, dekat sini, hari ini. 

Insiden 5.30 pagi itu menyebabkan pemandu Perodua Viva, Adam Abdul Rahman yang berasal dari Muar, Johor dan dua rakannya, Ameer Asyraf Sulaiman (Jasin, Melaka) dan Nurul Maizura Maidan Dali (Labuan, Sabah) meninggal dunia di tempat kejadian. Ketua Trafik Daerah Shah Alam, Deputi Superintendan Ruslan Abdullah ketika dihubungi berkata, seorang lagi rakan mereka, Nurfarina Mokhtar berasal dari Kelantan, yang juga penumpang di bahagian depan hanya cedera ringan. 


"Mayat Adam, Ameer dan Nurul Maizura dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) untuk bedah siasat manakala Nurfarina menerima rawatan lanjut di hospital yang sama. 

"Kesemua mangsa berusia 18 tahun. Adam, Ameer dan Nurfarina adalah penuntut di Universiti Teknologi Mara, Shah Alam manakala Nurul Maizura pula penuntut di Universiti Putra Malaysia, Serdang," katanya. 

Ruslan berkata, ketika kejadian, keempat-empat sahabat itu dikatakan dalam perjalanan pulang dari taman tema i-City, di sini ke Kuala Lumpur. 

"Berikutan kejadian itu, kesemua mangsa tersepit dalam kereta dan kita (polis) terpaksa meminta bantuan anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Shah Alam untuk mengeluarkan mangsa. 
"Polis sedang menyiasat punca sebenar kemalangan... sama ada ia disebabkan kecuaian pemandu atau berpunca dari (kerosakan) kenderaan itu," katanya. - BERNAMA





Keadaan kereta mangsa.



Nauzubillah, sesungguhnya Allah saja yang mengetahui apa yang berlaku.



Ngeri.


*Berita ini aku copy dari bharian.com.my ,nak buat sendiri kang tersalah fakta,bahaya pula.

*Gambar mangsa aku takdelah nak copy paste letak dalam blog, bukan apa, sekadar menghormati ahli keluarga mangsa. Cukuplah gambar kereta saja kan. Dan pada aku pun, gambar yang melibatkan orang yang dah meninggal ni,aku cukup takut nak share. Kalau nak tengok,korang google je la k.


*Menurut sumber google2,media2,yang aku bacalah,tak tahu betul ke tidak,wallahu'alam, keempat-empat mangsa ni baru balik dari I-City, Shah Alam. Insiden berlaku waktu subuh, dalam jam 5pagi ke atas. Aku tak pasti bebetul time nya,sebab ada yang cakap jam 5.15 pagi dan ada jugak yang cakap jam 5.30 pagi. Aku takde kat tempat kejadian,jadi memang tak tahulah fakta sebenar dan tak boleh cakap lebih-lebih.


*3 maut,seorang hanya cedera ringan. 3 mangsa meninggal dunia di tempat kejadian,manakala remaja wanita yang duduk di bahagian penumpang depan hanya cedera ringan. Mangsa ialah Adam.Ab.Rahman (pemandu), Ameer Asyraf Sulaiman (penumpang belakang), Nurul Maizura Maidan (penumpang belakang), Nurfarina Mokhtar (penumpang hadapan). Kesemua mangsa berusia 18 tahun dan baru sahaja mendaftar di IPTA masing-masing kira-kira 2 minggu yang lepas. Adam, Ameer dan Nurfarina masing-masing adalah penuntut Uitm. Manakala Nurul Maizura ialah penuntut asasi UPM.


*Kesemua mangsa yang terkorban di bawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah,Klang untuk bedah siasat. Dan Nurfarina yang cedera ringan juga dibawa ke hospital yang sama untuk rawatan lanjut.



#Berita ini pasti mengejutkan seluruh kaum keluarga mangsa. Mohon Allah beri ketabahan dan kekuatan buat seluruh keluarga mangsa menerima berita sedih ini. Sesungguhnya bila ajal itu sudah sampai, ia takkan cepat sesaat dan takkan lambat sesaat. Ini semua sudah dijanjikan Allah saat roh ditiupkan dalam diri kita lagi.


#Banyak spekulasi dan 'cakap-cakap' orang tentang berita ini, ramai jugak yang mempersoalkan kenapa budak-budak ni balik pukul 5pagi. Life sebagai student, baru rasa jauh dengan family, overnight dengan kengkawan adalah perkara biasa. Aku cakap benda fakta, remaja ni berdarah panas, diorang suka nak buat sesuatu yang baru. Dan harapnya masyarakat kat luar sana, janganlah memandu terlalu laju, ia bukan hanya akan membahayakan kita, tetapi juga nyawa pengguna jalan raya yang lain. Kita fikir benda baik je lah ye, kita anggap saja semua yang baik-baik. Maksimumkan fikir yang baik-baik walaupun susah kita nak fikir benda yang baik apabila sesuatu perkara seperti ini terjadi. Apapun yang berlaku biarlah menjadi pengajaran buat kita. Dan hanya Allah saja yang mengetahui cerita sebenar. Juga Nurfarina, salah seorang mangsa, dia mesti tahu apa yang berlaku (sekiranya dia tidak tidur ketika kejadian). Tapi sekiranya berlaku ketika saat dia sedar, pasti dia mengalami tekanan yang hebat.



#Mohon orang ramai tak cakap benda yang kita sendiri tak tahu, contohnya, "apalah bebudak ni buat 5pagi baru nak balik,berfoya-foyalah,herm betul ke kawan, couple kot..." andaian seperti ini tak perlulah kot, sebab kalau tak betul ia jadi fitnah. Bila kita bersalah, berdosa dengan Allah, kita akan mintak ampun dengan Allah, tapi bila kita buat salah dengan orang, berdosa dengan orang, fitnah kat orang, kita kena minta maaf pada tuan empunya badan dahulu barulah kita memohon ampun dan maaf dari Allah, baru Allah redha. Tapi bila kita bercakap sesuatu yang kita tak tahu melibatkan orang yang sudah meninggal, macam mana nak mintak maaf? Kita ni manusia, mana layak nak judge orang. Biar Allah yang tentukan.



#Bila terlalu banyak spekulasi, mestilah seluruh keluarga mangsa akan terasa hati, malu, sedih, marah dan sebagainya. Dan cubalah kita letakkan diri di tempat keluarga mereka, sudahlah sedih kehilangan ahli keluarga, ditambah pulak dengan mulut-mulut 'puaka' kita pulak tambah perisa, sudah pasti ramai yang terluka. Jadi seeloknya husnuzon lah dalam setiap apa yang kita dengar, kita lihat dan kita baca asalkan tidak bertentangan dengan ajaran Islam.



#Dan aku kira, satu-satunya mangsa yang terselamat, iaitu Nurfarina, pasti sedang melalui saat-saat yang sukar. Sangat sukar, kerana rakan-rakannya meninggal ketika mereka ada bersama, pasti sukar kerana hanya dia satu-satunya yang terselamat (ajal dia belum sampai), keluarga dan kawan-kawan pasti ingin tahu cerita sebenar, kenapa begini,kenapa begitu, berkemungkinan juga boleh menghadapi tekanan perasaan andai tak cukup kuat mengharungi dugaan begini. Aku doakan semoga Nurfarina akan tenang menghadapi hari-hari yang akan datang. Jadikan pengajaran setiap inci kejadian yang berlaku ni.



#Buat penuntut-penuntut di IPTA/IPTS, akakk mohonlah kat korang, kalau boleh tak payah nak overnight dengan kawan sesangatlah, ye akak memang tak moden, tapi benda ni boleh jadi pengajaran. Tahu naluri korang, tapi...erkkk, akak nak cakap banyak pun tak boleh, sebab kita dah besar dik oiii, ada akal fikiran, boleh beza mana baik mana buruk. Jadi kena tepuk dada, tanya  hati. Ibu ayah dan keluarga semua pasti menaruh harapan yang tinggi saat korang semua nak sambung study. Jadi hargailah dengan cara belajar bersungguh-sungguh dan kalau boleh jangan sesekali hancurkan harapan dan kepercayaan diorang. Bukanlah korang tak boleh nak bersuka-ria, tapi elakkan sehingga ke tengah malam yang bawak ke pagi. Dan kena sentiasa ingat, bila jauh dengan famili tu bukan tiket untuk kita buat sesuka hati kita. (erkkk adik aku pun nak kena torture ngan aku ni nanti bila dia dah habis final, dia suka jugak keluar malam dengan kengkawan. bila aku bising, kemain jawab, ye ,ye, ye...dia tak tahu aku ni risau gamaknya..!) 



#Semoga berita sedih ini akan menjadi pengajaran selamanya untuk remaja-remaja kat luar sana. Nyawa kita ada satu je, jadi kena hargai betul-betul. Buat keluarga mangsa, tabah hadapi dugaan, ini ketentuan Allah. Untuk kesemua mangsa yang terkorban, marilah kita sedekahkan Al-Fatihah, semoga roh kalian akan tenang di sana. Amin...



~ Terima kasih sudi baca entri ni, maaf kalau ada silap dan salah yang mungkin menyinggung perasaan korang yang membaca ini. Apapun, take care korang. May Allah bless us. Amin.


Sincerely,

Anything About You_Niyaz Arumi
17 June 2013 / 8 Sya'ban 1434h
10.23AM




Friday, June 7, 2013

Tahniah Irine Nadia!

Assalamualaikum...

Entri ni ditaip khas dengan ucapan berbanyak-banyaklah tahniahnya buat Irine Nadia, blogger terkenal dalam Malaysia ni...

Seperti yang ramai dah maklum,Irine selamat melahirkan seorang baby girl di atas muka bumi Allah ini pada jam 2:46PM bertarikh 6 June 2013 bersamaan dengan 27 Rejab 1434H iaitulah semalam ya,pada hari Khamis...(mesti akan disayangi ramai ni,sebab orang tua2 ada cakap,sape yang lahir hari Khamis ni ada aura sikit,aura orang suka dan sayang...wallahu'alam)

Untung baby Irine dilahirkan pada tarikh hari peristiwa Isra' Mikraj...Subhanallah...mesti sejuk je perut Irine mengandungkan baby tu...

Buat masa ni aku takde info lagi berapa berat baby,sebab dalam instagram takde pulak Irine or husband dia tulis... dan nama pun belum diberi info lagi buat peminat2,pembaca blog Irine...

Apapun syukur kepada Allah kerana Irine selamat melahirkan baby girl yang sangat comel...aku percaya,ramai yang mendoakan yang terbaik untuk blogger comel ni...

Sebab ramai yang mengikuti perkembangan Irine sejak sebelum dia kahwin,dia dah kahwin,dan waktu dia pregnant sampailah sekarang dah selamat melahirkan...

Masing2 excited dengan berita gembira ni...nanti bolehlah jumpekan baby Irine dgn Saif anak Dena Bahrin...hehe mesti best...!
Oke2,lagi sekali akak ucapkan tahniah dan selamat buat Irine,suami Irine dan seluruh keluarga kalian semua atas anugerah yang baru diperoleh ini...

Semoga Irine dan Amirul akan berjaya menjadi ibu dan ayah yang super duper hebat sesangat buat baby ni (yg kami tak tau name lagi) dan zuriat2 u all akan datang,insya Allah...moga akan sentiasa menjadi contoh terbaik yang soleh dan solehah buat anak kalian... (;

Semoga kalian sekeluarga bahagia di dunia sampai akhirat...amin...
Tahniah!

*sedikit gambar yang dicilok dari IG Irine dan Amirul...

*Terima kasih baca entri ni,salah silap mohon maaf...
Ikhlas,
Anything About You_Niyaz Arumi
15:28PM
7 Jun 2013 / 28Rejab1434H
Saranghae














*teheee nampak sangat ciloknye,ngeheee...comey kan dorg*
*xsabar nak tunggu Irine update blog crite pengalaman bersalin dia...* ('',)

#Repost, Usaha Lif Kejayaan! [Motivational Entry]


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Salam Jumaat semuanya, hari ni aku nak share sesuatu yang aku petik daripada FB adik aku...the one and only lil' brother!

Harap-harapnya apa yang dia kongsikan ini akan menjadi sesuatu yang bermanfaat buat sesiapa saja yang membacanya...

--- Kejayaan itu takkan datang bergolek tanpa usaha, tapi bukanlah bermakna jika kita belum terpilih untuk berjaya hari ini, maka di masa akan datang kita masih tidak berjaya... 

--- Seharusnya yang penting, di mana ada kemahuan di situ ada jalan, sejauh mana awak berusaha, tak lama lagi kejayaan pasti akan awak gapai...

--- Walau awak belum merasai nikmat kejayaan di dunia ini, mungkin Allah sengaja mahu simpankan kejayaan awak itu di akhirat kelak... wallahu'alam...

--- Sentiasalah bersangka baik dengan Allah setelah awak berusaha sedaya upaya demi merangkul sebuah kejayaan... paling penting ikhlaskan semua nawaitu itu hanya kerana ingin dapat redha daripada-Nya...



Jemput baca ya,



4 Flat Matrikulasi/Asasi dan First Class Degree [Motivational Entry]Kejayaan Duniawi dan Akhirawi.


Ramai yang bertanya, apa rahsia kejayaan Syuk?
Sungguh, tiada niat untuk Riak atau Takbur. 
Hanya ingin berkongsi apa yang Syuk alami.
Biar Allah sahaja menilai niat Syuk. 
Kita manusia tiada apa-apa keistimewaan dalam menilai seseorang, sungguh! :')





Syuk pernah dan dulu selalu merasakan "Kegagalan"..
Result Syuk, UPSR 1A, PMR 3A, SPM 3A..
Kedudukan dalam kelas selalu menjadi yang tercorot..



Allahurabbi, Allah je tahu perasaan kecewakan ibu,ayah,keluarga dan guru Syuk waktu dahulu..

Matrikulasi, Detik untuk Perubahan. Perubahan Perlukan Usaha, Usaha Perlukan Masa.

Seorang hamba Allah menasihati Syuk,
Kalau nak berubah dan berjaya akan sesuatu matlamat kita kena selalu ingat DUIT.
Apa itu DUIT? 



DUIT = Doa + Usaha + Ikthiar + Tawakal


Mesti dah biasa dengar kan? Ada kita pernah cuba praktik secara sungguh-sungguh?
Soal diri kita semula. Doa macam mana lagi yang hendakku pohon? Usaha macam mana lagi yang nak aku buat? Ikhtiar macam mana lagi patut aku cari? Tawakal macam mana lagi perasaan aku yang hendak aku serahkan?



Berdasarkan pengalaman Syuk menjawab :



DOA : Berdoalah secara Istiqamah, sebelum Syuk memasuki fasa perubahan (sebelum daftar matrik) lagi Syuk dah mula berdoa setiap hari "Oh Allah, Kurniakan Aku Keputusan yang Cemerlang dan yang Terbaik Buatku". Non-Stop hingga hari ini, kerana sudah terbiasa lidah. Ganjarannya Alhamdulillah, moga bukan Istidraj (sesuatu pemberian tanpa serta redha Allah).

Jangan pohon 4 Flat pula, adakalanya ia bukan terbaik buat kita. Pohon apa yang terbaik buat kita, Allah tahu akan setiap sesuatu firmanNya.

"...perkara yang kamu benci dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu..."
Surah Al-Baqarah [2:216]



USAHA : Usaha bukan takat, hari ni buat tutorial (kerja rumah), esok lusa tengok wayang, nyanyi, karaoke dan hiburan lain secara berlebihan. Usaha dalam konteks DUIT ini adalah Usaha yang berterusan, BIAR SIKIT ASAL ISTIQAMAH. InsyaAllah.

Man Jadda Wa Jadda [Sesiapa yang berusaha, pasti dia akan berjaya]



IKHTIAR : Ikhtiar apa sahaja yang boleh membawa kita hampir dengan satu matlamat itu. Sebagai contoh, kita ingin menjadi seorang yang mempunyai ingatan yang kuat. Kita boleh cari madu, buah zaiton, kismis, kurma atau apa-apa sahaja yang boleh bantu kita untuk tingkatkan ingatan kita. Tak sama erti dengan Usaha, Usaha pabila kita nak mempunyai ingatan yang kuat, kita berlatih menghafal nombor atau abjad sebagai contoh dalam masa beberapa detik atau hafal satu teks dan cuba recall semula. Mudah bukan? 

InsyaAllah, dalam apa jua urusan, selalu letakkan niat kerana Allah, lebih afdhal dan berkat amalan kita itu 

TAWAKAL : Setiap Usaha, Perbuatan dan juga Amalan, Pengakhirannya adalah Tawakal.. Tawakal bermaksud kita serahkan segala usaha dan amalan kita untuk dinilai oleh Allah azza wajalla, adakah layak dan baik bagi kita Allah kurniakan apa yang kita hajati?

Kadang kala bukan Allah tak makbulkan, Allah hanya cuma uji sedikit kerana Dia mahu berikan lebih baik daripada apa yang kita hajati. 

Sebagai contoh berdasarkan pengalaman Syuk. Syuk dulu nak sangat dapat semua A dalam Ujian Pertengahan Semester Matrikulasi 1, Allah tak makbulkan, sebaliknya Allah kurniakan 4 pointer untuk Peperiksaan Akhir Matrikulasi 1 & 2.. Allah, tak tahu berapa kali ntah mahu lafazkan kesyukuran terhadapNya.

"Kemudian apabila engkau telah berazam maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepada-Nya".
Surah Ali-Imran [3:159]




#POINT PENTING#



Beristiqamahlah dalam Doa,
Berusahalah selagi mana ada Daya,
Jaga Hubungan dengan Allah, Nescaya Allah akan menjaga segala keperluan kita,
Yakin bahawa Doa kita akan di Makbulkan,

Dekatkan diri dengan Allah, Syuk Pendosa, begitu juga kita Semua. Tapi tak bermakna Allah tidak akan hampir dengan kita buat selama-lamanya.
Usaha mendalami dan dekatkan diri dengan Islam, agamaNya.

Allah tak nilai tinggi mana ilmu agama kita, selagi kita berusaha untuk tingkatkan ilmu agama kita. Allah tidak lihat kecerdikan, Allah lihat USAHA dan IKHLAS dalam diri kita.
Secara jujur, Syuk bukan dikalangan orang yang baik dahulu kala, solat umbang ambing, quran baca merangkak adakala tak berbunyi langsung, ikhtilat lagi tak pernah jaga, campur gaul lelaki perempuan. Tapi Percayalah.

Allah tidak lihat kecerdikan kita sekarang, Allah lihat USAHA dan IKHLAS dalam diri kita.

Layakkah kita masuk SYURGA Allah? Kejayaan Dunia boleh menjamin Akhirat? Tak boleh ke kita berjaya Dunia Akhirat sekali gus? Apa amalan yang kita ada sekarang ni? Amalan harian kita cukup? Sunnah apakah kita turuti? Al-Quran adakah kita praktis secara amali? Allahurabbi, banyak dosa kita ini. Sedar sedar sedar.

Aku tak mahu masuk Syurga dengan markah cukup-cukup makan. Aku nak dekati para sahabat Rasul SAW, Orang Beriman, Orang Syahid, Kekasih-kekasih Allah. Mahu rapaaaat dengan Allah SWT. Allah, Kami Mahu SYURGAMU.

MUHASABAH DIRI . Titiskan Air Mata Kita Kerana Allah.

Nukilan dari Hamba Allah yang daif dan penuh dengan cacat cela. Kurang pengetahuan ilmu dunia akhirat yang cuba untuk sampaikan dakwah dan nasihat dengan cara yang dia termampu. [Syukri Norhamshah] 


Saksi penceritaan dan kisah daku ini adalah benar adalah Allah..
Guru Kaunseling yang tak pernah serik dengan masalahku, Siti Noraniza Hana.
Kaunselor Matrikulasi ku yang melihat raut wajah sedihku, Rashimi Rashid.
Pensyarah Fizik yang selalu beri nasihat kepadaku, Sabariah Mat Razi.
Saksi bagi Resultku dahulu dan sekarang ahli keluargaku sendiri Niyaz Arumi,Norhamshah YaacobAzza Huniey BunieyAngah Akeem dan Rizal Murni.



Mahukan Kejayaan Dunia Akhirat, Selitkan Keikhlasan dan Tautkan Hatimu Pada Tuhan.

Impikan Keluarga Sakinah, Sahabat yang Itsar, Kehidupan yang Barakah, Syurga yang Indah. 


Komen2 dalam fb dia [status motivational entry]


Morniliza Abd Jamil I'm Proud of you..once upon a time was a very 'adik manja'..now you grow up into a gentlemen. Keep up your good work.

 ~ Noor Naimah Syafiqah patut bg kt adik2 baca,, buat motivasi diri  
mabruk ya sodiqi !

Azza Huniey Buniey saksi??hehhe..wahh spe mau tahu kenakalan dan kemalasan Syukri Norhamshah dulu bley ty saya..jgn segan2...hahaha...

Niyaz Arumi Syukri Norhamshah yg mbesar dgn keadaan yg sgt membimbangkan dri aspek 

pelajaran...smpaikan dlu pernah trdetik,"aduilah adik aku ni,ape nak jadilah bila dia besau nanti..." ,sesungguhnya

 ini bukti kekuasaan Allah,tp tak smstinya bila tak berjaya sgt2 dlm pelajaran,kita tak berjaya dlm kehidupan,yg 

paling penting jaga hubungan dengan Allah...jaga hubungan dengan Allah...jaga hubungan dengan 

Allah...bersangka baik dalam setiap apa yang Dia berikan,jgn pernah soal kenapa begini kenapa begitu 

adikku...semakin jauh anda melangkah,semakin banyak cabarannya...igt juga Prof Muhaya pesan,jgn belajar 

amek dip,degree ke master ke phd sbb nak tunjuk2 pd org,tapi setting niat,semua ilmu itu dipelajari sbbnya cuma 

satu,iaitu "Lillahita'ala"...ingat juga adikku,bila berada di tahap ini,cabaran lebih besar akan selalu datang,kuatkan 

semangatmu,jaga iman,jaga solat,jaga akhlak,jaga akidah...em semua pun nak kena jaga baru Allah 

redha...insya Allah...satu pesanku wahai adik,seimbangkan hubungan di antara keluarga dan rakan2mu itu,supaya

 tiada yang terasa di kemudian hari...kalau boleh,berusahalah supaya dapat menyenangkan hati kedua2 belah 

pihak... oke,apa pun u also can share everything with me...mungkin kakak hang ni tak sehebat guru kaunselor 

memberi nasihat dan pendapat,tapi aku boleh jadi pendengar yang baik...insya Allah...keep my word oke...jangan

 riak atau ujub ye adikku sayang!(pesanan tegas untukmu) take care... (kakak dia yang banyak mulut...chot chet 

chot chet)

Syukri Norhamshah yaya : sgt nakal kn. drjh 4 bru tahu membaca lancar. huhu. pemalas sgt. huhu

aisyah : awat nganga? haha

aida : insyaAllah, jadi arkitek yg hebat ye nnt. 

Layla : sure2, panjang2kan peringatan ini. point syuk bukan nk berjaya dunia semata tau 


dayah : boleh2 ahli itexpert ku 




Muhamad Azzam subhanallah, syuk.. hebat2. syukrn sgt atas perkongsian. 

Syukri Norhamshah Ats kerana Allah kurniakan Syuk rakan2 yg selalu mengingatkan Syuk kpd Allah, seperti 

kalianlah yg menjadi batu loncatan untuk Syuk berubah ke arah lebih baik Abg Azzam. Ukhuwah fillah abadan 

abada. :')


# Last but not least, bukanlah niat aku share benda ni untuk riak ke ape2, tujuannya adalah
 untuk beritahu bahawa sekali kegagalan bukan bererti akan gagal selamanya, kadang-kadang ada orang tu kena gagal banyak kali baru dia boleh berjaya. Apa pun yang penting ikhlaskan semua kerana Allah...itu paling penting sekali.

# Erm agak panjang entri kali ni, apa pun semoga bermanfaat ya...dan...


Semoga Berjayalah kita semua di dunia dan akhirat...insya 

Allah.




Our 'big' famili~

classmates UTM dia kot, (cilok dari fb dia) :)

he loves DSLR ,friends and PHOTOGRAPHY~

Dia kat Jepun~

true~

erkkk~



& kalau tanya aku, ape yang paling sedih bile teringat dia,
jawapannya ialah masa awal tahun hari tu, dia ACCIDENT motor, kat highway duta ahem tengok satu badan dia darah keluar,buat aku jadi sangat sebak,chu chu chu, mengalir gaklah air mate 'aku ni, sungguh...adik aku kot,adik aku yang aku selalu anggap dia ni budak2 kecik lagi yang aku suke marah2,bebel2 ekot suke hati aku...mane x nangis,xpenah2 pun jadik gitu,syukur pada Allah,dia selamat, sungguhah xdpt aku bayangkan kalau keadaan dia terlebih parah sebab minggu depannya dia ada final exam...sob sob...whoaaa...adik aku ni bermacam la haih kerenah dia...sebab dulu dia adik manja,manja lah sgt! erk tau lah anak bongsu weh...haha...ape pun i'm proud of u,syuk! and naye sarang high2!

*memandangkan aku seorang kakak yang bernama syukri norhamshah ni,jejadinya kengkawan dia memang ada sebahagiannya yang aku kenal,dan akan aku add dlm fb (maaf la ye adik2 sebab kakak si syuk ni penyebok tak hagak...weee ehee bukan seharusnya ke sbg kakak kena kenal kawan2 adik badik dia? teheee...akakkk gurau saja...(makin banyak aku melalut ni) 



eheeee oke,oke,cukup sampai di sini dulu...


* terima kasih sudi baca entri ni, salah dan silap atau apa jua kekhilafan yang terdapat dalam entri ni,mohon sejuta maaf...


*take care, wassalam...



Ikhlas,

Anything About You_ Niyaz Arumi

1:50 PM

7 June 2013

Saranghae

Tuesday, June 4, 2013

Musim Nikah Kahwin... #Tahniah

Assalamualaikum...

Teheeee sesuka hati aku je kan nak buat entri lagi kurang dari 12jam lepas aku buat entri baru tadi...

Eh tapi rerasanya takde masalah kot nak buat entri bebanyak...dah blog sendiri kot, bukan kacau blog orang pun kan...

Oke oke oke, seperti tajuk entri aku di atas ni, yang pastinya entri ni aku taip khas untuk kawan-kawan (yang kenal, yang rapat dan yang kurang rapat) yang sudah melangsungkan majlis perkahwinan baru-baru ini... tapi nya majoriti adalah kawan-kawan dari Unisel...yang satu kohort walaupun berlainan group...tapi masih dalam satu course, iaitulah Pendidikan Pra Sekolah...

Kiranya sebenarnya ramainya kawan aku yang dah kahwin ni pangkat adik-adik ye...bernikah pada usia yang muda adalah satu peluang dan rahmat yang Allah berikan buat kalian yang teristimewa...
Dan sesungguhnya wanita yang paling diredhai Allah ialah wanita yang sudah berkahwin...
Kalian adalah insan yang terpilih...yang sangat untung...
Dan,
Kakak ni belum sampai waktu, jodoh mungkin masih jauh...mohon adik-adik doakan yang terbaik untuk akak ye...


Sukacitanya kakak ni ingin mengucapkan Selamat Pengantin Baru buat kalian semua...

Selamat menjalani bahtera rumah tangga, yakni juga adalah gedung pahala buat kalian suami isteri...

Selamat menjadi isteri dan suami yang soleh dan solehah ye...

Selamat menjadi bakal ibu dan ayah yang hebat buat zuriat-zuriat kalian satu hari nanti...

Selamat menjadi insan yang penyabar,saling bertolak ansur dan saling serta sentiasa menerima baik dan buruk,kelebihan dan kelemahan pasangan kalian...

Selamat belajar menggalas tanggungjawab dan amanah yang diberi Allah...

Ikatan pernikahan bukanlah hanya sekadar suami sayang isteri atau isteri sayang suami atau suami dan isteri sayang anak-anak...
Ikatan pernikahan bererti juga kalian telah bersedia memikul tanggungjawab dan amanah yang diberi Allah iaitu di dalam sebuah institusi keluarga...

Apa-apapun doaku buat kalian semoga kalian akan sentiasa bahagia dan berjaya di dunia sampai akhirat...insya Allah...

Dan awak-awak, maaf sebab ambil gambar dari fb tanpa pengetahuan kalian...niat akak sekadar ingin berkongsi kegembiraan dan meraikan kebahagiaan kalian dengan sesiapa sahaja yang mungkin terbaca entri ni...

Mudah-mudahan doa dari semua yang membaca entri ini akan lebih menjadikan ikatan kalian lebih di redhai...bukankah mulia dan lebih diredhai andai ikatan pernikahan itu disusuli dengan doa dari orang sekeliling...lebih berkat kata orang...walaupun mungkin tak dapat hadir majlis kalian, bukanlah semestinya orang itu tidak mendoakan, mungkin terdapat kekangan yang tidak dapat dielakkan dari menghadiri majlis kalian...doa dari jauh sahaja...

Akhir kata i'm happy for u...untuk semua sekali... (",) Barakallah...

Love,
Anything About You_Niyaz Arumi
4 June 2013
5:43PM
Saranghae
NA


Tahniah Kak Is & Pasangan (Kawan Kerja Dulu2)







Tahniah Bob & Amani (Classmate Unisel)






Tahniah Sha & Rashid (Classmate Unisel)






Tahniah Pika & Pasangannya (Coursemate Unisel)






Tahniah Aza & Pasangan (Coursemate Unisel)






Tahniah Sya & Pasangan (Coursemate Unisel)




Tahniah Lieza(Mek) & Pasangan (Classmate Unisel)







Tahniah Yana & Pasangan (Classmate Unisel)






Tahniah Suzie & Pasangan (Classmate Unisel)



psttt : ramai kan? semua majlis ni dekat2 tarikhnya, dan tak dekat sangat...jadinya akak tak dapat hadir...apa pun doa sentiasa ada buat kalian... tahniahh lagi sekali eh...


p/s - Dan ada lagi seorang rakan yang berkahwin, tapi aku usha dalam fb dia, takde gambaq kahwin...takpe2,apepun Nazliah dan pasangannya, aku tetap doakan kalian bahagia dunia akhirat...amin... (",)


Wassalam...