Thursday, January 29, 2015

Kumpulan Raihan : Rukun Ketiga [Lirik]




Amalan berzakat, punya rahsia tersirat,
Pahala meningkat, bekalan ke akhirat,
Hidup penuh berkat, didoakan malaikat,
Iman pun meningkat, cinta Tuhan terpahat.

Amalan berzakat, punya hikmah tersirat,
Melahirkan sifat murah, redha dan taat,
Sentiasa bertaubat, ibadah bersemangat,
Di setiap saat, hingga sepanjang hayat.

Semua nikmat, milik Allah As-Somad,
Harta yang meningkat, dipinjamkan bersyarat,
Jelas tercatat, hak segolongan umat,
Amalan berzakat, amanah yang tersurat.

Harta meningkat, juga mampu menjerat,
Bisa melarat, hingga iman tergugat,
Awas diperalat, syaitan punya muslihat,
Hingga menyesatkan hidup sepanjang hayat.

Engkar berzakat, bagai engkar bersolat,
Rukun tersurat, amalan ke akhirat,
Adil dan tepat, kadar hitungan zakat,
Allah mensyariat, untuk keberkatan umat.

(Zakat, rukun yang ketiga, ayuh, mari, kita tunaikan...)






Saya tak pasti sama ada lagu ni, lagu baru ke lama.
Al maklumlah, lama dah tak dengar cerita kumpulan raihan ni.

Kali pertama dengar lagu ni ialah masa on the way nak ke tempat kerja dalam radio ikim.
Em yang buat saya suka, liriknya. 
(Cer awak tengok rima akhir dia.)
Melodi pun best, sebab ada bunyi-bunyi kompang gitu.

Terasa macam dekat kenduri kahwin. (Hehe)
Kumpulan nasyid raihan ni dulu pernah menjadi salah sebuah kumpulan fevret masa saya sekolah rendah. Nampak tak, dah lama alam persekolahan ditinggalkan. Sobs.

Lagu gini sebenarnya sesuai kalau nak pasang masa majlis kahwin.
Majlis kahwin kan ramai orang datang. Jadi kita bolehlah menyampaikan ilmu sedikit.
Melalui liriknya, kita mesti akan sedar dan belajar sesuatu.
Kan. Kan.

Tidak keterlaluan jika saya katakan, sebenarnya rukun ketiga ini, masih ramai lagi di antara kita yang pandang remeh.
Jadi dengan kehadiran lagu 'ingatan' yang sebegini, diharapkan usaha untuk menyedarkan kita semua tercapai.

Bukan apa, bimbang dengan kelalaian ini, akan menjadi asbab musabab kita tak dapat masuk syurga sebab kita menafikan hak segolongan umat.

Semoga kita semua sentiasa menjadi hamba yang terpilih untuk berubah kepada yang lebih baik.
Insya Allah.

Terima kasih atas perhatian, mohon maaf sebarang kekurangan.

Jaga iman, jaga solat.
Sampai berjumpa lagi.




~ Yani Hamshah ~

Saturday, January 24, 2015

Pesta Buku Selangor 2015 #SaveTheDate

Assalamualaikum...


Amboi hentryyy takmo kalah ye...
Kenapa kah save the date?
Selalu orang guna pakai ayat ni masa nak save the date, tarikh tunang ke wedding amenda semua tu kan...
Saya? Ouh tak tak. Belum lagi. Bukan saya.


Saya nak suruh awak-awak semua save the date untuk kemunculan  PESTA BUKU SELANGOR 2015 yang dijangka akan berlangsung bermula dari 29 Januari sehingga 8 Februari.
Tahun lepas ada jugak join dengan kawan-kawan (Ina & Seha), tapi bulan September, kalau tak silap lah.
Tapi tahun ni, awal tahun lah pulak kita ya. (Abes duit aku oiii)
Heee tak ada lah habis sangat, sebenarnya kena pandai bajet dan urus sendiri.
Buatlah list sebelum beli (Hampeh je kau yani, sebelum ni ada jugak buat list, tapi list tu ke mana, hakak ke laut.. tiheeee)

Tapi, tahun ni, awal tahun ni, akak dah berazam, tak mahu berlebih-lebihan sangat. Sebab dekat rumah ni, masih ada buku yang belum dihabis baca ! Huuuu, takut lah juga, besok-besok kat akhirat kena soal kenapa beli buku banyak-banyak tapi tak baca. Kalau novel laju je kau nak habis baca kan yani? Sadis sungguh. Sob sob.

Oke, bersempena kedatangan Pesta Buku Selangor yang saya tunggu-tunggu ni, makanya saya tiadalah berbelanja seenak pisang goring cheese dan selazat horlick ais sebelum minggu depan. Mana tidaknya, nak beli makanan kat tempat kerja pun saya bajet paling tinggi satu hari RM5. Haha.
Lepas tu, lapar, kau tunggulah sampai balik ye yani.
Punyalah gagah sebab takut duit tak berapa nak cukup. Tiheee.


Walaupun berjimat seperti itu, saya juga tiadalah boleh sewenang-wenangnya membeli ikut suka hati masa pesta buku tu nanti.
Ohhh saya dapat rasa kemeriahan, kewangian, bau buku-buku yang sangat wangi.
Mewangi ohhh.

Eh terbanyak bebel pulak.
Oke, awak semua jangan lupa.
Save the date. Cari buku yang berilmiah tau.
Silalah insaf macam saya, hehe.


Walau rasa kena paksa pun. Lama-lama Allah beri juga kesedaran dan seterusnya boleh rasa kemanisan iman. Insya Allah.
Oke nah, poster.



Jangan lupa tau. Save the date ya. Tapi bukan majlis kahwin akak tau.
Majlis kahwin orang lain, ye. Ngeh ngeh...
Next week. Jangan lupa lah temu janji kita.
Terima kasih atas perhatian awak semua untuk entry ini.
Semoga hari ini dan hari-hari seterusnya kita semua berada dalam limpahan rahmat kasih sayang Allah.


Jaga iman, jaga solat. Jaga diri, jaga maruah sebagai seorang Islam juga ye.
Assalamualaikum...


Yani Hamshah.

Thursday, January 15, 2015

Selamat pulang... Syuk...

Assalamualaikum...

Entry yang pertama untuk 2015.
Entry pembuka Januari.

Heee nampak nau masa tak berapa 'cukup' untuk update blog.

Secara ringkas, semoga tahun baru 2015 ini kita mampu berubah menjadi yang lebih baik.
Mantapkan iman dan amal kita.
Tahun masihi memang masih baru, tapi tahun hijrah kita dah penghujung rabiul awal kot.

Dengan pelbagai dugaan dan ujian di tahun 2014, semoga kita menjadi orang yang sedar dan berfikir, seterusnya, melakukan perubahan.
Semua orang ada melalui 'zaman jahiliah', zaman kegelapan. Tapi sementara masih punya waktu, jom kita... Jom, berubah menjadi lebih baik.
Semoga perubahan itu mendatangkan titik permulaan kebahagiaan dan ketenangan dalam hidup kita..

( huuu tiba-tiba ter RINDU pula dengan haruman bulan RAMADHAN...)
*** tak pastilah sama ada dapat bertemu lagi atau tidak... T.T


Kalau dapat alhamdulillah...

Oke.. panjang pulak mukadimah. Hee...

Sesungguhnya permulaan bulan dalam tahun 2015 ini membuatkan kami sekeluarga berasa girang kerana kami sedang menunggu kepulangan adik bongsu (anak bongsu ibu ayah) balik ke Malaysia.
Semoga Allah lindungi, lancarkan segala urusan penerbangan adik kami, Syuk untuk tiba di Malaysia dari Jepun.

Subhanallah, rindu tak terkata.

Rindu nak gaduh je dengan dia. Hehe... Serius tak zabar nak jumpa dia. Insya Allah...







Oke la, sampai sini je lah entry.
Mohon kalian, sesiapa saja yang ada baca entry ini (ehh ada ke? heee) , mohon doakan adik saya selamat sampai di Malaysia. (Dengan pelbagai kejadian, kami sekeluarga bimbang juga. Tapi takpe, kami bertawakal semua pada Allah.)

Orait kengkawan.
Maaf kalau ada salah silap sepanjang mengenali blog saya.
Maaf kalau ada mana-mana penulisan saya yang mengguris hati.

Panjang umur, jumpa lagi.

Terima kasih atas perhatian, mohon maaf sebarang kekurangan.

Sekian, assalamualaikum...

~ Yani ~