Posts

Showing posts from January, 2015

Kumpulan Raihan : Rukun Ketiga [Lirik]

Image
Amalan berzakat, punya rahsia tersirat, Pahala meningkat, bekalan ke akhirat, Hidup penuh berkat, didoakan malaikat, Iman pun meningkat, cinta Tuhan terpahat.
Amalan berzakat, punya hikmah tersirat, Melahirkan sifat murah, redha dan taat, Sentiasa bertaubat, ibadah bersemangat, Di setiap saat, hingga sepanjang hayat.
Semua nikmat, milik Allah As-Somad, Harta yang meningkat, dipinjamkan bersyarat, Jelas tercatat, hak segolongan umat, Amalan berzakat, amanah yang tersurat.
Harta meningkat, juga mampu menjerat, Bisa melarat, hingga iman tergugat, Awas diperalat, syaitan punya muslihat, Hingga menyesatkan hidup sepanjang hayat.
Engkar berzakat, bagai engkar bersolat, Rukun tersurat, amalan ke akhirat, Adil dan tepat, kadar hitungan zakat, Allah mensyariat, untuk keberkatan umat.
(Zakat, rukun yang ketiga, ayuh, mari, kita tunaikan...)





Saya tak pasti sama ada lagu ni, lagu baru ke lama.
Al maklumlah, lama dah tak dengar cerita kumpulan raihan ni.

Kali pertama dengar lagu ni ialah masa on …

Pesta Buku Selangor 2015 #SaveTheDate

Image
Assalamualaikum...


Amboi hentryyy takmo kalah ye... Kenapa kah save the date? Selalu orang guna pakai ayat ni masa nak save the date, tarikh tunang ke wedding amenda semua tu kan... Saya? Ouh tak tak. Belum lagi. Bukan saya.


Saya nak suruh awak-awak semua save the date untuk kemunculan  PESTA BUKU SELANGOR 2015 yang dijangka akan berlangsung bermula dari 29 Januari sehingga 8 Februari. Tahun lepas ada jugak join dengan kawan-kawan (Ina & Seha), tapi bulan September, kalau tak silap lah. Tapi tahun ni, awal tahun lah pulak kita ya. (Abes duit aku oiii) Heee tak ada lah habis sangat, sebenarnya kena pandai bajet dan urus sendiri. Buatlah list sebelum beli (Hampeh je kau yani, sebelum ni ada jugak buat list, tapi list tu ke mana, hakak ke laut.. tiheeee)

Tapi, tahun ni, awal tahun ni, akak dah berazam, tak mahu berlebih-lebihan sangat. Sebab dekat rumah ni, masih ada buku yang belum dihabis baca ! Huuuu, takut lah juga, besok-besok kat akhirat kena soal kenapa beli buku banyak-bany…

Selamat pulang... Syuk...

Image
Assalamualaikum...

Entry yang pertama untuk 2015.
Entry pembuka Januari.

Heee nampak nau masa tak berapa 'cukup' untuk update blog.

Secara ringkas, semoga tahun baru 2015 ini kita mampu berubah menjadi yang lebih baik.
Mantapkan iman dan amal kita.
Tahun masihi memang masih baru, tapi tahun hijrah kita dah penghujung rabiul awal kot.

Dengan pelbagai dugaan dan ujian di tahun 2014, semoga kita menjadi orang yang sedar dan berfikir, seterusnya, melakukan perubahan.
Semua orang ada melalui 'zaman jahiliah', zaman kegelapan. Tapi sementara masih punya waktu, jom kita... Jom, berubah menjadi lebih baik.
Semoga perubahan itu mendatangkan titik permulaan kebahagiaan dan ketenangan dalam hidup kita..

( huuu tiba-tiba ter RINDU pula dengan haruman bulan RAMADHAN...)
*** tak pastilah sama ada dapat bertemu lagi atau tidak... T.T


Kalau dapat alhamdulillah...

Oke.. panjang pulak mukadimah. Hee...

Sesungguhnya permulaan bulan dalam tahun 2015 ini membuatkan kami sekeluarga berasa g…