Thursday, November 19, 2015

Kecelaruan Fikiran Seorang Wanita ~


Tak tahulah bila tengok gambar ni, semua wanita mempunyai pemikiran yang sama macam saya atau pun tidak. 

Bersetuju ke tidak, kita je yang tahu...


Haha, tapi rasanya 90% wanita mesti bersetuju ? 
Atau 200% wanita yang bersetuju ?

Sebab tu ada orang cakap, usus wanita ni pun tak paham dengan si wanita ini.



Yang lebih berat lagi, bila dah terlajak makan, baru menyesal sebab terlebih kuantiti.
Dalam pada menyesal tu, tak nak pulak bersenam, bakar balik kalori.
Parah sungguh!


Aduii, sesungguhnya, saya sendiri pun kurang paham dengan diri sendiri.
Sebab tu saya tak boleh nak marah kalau orang tak paham saya.

Kitakah yang seperti gambar di atas ini ?
Haah itu saya.. !


Hehehe, okebai...


~ Terima kasih, sudi baca entri ni ~

Norzayani binti Norhamshah

Monday, November 16, 2015

Resepi Brownies

Assalamualaikum w.b.t...

Emm eh dah masuk bulan November, mana entah resepi brownies tak up lagi.
Erk sorry... kalau ada yang menanti tu, saya mintak maaf ye. 
Bukan senang nak cari mood nak taip entri baru tampal dekat blog.

Tak senang. Susah. Susah...

Tapi memandangkan hari ini, segala mood sudah berterbangan bebas di awan, makanya saya pilih untuk menaip, berkongsi. (Eh tapi kan, sebenarnya, resepi ni pun saya ambil dari kawan-kawan facebook.)

Khas untuk awak semua, saya siap snap picture, satu persatu tau. Gigih je. Haha...
Oke nah cuci mata dulu sebelum kita mulakan kelas masak memasak. Brownies ni saya buat masa birthday ayah 18 Oktober hari tu... Oke la, sedap untuk tekak saya, untuk orang lain, wallahua'lam...




Oke, meh kita mulakan.

Langkah pertama ialah :

Didihkan air (kuantiti agak-agak saja) *

Lepastu, di atas periuk berisi air tu, cairkan 200gram coklat masakan dengan 8 sudu butter. (Nak guna majerin pun takdak masalah)

* nanti teksturnya jadi begini ye.


dan sehingga begini...

maaflah ye, gambar ni comot sikit. haha.. masa snap tu tak fikir ke cantik ke comot...

*** dalam bekas lain, pukul 3 biji telur dengan 1 cawan gula kastor (resepi asal lebih dari 1 cawan, korang agak-agaklah nanti manisnya ya...)

pukul kedua-dua bahan ini sehinggalah gula hancur. (ala tak hancur sangat pun takpe...belasah je mana-mana)
* eh telur tu masuk satu persatu tau. (tapi saya derhaka, saya belasah masuk semua, haha)

lepastu, boleh curah dalam adunan coklat dan butter tadi. gaul rata. jangan lupa, masukkan sedikit esen vanila...

* selepas itu, bolehlah korang ayakkan 1 cawan tepung, 1/2 cawan serbuk koko, dan 1 sudu kecil baking powder... nak letak garam secubit rasa pun boleh... 

camni ye rupa mereka lepas dah diayak.

masukkan tepung sedikit demi sedikit. gaul rata. pakai senduk kayu je. (dalam gambar ni semua poyo je pakai whisk)

orait lepas tu masukkanlah kekacang dengan coklat cip (berapa banyak? ermm korang belasah je lah ikut suka hati, saya tak sukat pun... heee)
tapi yang ni, saya pakai kacang walnut tau, coklat cip sikit.
* jangan lupa bakar walnut dalam 10 minit, suhu 150', then cincangkan dia..

Gaul rata oke...

kertas minyak dioles dengan butter. 

oke, dah bubuh dalam loyang... cantik berkilat kan. kan.. kan..

Lepas tu, sila masukkan ke dalam oven.
Eh, sebelum bakar tu, korang panaskan dulu oven dalam 10 minit. Suhu 150'c...
Lepas tu, baru korang bakar selama 30 hingga 40 minit, suhu nak naikkan sikit pun boleh. Sampai ke 160 atau 170'c.
Make sure, jangan terlebih bakar, nanti tak chewy.. (ehheee saya cakap berdasarkan pengalaman je ni...)

Orait, inilah kejadian selepas dibakar. Hehehe... Terkedut pulak. Padahal gambar ni ialah cubaan yang ketiga.
Sebelum ni, buat tak berkedut pun.
Ala kedut ke tak, tak penting, asalkan rasa dia boleh pergi! (Sedap la kiranya...)

Nah, gambar yang dikombokan. Kaedah pembuatannya.

tadaaaa, dah boleh ngappp...

Oke, simple kan resepi brownies ni.
Sukat pakai cawan je, sebab saya malas nk timbang. 

Selamat mencuba. (Kalau ada yang nak cuba la...)


Ok, kita jumpa lagi di lain kali, di entri yang lain. Insya Allah...

Jaga iman, jaga solat.

Sekian, wassalam.


Norzayani binti Norhamshah

Monday, October 19, 2015

Brownies Untuk Ayah

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Erm terajin sikit nak up entry baru, tapi entry bukan panjang manjang kertas kajang.
Entri simple je sekejap-sekejap.

Btw, kengkawan yang dihormati lagi disayangi sekalian, memandangkan cuaca belum lagi pulih, dan masih berjerebu, harapnya kengkawan semua menjaga kesihatan dengan baik...

Orait, memandangkan semalam [ 18 Oktober ] adalah tarikh ulangtahun kelahiran ayah saya yang ke 59, maka dengan penuh rasa cinta kasih sayang, saya telah membuat sebuah (ehh sebuah ke penjodoh bilangannya ni?!) eh gasaklah kan... saya telahpun membuat sebuah brownies untuk ayah.. heee amende rasa penjodoh bilangan tak kena ni? adoii..

Sebenarnya kami semua mungkin inginkan kelainan dari kek, jadi semalam ayah tak potong kek.
Ayah potong brownies yang telah siap dipotong. (Hehehe...)

Memandangkan entry ini pendek sahaja, jadi kita belanja gambar je, resepi nanti, tunggu next entry tau... (hahhh yani! bebajet ada orang nak bukak blog kau ni selalu lah? tiheee, haha kalau tak ada pun tak pa, kita bebuat ja ada, huuu...)





Adui, terserlah kemalasan kat situ, taip print lekat cucuk. Tapi ni angah yang buat tulisan tu, kalau saya yang buat, mesti cantik... haha perasan kejap.

Oke kengkawan, jadinya, insya Allah, lepas ni, saya cari masa sikit, kita share resepi kat awak-awak.

Sedap? Entah...
Pada saya, saya memang suka, sebab lepas bakar dah sesejuk dan susun di atas papan kek ni, saya simpan dalam freezer... hihihi... memang deabak rasa dia... nak tahu? ohh kena try sendiri nanti..

Oke kengkawan, insya Allah, kita jumpa di entry seterusnya.
Terima kasih atas perhatian, mohon maaf sebarang kekurangan.


Jaga diri, jaga iman, jaga solat.

Sekian, wassalam...


Wednesday, October 7, 2015

Selfnote...



Jodoh itu apa?

Jodoh itu walau kau mengelak sampai ke hujung dunia sekalipun, kau tetap akan saling berjumpa.

Jodoh itu apabila kau suka dekat seseorang, tapi kalau seseorang itu tak minat, kau baik macam mana pun dia tak pandang. Please, move on.

Jodoh itu bilamana kau sedang berusaha mencari, tapi masih tidak berjumpa. Masih belum dipertemukan.

Simple je.

Tak payah fikir banyak-banyak.

Yang penting kau dah usaha, kau tahu usaha yang bagaimana.

Tapi bukan usaha yang boleh mengundang murka Allah, ok? 

 Insya Allah, kalau tak jumpa kat dunia, kat akhirat nanti jumpa lah.
Sabar. Itu kuncinya.

Kau fikir apa ni? Target kau apa dalam hidup kau?

Berjaya? Kaya? Bahagia?

Apa jua yang kau targetkan, nak berjaya, kaya, bahagia, biarlah kerana Allah.
Bukan kerana kepuasan diri kau sendiri.
Kalau tak, ruginya. Rugi sangat...

Dan…

Semak balik please, kau hidup untuk apa? Kerana apa?

Apa pun jawapan kau, dalam skema jawapan, jawapannya hanya satu dan takkan berubah.

Nak tahu apa?

Kau hidup kerana Allah, kau dapat hidup sekarang ni pun kerana Allah.

Faham kan?

+ Oh mudah saja nak hidup bahagia +

+ Jaga hubungan dengan Allah +

+ Jaga hubungan sesama manusia +

Insya Allah, bahagia milik anda juga akhirnya...

* Bahagia itu subjektif, ada yang sedang sakit, tapi masih bahagia, ada yang sedang bersedih, tapi masih boleh rasa bahagia, ada yang sedang dukacita, tapi tetap merasai bahagia... itulah keajaiban Allah... 


Sincerely,
Me. [SelfNote]




Tuesday, October 6, 2015

'Percutian Berjerebu' 3 Hari 2 Malam [ Begin & End With Smile SukSelangor ]

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.t...


Aduhai, sesungguhnya sangat lama tak mengarang entri baru.
Entah kenapa, tahun ni rasanya memang malas gegilas nak update blog.
Ish...ishhh.. (Eehhhh, panjang pulak title entri nihh... mihmihmih...)

Tapi tak apa kot kan, memandangkan blog ini sekadar sesuka hati bukan sebab ada ramai yang nak tunggu entri baru ke apa kan dari saya... (heeee mood perasan telah di aktifkan, haha!)

Adui, tepu otak nak mulakan ayat pertama.

Memandangkan sekarang ini keadaan udara dan persekitaran agak membimbangkan, jadi, sudilah kiranya anda-anda, menjaga kesihatan masing-masing.
Kita mohon supaya Allah lindungi semua sekali. Apa-apa yang kita dapat ni, semua pun ada hikmah.
Jadilah seorang yang berfikiran positif, sangka baik dengan Allah.
Insya Allah, everything will be okay.


Walaupun jerebu melanda, kami tidak dikecualikan untuk mengikuti kursus yang telah dianjurkan oleh Pihak Suk Selangor. Kursus Khidmat Pelanggan Berprestasi 
[ Begin & End With Smile ] 

Haaa, sesungguhnya kami semua dari wakil pejabat Suk Selangor, dan beberapa wakil dari Pejabat Daerah, dengan mesra dan sukacitanya menyertai kursus ini. Heeee... (Sukaaaaaa sangat, heeehhh, padahal rindu rumah gilelessssss....)

Program bermula dari hari Jumaat, Sabtu dan sampailah Ahad. (Phewwww, bila dah hari ahad itulah, lega selega-leganya... kuikuikui...)

Bukanlah kursus tak best, tapi nak buat macam mana, hati semua pun tisu saja, rindu rumah dan keluarga, berjauhan lama-lama tu macam rasa nak nangis-nangis tepi bucu almari! Haha..


Okebai, dah nak gerak pergi Hotel Concorde Inn, Klia ~
Nampak tak eksited? Transport belum sampai, saya dah seret beg. Haha~


Otw nak masuk bilik. Sempat lagi snap pic, klik! kluk! klak! srettt!

Kami sampai ke destinasi pada jam 3.10 minit petang. Daftar, check in, urusetia bagitau, slot petang dibatalkan kerana ramai peserta belum hadir. Oke, gelak jaat dekat sini sebab dalam hati dah menjerit-jerit, 'wehhh orang-orang kampung, makcik boleh rehat dalam bilik sampaiiii malammm..ish ish ish....'


Oke, makcik dah sampai bilik, nombor bilik amende tah, 536 kot. Best, cantik, selesa. (Toksah nak cerewet sangat, asal ada tempat berteduh, semua pun boleh, best!)

Best kan, lepas tu, malam tu kami semua berkumpul di dewan (eh amende nama dewan? tak ingat dah, huhu. sorry, saya ada masalah peringatan). Kumpul pada jam 8.30 malam. Wahhh, teruja i, sebab ramai orang yang i tak kenal.

Tentatif program untuk hari pertama, kedua, dan ketiga.

Sesungguhnya, semua aktiviti yang dilakukan itu, terasa seperti, huaaaaaa... Ada certain yang menyentapkan ulu hati, ada yang bahagia gembira ceria meletop pom pom!

Stress? Oh ada juga sikit, tapi tak apa, kita positifkan saja semua perkara. Dan smile.

Ini antara aktiviti jumaat malam sabtu. 

Khusyuk nau, kami tengok Dr. Saiful ni buat lawak. Haha best lah beliau, ceria, penuh aksi dan tidak membosankan.

Dah namanya kursus Khidmat Pelanggan, mestilah berkait-kaitan dengan perkhidmatan kita kakitangan gomen ni.. Huuu, tau. ramai di antara orang awam yang selalunya tidak berpuas hati dengan layanan yang diberi. Tapi, ketahuilah bahawa orang-orang awam sekalian, bukanlah semua kakitangan gomen ini begitu, cuma kalau awak nak jumpa yang betul-betul komited, nisbahnya kurang sedikit.

Maaf seribu kali maaf, untuk di pihak saya, saya sendiri sedang cuba melakukan yang terbaik, it just because, dekat akhirat nanti, banyak yang kena saya jawab kalau saya tak laksanakan sebaik-baiknya. (Huuu, nak nangis pulak rasa, kalau kau bagi duit gaji kat mak ayah, tetiba duit gaji tak berkat, phewww... sakit lagi rasa itu dari putus cinta!)


Ok, kami semua ada 4 kumpulan. (eyhh standard je kan, bila pergi kursus, ada kumpulan bagai...)

Meh saya kenalkan dengan kumpulan-kumpulan tersebut.

Kumpulan pertama ialahhhhh....

*** (andai kata, rajuk di hatiii, jangan sampaiii merosak cinta.... lalalala) <~ ni background music namanya...masa kursus hari tu, semua benda pun ada background music, dengan saya sekali dah gelong menaip dalam entri ni, cisssskek sungguh...



Kumpulannnnn Gegak Gempitaaaa... Clap ur hands! klik! klik! klik!


Kumpulan yang keduaaaa, jeng jeng jenggggg...

*** beribu bintang di langit kini menghilanggg, lalala... (dahhh toksah panjang sangat lirik lagu tuu)


 Kumpulannnnn Naga Berapiiiiii... Phewww phewwwwww shewwwwwww!!!
(kehkehkeh, haruslah berapi)


Kumpulan yang ketigaaaaa, singggg shinggggg shingggggg....


***  Upinn dan ipinn inilahhh dia, kembar seiras itu biasaaaa... (heeee lagu takdak kena mengena ni, acane....)


Kumpulannnn Mencari Mimpiiii... (kumpulan coklat M & M, hehehe... cak! cak!)



Dan kumpulan yang keempat dan yang terakhirrrrr, ialahhhhh... sreetttttt shretttttt sreeettt...

*** Andainya engkau, ku miliki, terdahalu, sebelumnyaaaa... (ehhhh jiwang pulak? cis...cisss, tak dak idea dah nak boh lagu apa...)




Kumpulannnnn Cempedakkkk... (buah cempedak diluar pagar, ambil galah, tolong jolokkan, nama kumpulan mereka rare sikit kan...)



Oke, cukuplah tu. Kesimpulan untuk Kursus kali ini, ialah memang....

Begin & End With Smile...

+

Ohsemmm !!!


Berjuta-juta lemon terima kasih kepada pihak urusetia, Puan Ain, Encik Faridzul Adzli, cc Mahadi ( Bahagian Sumber Manusia, Suk Selangor ).

Berjuta bilion oren arigatou kepada pihak konsultan, penceramah, penambah riang hati kami di hari minggu, Encik Mohd Faisol, Dr. Saiful Amin, dan Encik Farid Ramli. ( Magic Team Resources, Richbucks Energy).

Berjuta ratus honeydew syukran kepada semua sesiapa sahaja yang terlibat dalam kursus yang deabak ni... Deabak lah sampai segan aku asyik nak masuk dewan je terasa ibarat diri ini Dato' Siti Nurhaliza, clap clap our hand plus plus smile smile kambing malu. Ohhh! Faymous sangat ghasaaa)

Oke dah, last but not least. Kursus ini tidaklah menjadikan kami semua stress walaupun di hujung minggu, kerana semua gambar ini membuktikan yang kitorang semua tak berapa nak sedih sambil menangis tepi bucu katil ataupun meraung di sudut almari kayu bersebelahan peti ais. 







**** Lai chi kang semangkok 2 kupang...
Lai chi kang semangkong 2 kupang...
Lai chi kang, semangkok 2 kupang... 
Makan satu tak kenyang...
Semangkok 2 kupang...

(Lagu ini ialah iklan ye kawan-kawan... melodinya? belasah je lah... heeee)











Oke, sekian untuk cerita di petang hari yang dingin sejuk sesejuk sejuknya ibarat duduk di dalam peti ais.
Terima kasih sudi baca, sudi layan kegelongan penulisan untuk kali ini.


Take care korang, jaga diri, jaga kesihatan.
Jaga iman, jaga solat.

Assalamualaikum...

Tuesday, July 28, 2015

Mikraj Cinta...

Assalamualaikum w.b.t.

Lama tak update blog, sampai terlupa yang diri sendiri ada blog.
Tapi takpe, sebab takde siapa pun yang rindu nak baca entry dalam blog ni pun kan.

Punyalah lama tak update, Ramadhan datang, Ramadhan dah pergi, datang pula Syawal, umur pula meningkat dari sehari ke sehari. Harapnya saya masih belum terlewat mengucapkan Salam Aidilfitri, taqaballahuminna wa minkum..

Dan semoga bulan Ramadhan yang lepas, mampu mendidik hati dan jiwa kita supaya lebih mengenal Allah, mencintai Allah seterusnya istiqomah beribadah pada Dia, bukan hanya dalam bulan Ramadhan, tapi juga sepanjang hidup, sehingga nafas terakhir. Insya Allah..


Ok, tak nak cerita banyak, kita go straight je la..
Mikraj cinta adalah lagu terbaru dari Dato' Siti Nurhaliza.
Komposer lagu ini ialah Saudara Hafiz Hamidun.
Penulis lirik pula ialah Saudara Fedtri Yahya.

Pertama kali dengar lagu ni, bait-bait lirik amat menyentuh hati, syahdu.
Bila menghayati dengan sungguh-sungguh, air mata mampu mengalir.

Saya andaikan penulis ini menyatakan kerinduan yang sangat mendalam kepada Tuhan.
Sangat rindu, dan sangat teruja untuk bertemu-Nya di syurga kelak. (Insya Allah)

Perjalanan mencari cinta Allah itu banyak cabaran, tapi sertakan dengan hati yang ikhlas, tawakal, insya Allah, kita pasti rasa manisnya cinta Dia kepada kita.

Doa saya, semoga kita dipilih untuk menjadi hamba yang Allah sayang dan redha, seterusnya, kita dapat berjumpa dan bertemuNya, nanti di sana... Insya Allah. Aamiin...

Boleh hayati bait-bait indah dalam lagu ini.



Mikraj Cinta


Langit malam, bercahaya...
Yang terlihat, limpahan sinarannya...

Takkan jemu, tangisan rindu...
Bagai dekat, getaran panggilan-Mu...

Pada mikraj cinta, ada rahsianya...
Pada mikraj cinta, ada jawapannya...
Pada mikraj cinta, berbahasa, agung kalimah-Nya.

Tuhan, tetapkanlah jiwa hati kami semua,
Sehingga bertemu-Mu, menatap-Mu,
Nanti di sana...

Tuhan, temukanlah pengakhiran yang terindah,
Sehingga bertemu-Mu, menghadap-Mu, di syurga...

Bukalah mata hati...
Bukalah cermin mimpi...
Moga jalanku tidak keliru, berkelana, mencari-Mu...

Ya Tuhan, sembuhkanlah, jiwa-jiwa yang berduka,
Kembali berbicara dan mengukir senyuman...

Tuhan, temukanlah dengan hikmah, mikraj cinta...


Tuesday, March 10, 2015

Asam Pedas

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

K tau, lama dah tak update blog.
Entah la, rasa tahun ni memang penyakit M tu sangat memberat dalam hati. (Hurm untuk hapdet blog je la, benda lain tak boleh biarkan penyakit M ni menguasai diri.)

Sebagai seorang muslim, harus sentiasa bersemangat dan rajin ! Yes!

Tak ada apa nak cerita sangat dalam entry kali ini, cumanya nak share resepi 'Asam Pedas'.
Terjebak sangat, sampai kan dalam seminggu tu, mesti nak kena masak lauk ni.

Saya tak ada lah pandai masak, tapi apa orang jawa kata "Practice Makes Perfect" ..
So, walaupun awak tak tahu masak, dengan berkat usaha dan rajin, insya Allah, sedap tu.
Sambil masak ye boleh berzikir, berselawat, itu tips makanan jadi lebih berkat dan sedap. ^-^

Ok, taknak bebel banyak dah.

Jom mula.

Bahan-bahan :

Bawang merah (3-4 ulas)
Bawang putih (2 ulas)
Halia (1 inci)
Kunyit Hidup (1 inci)
Belacan (Sedikit)

(Semua bahan diatas, sila tumbuk pakai lesung batu. Nak blend pun boleh. Tapi tumbuk lagi best rasa nya.)

tadaaa, gini lah rupa bila dah ditumbuk ye



Cili boh (Dalam 5 sudu besar)
*optional ye, lagi banyak lagi best.

cili boh, tapi nak buat cili sendiri pun boleh


Asam jawa (Nak pakai asam keping pun boleh, saya lebih suka asam jawa)
Air masak (Secukupnya)

Bendi
Daun kesum*
Tomato*
Serai*
Bunga kantan
Ikan (terpulang nak pakai ikan apa pun)

ni ikan jenahak kot ye.


(untuk yang bertanda *, kadang-kadang saya letak, kadang kala tidak. Tapi lagi bagus masak, biar cukup bahan. Ye tak. )


ini bahan sampingan ye.

Cara-caranya :

1) Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau.


2) Masukkan cili boh. Masak sehingga cili tu garing. (Sampai pecah minyak). Masukkan serai yang dah diketuk. (*Tihee dalam gambar takde gambar serai, sebab saya lupa nak masukkan.)



 3) Kemudian masukkan air masak secukup rasa. Ataupun masukkan air asam jawa. (Nak masuk pes asam jawa pun boleh je. Ikut suka awak.)


 4) Kemudian masuklah ikan supaya dorang dapat berenang dalam kuah asam pedas tu.


5) Masuklah bendi, bunga kantan dan tomato. Garam, gula secukup rasa. Tadaaa.. Dah siap ye anak-anak. 





Oke, kita dah boleh makan sekarang ni. Nak makan dengan nasi pun boleh, nak cicah roti pun boleh. Selamat mencuba.

Kira bolehlah resepi step by step Asam Pedas ni. Gigih tau semalam kita sambil masak, sambil snap picture, semata-mata nak share dengan korang. (Heee ayat mintak simpati. Hehe)

Orait, sekian untuk entri kali ini.
Maaf kalau ada sebarang kekurangan.
Terima kasih atas perhatian.

Jaga iman, jaga solat.
Jaga hubungan dengan Allah dan manusia.
Semoga hidup kita semua akan lebih diberkati.
Insya Allah.


~ Yani Hamshah ~




Thursday, February 5, 2015

Asam Pedas Untuk Dia...

Aduhai, untuk mengarang entry ini, saya rasa asyik ada je ayat yang tak kena.
Ehem permulaaan ayat pula lagilah hampeh.

Hari ini, saya nak buat review sedikit berkenaan cerita ini. Asam Pedas Untuk Dia.
Review apakah? Novel kah? Drama kah?

Heee, entahlah, belasah je lah, apa yang akan tertaip di sini nanti.
Almaklumlah, saya bukan reti benau tulis menulis ni. 
Haha, blog ini sekadar medium saya bercerita.
Sila abaikan cara saya mengolah sesebuah entry ye.

Saya bukan penulis blog tegar, makanya memang terlalu banyak kelemahan untuk menarik minat orang membaca blog saya.

Oke stop (amenda kau merepek ni yani! ) termelalut pula.

Untuk pengetahuan anda dan diri saya sendiri, rupa-rupanya novel Asam Pedas Untuk Dia ini sudah wujud sejak dari 2013 hoke.. 





Neehhh, 2015 baru saya terhegeh-hegeh nak cari, nak beli, nak baca. Ketinggalan sangat ye yani!
Proses nak mencari novel ini agak penuh kesusahan ye kawan-kawan.

selingan jap : ngkorang toksah tanya hakak la ye, kenapa tiba-tiba akak tersampuk nak cari novel ni. ^-^, hakak takmo jawab. hehe..

Ok, sambung. Punyalah gigih saya mencari di lautan orang di MPH Setia City Mall. Hampa sungguh hati. Tidak berjumpa.

Lepas tu, semalam pun cari juga dekat Pesta Buku Selangor kat Shah Alam Convention Centre. Hakak pergilah booth Karangkraf. Doklah akak ni membelek-belek rak novel. Nak nangis guling-guling je rasa kat situ lepas budak tu kata "novel tu dah habis stok!" (dalam hati hakak berkata, "eh best sangat ke novel tu sampai cepat habis, susah nak cari bagai.")

Oke yani, kalau tak best, awak tak de sibuk mencari. Hihi. Ok, jangan gelakkan hakak.

Lepas tu, akak lari pergi PKNS sebelah nun. Teringat dok ada MARWILIS di situ. Dalam hati dah ada taman wa cakap lu. Korang rasa apa? Jumpa ke? TIDAK YA. TAKDE.

Masa ni, akak dah redho rela pasrah menyerah je lah.
Takde rejeki nak beli barangkali. 
Dalam pada redho rela pasrah menyerah tu, kaki akak ni gigih lagi melangkah ke segenap kedai di PKNS yang ada jual majalah buku bagai.




Tiba-tiba, di kedai yang terakhir (ala kat hujung kedai depan dengan kedai kasut Bata.) akak pun mengintai la dari luar.
Perghhh, nampak je ada novel tu kat dalam kedai tu, meluru masuk k. Gaya mimik muka toksah cakap lah. Senyum melebar seperti baru lepas makan asam pedas dengan nasi panas-panas. Fuhhh!

So, akak terus hambik dan bayar. Harganya RM21 ya. 
Masa nak bayar tu, akak yang jaga kaunter tu tanya, tengok drama dia eh?

Ngeh ngeh ngeh. Saya tak jawab, cuma senyum bersahaja dan mengangguk.

Saya dah habis baca pun novel ni. Best. Haha gila pendek ulasan akak.

Pada pandangan akak. adalah perkara biasa jika sesebuah novel yang diadaptasikan menjadi sebuah drama, maka akan ada pertukaran, sama ada perwatakan, ataupun plot cerita.
Tapi untuk cerita dan buku ini.
Dua-dua pun best.
Novel best, cerita pun best. (Harapnya sampai episod akhir lah best ye)





Dalam novel, Ahmad Ziyad ni ada satu hati yang baik. Niat dia nak kahwin dengan Ainin Sofiya pada permulaannya adalah untuk membantu meringankan beban Ainin.
Tapi kalau tengok drama, nampak awal-awal lagi si Ziyad ni memang dah tangkap cintan. Kelainan itu takpe, saya maafkan, sebab ia masih nampak santai dan bersahaja.

Digambarkan Ziyad seorang yang kuat cemburu bila ramai yang usha Ainin ni.
Ainin tak boleh ini, Ainin tak boleh itu. Ainin kena macam ini. Ainin kena macam tu.
Mengada lebih si Ziyad ni. Campur poyo. Ada pulak nak kahwin dengan Ainin, tapi dia letak syarat yang Ainin tak boleh pregnant. Cis. Rasa nak hentak kepala Ziyad dekat peti hais!

Eh lagi kan kelainannya, dalam novel, adik si Ziyad, Farhana tu tak ada lah pulak bercinta dengan kawan baik Ziyad, si Ashri tu. Tapi dalam drama, lain. Maybe nak mewarna-warnikan jalan cerita kot. Dan lagi, dalam novel abang Iqram takde pulak tunjuk nampak suka pada Ainin, cuma ambil berat biasa-biasa je. Tapi dalam drama nampak Ainin ni ramai peminat. 

Hahaha, dalam drama, watak Hisham ni sengal. Mungkin nak beri impak humor kot dalam cerita ni. Padahal dalam novel, watak Hisham tu sikit je. Tapi walaupun ada pengubahsuaian, cerita ini masih best.

Sakit hati dengan Ziyad masa dia dapat tahu Ainin pregnant. Suka hati dia je kata Ainin sengaja buat macam tu sebab taknak bagi dia kahwin dengan Inaz. Choiii. Kalau akak kena tuduh camtu pun akak lari 38KM. Hehehe tak bapa jauh pulak. 

Ngeee...tapi Ainin lari jauh, sampai ke Kuala Kangsar. Kalau ikutkan Ziyad nak hantar Ainin duduk dekat Villa Cinta Pertama kat Tanjung Karang nun. (Haaa kau ada nama rumah Cinta Pertama? Takdak kan. Aiseh jiwang betul si Ahmad Ziyad ni. Tak boleh handle.)

Masalah dorang ni simple je sebenarnya, tapi sebab dua-dua ego. Ikut sangat rasa hati. Tak nak terus terang. So terjadilah, persepsi yang entah apa-apa.
Ziyad dan Ainin masing-masing ingat bertepuk sebelah tangan.
Padahal mereka dah bertepuk amai-amai. Heee.

Heee, so dalam novel. Saya amat berpuas hati.
Dalam drama? Kita tunggu.
Setakat episod 8 yang saya tengok dekat Tonton, memang best. Hehehe.


Haha, cemni aje akak nak habiskan entry. Haih sengal betul kan.

Ok, akak dah penat nak menaip sebenarnya.
Kalau ada apa-apa nak tanya lagi pasal apa mengapa bila dimana pasal novel ni, boleh ajukan soalan ye di ruang komen ye.
Kalau akak ingat, akak ceritalah. Kalau takde, maaf sesungguh ye.

Terima kasih ye, sudi baca entry ini.
Sampai berjumpa lagi.


p/s : huuuu tiba-tiba teringin pulak nak makan asam pedas. ^-^


tengah best baca, tetiba ada m/s yg koyak. koyak sikitlah hati saya. heee.

Tq.
Jangan lupa ye adik-adik, jaga iman, jaga solat, jaga diri baik-baik.
Oke.

Assalamualaikum.


~ Zayani ~



Published !