Posts

Showing posts from 2015

Kecelaruan Fikiran Seorang Wanita ~

Image
Tak tahulah bila tengok gambar ni, semua wanita mempunyai pemikiran yang sama macam saya atau pun tidak. 
Bersetuju ke tidak, kita je yang tahu...

Haha, tapi rasanya 90% wanita mesti bersetuju ?  Atau 200% wanita yang bersetuju ?
Sebab tu ada orang cakap, usus wanita ni pun tak paham dengan si wanita ini.


Yang lebih berat lagi, bila dah terlajak makan, baru menyesal sebab terlebih kuantiti. Dalam pada menyesal tu, tak nak pulak bersenam, bakar balik kalori.
Parah sungguh!

Aduii, sesungguhnya, saya sendiri pun kurang paham dengan diri sendiri. Sebab tu saya tak boleh nak marah kalau orang tak paham saya.

Kitakah yang seperti gambar di atas ini ?
Haah itu saya.. !


Hehehe, okebai...

~ Terima kasih, sudi baca entri ni ~
Norzayani binti Norhamshah

Resepi Brownies

Image
Assalamualaikum w.b.t...
Emm eh dah masuk bulan November, mana entah resepi brownies tak up lagi. Erk sorry... kalau ada yang menanti tu, saya mintak maaf ye.  Bukan senang nak cari mood nak taip entri baru tampal dekat blog.
Tak senang. Susah. Susah...
Tapi memandangkan hari ini, segala mood sudah berterbangan bebas di awan, makanya saya pilih untuk menaip, berkongsi. (Eh tapi kan, sebenarnya, resepi ni pun saya ambil dari kawan-kawan facebook.)
Khas untuk awak semua, saya siap snap picture, satu persatu tau. Gigih je. Haha... Oke nah cuci mata dulu sebelum kita mulakan kelas masak memasak. Brownies ni saya buat masa birthday ayah 18 Oktober hari tu... Oke la, sedap untuk tekak saya, untuk orang lain, wallahua'lam...



Oke, meh kita mulakan.
Langkah pertama ialah :


* nanti teksturnya jadi begini ye.

dan sehingga begini...

*** dalam bekas lain, pukul 3 biji telur dengan 1 cawan gula kastor (resepi asal lebih dari 1 cawan, korang agak-agaklah nanti manisnya ya...)


* selepas itu, bole…

Brownies Untuk Ayah

Image
Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Erm terajin sikit nak up entry baru, tapi entry bukan panjang manjang kertas kajang.
Entri simple je sekejap-sekejap.

Btw, kengkawan yang dihormati lagi disayangi sekalian, memandangkan cuaca belum lagi pulih, dan masih berjerebu, harapnya kengkawan semua menjaga kesihatan dengan baik...

Orait, memandangkan semalam [ 18 Oktober ] adalah tarikh ulangtahun kelahiran ayah saya yang ke 59, maka dengan penuh rasa cinta kasih sayang, saya telah membuat sebuah (ehh sebuah ke penjodoh bilangannya ni?!) eh gasaklah kan... saya telahpun membuat sebuah brownies untuk ayah.. heee amende rasa penjodoh bilangan tak kena ni? adoii..

Sebenarnya kami semua mungkin inginkan kelainan dari kek, jadi semalam ayah tak potong kek.
Ayah potong brownies yang telah siap dipotong. (Hehehe...)

Memandangkan entry ini pendek sahaja, jadi kita belanja gambar je, resepi nanti, tunggu next entry tau... (hahhh yani! bebajet ada orang nak bukak blog kau ni selalu lah…

Selfnote...

Image
Jodoh itu apa?
Jodoh itu walau kau mengelak sampai ke hujung dunia sekalipun, kau tetap akan saling berjumpa.
Jodoh itu apabila kau suka dekat seseorang, tapi kalau seseorang itu tak minat, kau baik macam mana pun dia tak pandang. Please, move on.
Jodoh itu bilamana kau sedang berusaha mencari, tapi masih tidak berjumpa. Masih belum dipertemukan.
Simple je.
Tak payah fikir banyak-banyak.
Yang penting kau dah usaha, kau tahu usaha yang bagaimana.
Tapi bukan usaha yang boleh mengundang murka Allah, ok? 
 Insya Allah, kalau tak jumpa kat dunia, kat akhirat nanti jumpa lah. Sabar. Itu kuncinya.
Kau fikir apa ni? Target kau apa dalam hidup kau?
Berjaya? Kaya? Bahagia?
Apa jua yang kau targetkan, nak berjaya, kaya, bahagia, biarlah kerana Allah. Bukan kerana kepuasan diri kau sendiri. Kalau tak, ruginya. Rugi sangat...
Dan…
Semak balik please, kau hidup untuk apa? Kerana apa?
Apa pun jawapan kau, dalam skema jawapan, jawapannya hanya satu dan takkan berubah.
Nak tahu apa?
Kau hidup kerana …

'Percutian Berjerebu' 3 Hari 2 Malam [ Begin & End With Smile SukSelangor ]

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.t...


Aduhai, sesungguhnya sangat lama tak mengarang entri baru.
Entah kenapa, tahun ni rasanya memang malas gegilas nak update blog.
Ish...ishhh.. (Eehhhh, panjang pulak title entri nihh... mihmihmih...)

Tapi tak apa kot kan, memandangkan blog ini sekadar sesuka hati bukan sebab ada ramai yang nak tunggu entri baru ke apa kan dari saya... (heeee mood perasan telah di aktifkan, haha!)

Adui, tepu otak nak mulakan ayat pertama.

Memandangkan sekarang ini keadaan udara dan persekitaran agak membimbangkan, jadi, sudilah kiranya anda-anda, menjaga kesihatan masing-masing.
Kita mohon supaya Allah lindungi semua sekali. Apa-apa yang kita dapat ni, semua pun ada hikmah.
Jadilah seorang yang berfikiran positif, sangka baik dengan Allah.
Insya Allah, everything will be okay.


Walaupun jerebu melanda, kami tidak dikecualikan untuk mengikuti kursus yang telah dianjurkan oleh Pihak Suk Selangor. Kursus Khidmat Pelanggan Berprestasi 
[ Begin & End With …

Mikraj Cinta...

Image
Assalamualaikum w.b.t.

Lama tak update blog, sampai terlupa yang diri sendiri ada blog.
Tapi takpe, sebab takde siapa pun yang rindu nak baca entry dalam blog ni pun kan.

Punyalah lama tak update, Ramadhan datang, Ramadhan dah pergi, datang pula Syawal, umur pula meningkat dari sehari ke sehari. Harapnya saya masih belum terlewat mengucapkan Salam Aidilfitri, taqaballahuminna wa minkum..

Dan semoga bulan Ramadhan yang lepas, mampu mendidik hati dan jiwa kita supaya lebih mengenal Allah, mencintai Allah seterusnya istiqomah beribadah pada Dia, bukan hanya dalam bulan Ramadhan, tapi juga sepanjang hidup, sehingga nafas terakhir. Insya Allah..


Ok, tak nak cerita banyak, kita go straight je la..
Mikraj cinta adalah lagu terbaru dari Dato' Siti Nurhaliza.
Komposer lagu ini ialah Saudara Hafiz Hamidun.
Penulis lirik pula ialah Saudara Fedtri Yahya.

Pertama kali dengar lagu ni, bait-bait lirik amat menyentuh hati, syahdu.
Bila menghayati dengan sungguh-sungguh, air mata mampu mengalir.

S…

Asam Pedas

Image
Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

K tau, lama dah tak update blog.
Entah la, rasa tahun ni memang penyakit M tu sangat memberat dalam hati. (Hurm untuk hapdet blog je la, benda lain tak boleh biarkan penyakit M ni menguasai diri.)

Sebagai seorang muslim, harus sentiasa bersemangat dan rajin ! Yes!

Tak ada apa nak cerita sangat dalam entry kali ini, cumanya nak share resepi 'Asam Pedas'.
Terjebak sangat, sampai kan dalam seminggu tu, mesti nak kena masak lauk ni.

Saya tak ada lah pandai masak, tapi apa orang jawa kata "Practice Makes Perfect" ..
So, walaupun awak tak tahu masak, dengan berkat usaha dan rajin, insya Allah, sedap tu.
Sambil masak ye boleh berzikir, berselawat, itu tips makanan jadi lebih berkat dan sedap. ^-^

Ok, taknak bebel banyak dah.

Jom mula.

Bahan-bahan :

Bawang merah (3-4 ulas)
Bawang putih (2 ulas)
Halia (1 inci)
Kunyit Hidup (1 inci)
Belacan (Sedikit)

(Semua bahan diatas, sila tumbuk pakai lesung batu. Nak blend pun boleh. Tapi tumbu…

Asam Pedas Untuk Dia...

Image
Aduhai, untuk mengarang entry ini, saya rasa asyik ada je ayat yang tak kena.
Ehem permulaaan ayat pula lagilah hampeh.
Hari ini, saya nak buat review sedikit berkenaan cerita ini. Asam Pedas Untuk Dia. Review apakah? Novel kah? Drama kah?
Heee, entahlah, belasah je lah, apa yang akan tertaip di sini nanti. Almaklumlah, saya bukan reti benau tulis menulis ni.  Haha, blog ini sekadar medium saya bercerita. Sila abaikan cara saya mengolah sesebuah entry ye.
Saya bukan penulis blog tegar, makanya memang terlalu banyak kelemahan untuk menarik minat orang membaca blog saya.
Oke stop (amenda kau merepek ni yani! ) termelalut pula.
Untuk pengetahuan anda dan diri saya sendiri, rupa-rupanya novel Asam Pedas Untuk Dia ini sudah wujud sejak dari 2013 hoke.. 




Neehhh, 2015 baru saya terhegeh-hegeh nak cari, nak beli, nak baca. Ketinggalan sangat ye yani! Proses nak mencari novel ini agak penuh kesusahan ye kawan-kawan.
selingan jap : ngkorang toksah tanya hakak la ye, kenapa tiba-tiba akak tersamp…