Tuesday, July 28, 2015

Mikraj Cinta...

Assalamualaikum w.b.t.

Lama tak update blog, sampai terlupa yang diri sendiri ada blog.
Tapi takpe, sebab takde siapa pun yang rindu nak baca entry dalam blog ni pun kan.

Punyalah lama tak update, Ramadhan datang, Ramadhan dah pergi, datang pula Syawal, umur pula meningkat dari sehari ke sehari. Harapnya saya masih belum terlewat mengucapkan Salam Aidilfitri, taqaballahuminna wa minkum..

Dan semoga bulan Ramadhan yang lepas, mampu mendidik hati dan jiwa kita supaya lebih mengenal Allah, mencintai Allah seterusnya istiqomah beribadah pada Dia, bukan hanya dalam bulan Ramadhan, tapi juga sepanjang hidup, sehingga nafas terakhir. Insya Allah..


Ok, tak nak cerita banyak, kita go straight je la..
Mikraj cinta adalah lagu terbaru dari Dato' Siti Nurhaliza.
Komposer lagu ini ialah Saudara Hafiz Hamidun.
Penulis lirik pula ialah Saudara Fedtri Yahya.

Pertama kali dengar lagu ni, bait-bait lirik amat menyentuh hati, syahdu.
Bila menghayati dengan sungguh-sungguh, air mata mampu mengalir.

Saya andaikan penulis ini menyatakan kerinduan yang sangat mendalam kepada Tuhan.
Sangat rindu, dan sangat teruja untuk bertemu-Nya di syurga kelak. (Insya Allah)

Perjalanan mencari cinta Allah itu banyak cabaran, tapi sertakan dengan hati yang ikhlas, tawakal, insya Allah, kita pasti rasa manisnya cinta Dia kepada kita.

Doa saya, semoga kita dipilih untuk menjadi hamba yang Allah sayang dan redha, seterusnya, kita dapat berjumpa dan bertemuNya, nanti di sana... Insya Allah. Aamiin...

Boleh hayati bait-bait indah dalam lagu ini.



Mikraj Cinta


Langit malam, bercahaya...
Yang terlihat, limpahan sinarannya...

Takkan jemu, tangisan rindu...
Bagai dekat, getaran panggilan-Mu...

Pada mikraj cinta, ada rahsianya...
Pada mikraj cinta, ada jawapannya...
Pada mikraj cinta, berbahasa, agung kalimah-Nya.

Tuhan, tetapkanlah jiwa hati kami semua,
Sehingga bertemu-Mu, menatap-Mu,
Nanti di sana...

Tuhan, temukanlah pengakhiran yang terindah,
Sehingga bertemu-Mu, menghadap-Mu, di syurga...

Bukalah mata hati...
Bukalah cermin mimpi...
Moga jalanku tidak keliru, berkelana, mencari-Mu...

Ya Tuhan, sembuhkanlah, jiwa-jiwa yang berduka,
Kembali berbicara dan mengukir senyuman...

Tuhan, temukanlah dengan hikmah, mikraj cinta...


No comments:

Post a Comment