Tuesday, March 10, 2015

Asam Pedas

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

K tau, lama dah tak update blog.
Entah la, rasa tahun ni memang penyakit M tu sangat memberat dalam hati. (Hurm untuk hapdet blog je la, benda lain tak boleh biarkan penyakit M ni menguasai diri.)

Sebagai seorang muslim, harus sentiasa bersemangat dan rajin ! Yes!

Tak ada apa nak cerita sangat dalam entry kali ini, cumanya nak share resepi 'Asam Pedas'.
Terjebak sangat, sampai kan dalam seminggu tu, mesti nak kena masak lauk ni.

Saya tak ada lah pandai masak, tapi apa orang jawa kata "Practice Makes Perfect" ..
So, walaupun awak tak tahu masak, dengan berkat usaha dan rajin, insya Allah, sedap tu.
Sambil masak ye boleh berzikir, berselawat, itu tips makanan jadi lebih berkat dan sedap. ^-^

Ok, taknak bebel banyak dah.

Jom mula.

Bahan-bahan :

Bawang merah (3-4 ulas)
Bawang putih (2 ulas)
Halia (1 inci)
Kunyit Hidup (1 inci)
Belacan (Sedikit)

(Semua bahan diatas, sila tumbuk pakai lesung batu. Nak blend pun boleh. Tapi tumbuk lagi best rasa nya.)

tadaaa, gini lah rupa bila dah ditumbuk ye



Cili boh (Dalam 5 sudu besar)
*optional ye, lagi banyak lagi best.

cili boh, tapi nak buat cili sendiri pun boleh


Asam jawa (Nak pakai asam keping pun boleh, saya lebih suka asam jawa)
Air masak (Secukupnya)

Bendi
Daun kesum*
Tomato*
Serai*
Bunga kantan
Ikan (terpulang nak pakai ikan apa pun)

ni ikan jenahak kot ye.


(untuk yang bertanda *, kadang-kadang saya letak, kadang kala tidak. Tapi lagi bagus masak, biar cukup bahan. Ye tak. )


ini bahan sampingan ye.

Cara-caranya :

1) Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau.


2) Masukkan cili boh. Masak sehingga cili tu garing. (Sampai pecah minyak). Masukkan serai yang dah diketuk. (*Tihee dalam gambar takde gambar serai, sebab saya lupa nak masukkan.)



 3) Kemudian masukkan air masak secukup rasa. Ataupun masukkan air asam jawa. (Nak masuk pes asam jawa pun boleh je. Ikut suka awak.)


 4) Kemudian masuklah ikan supaya dorang dapat berenang dalam kuah asam pedas tu.


5) Masuklah bendi, bunga kantan dan tomato. Garam, gula secukup rasa. Tadaaa.. Dah siap ye anak-anak. 





Oke, kita dah boleh makan sekarang ni. Nak makan dengan nasi pun boleh, nak cicah roti pun boleh. Selamat mencuba.

Kira bolehlah resepi step by step Asam Pedas ni. Gigih tau semalam kita sambil masak, sambil snap picture, semata-mata nak share dengan korang. (Heee ayat mintak simpati. Hehe)

Orait, sekian untuk entri kali ini.
Maaf kalau ada sebarang kekurangan.
Terima kasih atas perhatian.

Jaga iman, jaga solat.
Jaga hubungan dengan Allah dan manusia.
Semoga hidup kita semua akan lebih diberkati.
Insya Allah.


~ Yani Hamshah ~




2 comments:

  1. masa baca entry awak ni kite sedang berpuasa dan tetiba rasa terliur serta membayangkan kesedapan asam pedas itu..
    perhhhh dugaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh yeke, takpe, asam pedas boleh buat bila-bila masa je kan.
      sabar ye dgn dugaan berpuasa. semoga itu menjadikan kita semua lebih bertakwa pada Allah.
      Insya Allah.
      selamat menyambut bulan puasa ye awak. :)

      Delete