Monday, December 31, 2012

Kalender & Diari 2013

Assalamualaikum...

Entri pendek je...

E-Eh dapat diari dari pjabat MB,hoyeh!
X-Extra berganda2 happy dpt diari...
C-Cerita byk pasni dlm diari...haha
I-Itu luahan rasa yg nak conteng sesaje..
T-Tiba2 syg plak nk guna.Cantik k!
E-Ehem jgn jelly k,dpt diari free...;)
D-Diari oh diari...aku sukalah bau kau!

Situasi 1:
Pergi kerja dari blk bercuti lepas kena sengat tebuan hari tu,tau2 atas meja dapat kalender 2013. Wahhhh! Tengkiu2,takyah sesusah nk beli kalender lain...;)
Pastu simpan,tunggu 2013,akan ku dirikan hang cantek2 atas meja aku nanti...esok je kan,today is the last day of 2012...;)

Situasi 2:
Balik dari sesudah membeli makanan di kafe tadi,tetengok atas meja ada satu kotak cantik.Dalam hati berkata,"wah hadiah ke?Eh ada secret admirer ke aku?" bahahaha gurau saja,mana ada aku fikir gini tadi...kekeke...
Tengok atas meja semua orang ada,tp still tak dapat teka apekah kandungan yg berisi dalam kotak.Cantik berwarna coklat tau kotak tu.Sib baek takdak riben,kalau tidak dah ku anggap di dalam itu intan emas permata.
Tanya kak Lia,"akak,ape ni?" , "oh,diari."
"Muehehe oke2..." :)

Situasi 3:
Kemas kemas barang yang ada dalam laci kat meja ni,buang sampah(kertas) yg tak perlu,kotak cantik(diari) dan kalender dok diam atas meja.Sabarkan hati,tunggu masa nj tgk kalender.Ubah posisi telefon,pc,keyboard dan sebagainya.Bahagian yang terakhir,letak kotak cantik depan mata. Bukak elok2,sekali tengok! OK jatuh cinta! Cantik,suka sangat warnanya,coklat...Lembut pulak tu kulit diari tu...:) Pastu design simple but superb! Awesome k!
Dengan bau buku lagilah,bebetul buat diriku teruja meruja!
Nah lihatlah kegilaan selepas mendapat diari itu... ;)
Suka suka suka...

*terima kasih baca entri ni...

Spread Love,
Niya Unnie_Anything About You
15:46 PM
31 Disember 2012
Saranghae,
NA

#Tips [Tangani Patah Hati]


Assalamualaikum...

Sempena hari terakhir dalam bulan Disember untuk tahun 2012 ni, sajalah nak share dengan korang, tips untuk bersemangat lepas putus cinta! *time ni kwn aku baca,dan dia sedang gelakkan aku..."cehhh kau pernah bercinta ka?" ; "ehh pernah la,cuma saya dah lama tak bercinta...sengal lah awak Shamini...haha..."

Aduii pun ,oke perenggan pertama je,mesti orang dah tak akan yakin dengan tips yang aku nak share ni...mmg la diakui, aku tak banyak pun pengalaman bercinta ke, putus cinta ke...heeee cumanya yang memang aku ingat, last couple tahun 2007,(tu pun aku rasa macam aku ni main ikut-ikut orang je,walhal bukan nak bercinta sangat! haihhh)

Memandangkan sekarang sudah tahun 2012,makanya sudah 5 tahun aku single...(ops,entri ini bukan untuk promosi diri...sorry,jgn salah sangka...) maknanya yang aku nak sampaikan, siapa kata tiada boyfriend tiada girlfriend, awak akan sunyi. So far, i am really happy with my life now. Ada family and friends!

Ok, dan agak tipu kalau dalam tempoh 5 tahun tu aku tak ada crush kat siapa-siapa. Aku masih manusia biasa. Cuma tak semestinya bila aku ada suka pada seseorang itu, aku nakkan dia suka balik pada aku, dan yang paling penting, bukan semestinya bila aku suka pada seseorang itu bermakna aku cintakan dia! Perasaan kita ni subjektif, terpulang pada diri kita untuk mentafsirkan apa yang ada dalam hati.

Dan, sangat tipu kalau aku kata dalam tempoh 5 tahun ni, aku takde rapat dengan sesiapa. Yes, memang ada, masa tu tahun 2009, cukuplah sekadar aku sifatkan yang dia sebenarnya mungkin belum bersedia untuk bercinta. Eh tapi kitorang tak couple pun. Kami sekadar teman tapi mesra. *Eh malas nak bukak cerita lama, cuma terima kasih Idin sebab bagi pengalaman yang sangat berharga. Well, yani rasa lebih matang lepas kenal Idin. :)

Ini tips yang aku praktikkan masa patah hati :

1) Marah dia sehabis mungkin.*ok,disebabkan masa itu aku kebudak2an,jadi aku mmg 'marah' dia yg amat!

2) Menangis selama yang boleh.*sampai puas hati,lepas beban sedih dalam jiwa.

3) Fikir positif sampai lembik. *aku jenis tak suka nak sedih lama-lama. Sebab aku rasa tak berbaloi.

4) Isi waktu dengan apa saja aktiviti. *look eh, bukan mudah nak lupa orang yang pernah dapat tempat dalam hati kita, jadi,isilah masa lapang dengan membaca novel. Disebabkan masa tu aku dah nak final exam, so aku memang sibukkan diri dengan buku je.

5) Share dengan kawan. *sharing is caring, untuk pengajaran pada kawan yang lain.

6) Delete apa sahaja berkaitan dia. *bunyi macam kita ni pendendam, tapi bukan. Itu salah satu cara untuk terus jauh dari ingat kenangan yang menyakitkan tentang dia. Buktinya, sekarang ni bila aku teringat kenangan dulu, tersengih-sengih aku senyum. Kelakar pun ada. Nampak sangat aku tak matang lagi!

7) Dan of course! Lebih dekat dengan Allah. *biarlah apa orang nak cakap,"sedih baru nak ingat Allah. Waktu happy pergi mana?" Please jangan hirau dengan tanggapan yang macam ni,sebab sesuatu yang berlaku dan akan berlaku kita tak tau. At least,kita tak lupa terus pada Allah. Betul tak?

~ orait, itu tips masa aku patah hati. Kalau korang nak guna pakai, gunalah. Kalau tak nak just let it be. ;)


Tips tangani patah hati melalui pandangan aku :

Yang Perlu Dilakukan

1) Cinta Allah
~ Seharusnya sewajibnya sewajarnya, kita perlu balik pada yang Satu itu. Dekatkan diri pada Dia. Itu adalah yang terpenting sekali. Tak kira betapa korang sedih betapa korang sakit, hanya Dialah sebaik-baik penolong. Jadi jangan sombong untuk meminta tolong dari Dia. Sesungguhnya bila Dia bagi ujian itu,tanda Dia sayang kita. Adakala dia beri kesakitan dalam bercinta, tapi sebenarnya walhal Dia sudah tetapkan jodoh,kejayaan dan kebahagiaan untuk kita di kemudian hari. Cinta Allah berganda-ganda baiknya. Sebab awak akan peroleh ketenangan yang tidak terbatas. ;)

2) Audit 
~ Erm audit balik diri dan perasaan korang. Kenapa perlu terlalu sedih untuk sesuatu perkara yang tak pasti? Bunyi macam kejam kan? Ok, bukan tak boleh sedih, boleh. Sedihlah kalau nak sedih, tapi sampai bila? Kadang-kadang kena marah gak hati korang, yelah, kadang-kadang kita sedih untuk orang tu, tapi orang tu tengah happy. Ya Allah Ya Rabbi, sesungguhnya sangatlah rugi untuk korang terus meratapi kesedihan korang.

3) Positif
~ Dan ini sangat penting. Positif bukan hanya pada akal fikiran. Tapi juga melalui perbuatan. Bukan mudah bagi seseorang untuk positifkan diri, minda,akal fikiran dan perbuatan. Tapi mana kita nak dapat hasil kalau tiada tanaman kan? Mungkin korang akan cakap, hurm tak kena batang hidung sendiri, memanglah boleh bagi tips gini. Satulah nak beritahu, simple je, kalau belum bersedia nak bercinta, tolong jangan bercinta. Kalau tak nak ikut tak apa, tapi nanti kalau tetengan fefeeling sedih,janganlah keluarkan ayat tak kena batang hidung n so on tu. Boleh? Positif di sini bermakna, positif dalam berfikir. Buatlah apa pun asal tak langgar syariat agama. Fikirlah apa pun jangan sampai lari dari akal fikiran seorang mukmin.

4) Tujuan
~ Agak-agak lepas dah patah hati,apa nak dilakukan? Cari kekasih baru, yeay! Apa sajalah kan, tapi cuba fikir tujuannya. Untuk apa bercinta kalau tak ada hala tuju. Tak memasal patah hati lagi. Untuk apa bercinta tapi tak pernah berfikir nak kahwin? Mungkin jawapan korang, oh kami muda lagi, relax lah dulu. Kahwin-kahwin ni nanti dulu. Tak semestinya kami bercinta kami takkan fikir kahwin. Oh ok, jadi kalau patah hati ke lepas ni, relax-relax lah dulu. Korang kan muda lagi, bagilah peluang korang siat-siat hati korang dulu. Tujuan tu penting, mana mungkin awak nak bazirkan sesuatu yang awak tak tahu. Sayang tak semestinya bercinta.(Untuk yang belum kahwin eh) As simple as that, fikir, betul ke korang ni betul-betul dah bersedia bercinta atau couple ni hanya dijadikan trend semata? Think wisely oke...

5) Senyum single
~ Senyum ok,senyum. Tak perlu nak kusut-kusutkan fikiran untuk fikirkan orang yang tak pernah nak hargai kita. Nak setia pun beragak la cik abang oi, cik adik oi. Korang ada life korang sendiri kot. Perlu ke nak setia pada orang yang bukan lagi milik korang (milik korang ke? semua ni pinjaman, bila-bila masa je Allah boleh nak tarik balik.) Lepas je patah hati,sudah pasti korang menangis kan? Sedih lawannya apa? Happy kan? Riang gembira. Sebab tu la korang kena senyum aje. Senyum ni ada power nya yang tersendiri tau. Korang sebenarnya akan rasa lebih bersemangat. Serius tak tipu. Senyum si single itu menawan wa cakap lu.

6) Hobi
~ Sila lakukan hobi korang yang terbengkalai lepas korang bercinta tu. Contoh kalau korang minat membaca,korang belilah buku banyak-banyak pastu baca sampai lembik. Mana nak tau bila ke kedai buku tu korang terjumpa jodoh korang ke? Ahaaa...

7) Hapus
~ Kaedah hapus ini bukan semua boleh lakukan. Tapi ikut individu la, kalau ada individu yang lembik,dia akan kata, sayanglah nak buang kenangan tu,sayang lah nak buang nombor dia,sayanglah nak buang gambar dia,sayanglah nak buang hadiah dia. Hello, kalau buang pun tak semestinya korang lupakan? Buang melalui zahir supaya tidak terkesan terus pada hati. Contohnya, korang buang nombor, but korang still ingat nombor orang yang korang sayang tu kan? Jadi pendapatnya dekat sini, jangan takut nak buang itu dan ini. Buang je,hapus je. Itu salah satu terapi yang baik untuk diri korang tau. Melainkan korang sempitkan fikiran yang korang akan setia walau macam mana pun yang jadi. Adui, kalau gitu, sebenarnya pada aku, korang memang layak ditinggalkan ataupun korang memang layak patah hati. Sebab apa? Sebab korang sebenarnya tak pernah sayang dengan diri korang pun. Sebab kalau korang sayang diri sendiri, korang takkan berlaku zalim pada hati korang,korang akan beri peluang untuk diri dia dan diri korang sendiri untuk berbahagia. Sebab tu perlu positif.

8) Sayang baby
~  Aha, ini juga salah satu kaedah terbaik untuk terapi korang yang patah hati. Well, well, well.....bagi sesiapa yang ada anak buah reramai tu, cer korang ambil satu hari untuk jaga bebudak tu, tak semestinya baby,ini salah satu cara untuk korang uji tahap kesabaran korang. Yelah,jaga baby or bebudak bukan mudah, sebab diorang sangat banyak kerenah. Tapi bila korang sayang, diorang buatlah apa pun, korang mesti boleh sabar, takkan marah. Yela bila dah sibuk jaga budak, korang mana ada masa nak sedih sangat kan?

9) Masak
~ Tadaaa, tak boleh handle kan. Masak? Yes, masak. Silalah memasak. Bila memasak korang akan rasa seronoknya sangat! Apetah lagi kalau apa yang koran masak tu sedap gila! Ok, yang tak tahu masak tu, boleh belajar masak, tengok resepi, follow je cara. Memasak ni kena penuh dengan kasih sayang tau, baru boleh menjadi. Masaklah apa saja yang menjadi kegemaran korang ataupun kegemaran 'orang tu', pastu bila agak-agak sedap korang mesti akan terasa, "haaa pandai jugak aku masak, rugilah kau tinggalkan aku dulu." haha, jgn riak jgn ujub, just gelak-gelak je dalam hati ckap camtu, dlm hati still kena doa,mudah2an Allah akan beri ganti yang lebih baik dari dia.

10) Rehat
~ Ok, benda ni sangat penting. Lepas patah hati, janganlah busy untuk cari terus pengganti. Bagi peluang hati korang tu rehat dulu. Kesian tau kalau korang tak bagi chance rehat. Hati kita ni macam fizikal kita sendiri. Perlukan rehat sekali sekala, bukan pakai boo je buat semua benda. Just go with the flow, sekurang-kurangnya untuk 3 bulan, rehatkan hati. Tapi lagi lama lagi bagus. Yelah, dalam pada korang mencari calon hubby/wifey (ala-ala James Bond), korang mesti kena persiapkan diri korang dengan asas agama,asas kehidupan. Berubah kepada yang lebih baik, dari tak matang menjadi matang, dari tak tahu menjadi tahu, dari tak boleh menjadi boleh dan serba boleh. Insya Allah, satu hari bahagia dan tenang ada untuk awak.


Jangan lakukan ini :

1) Meratap,meraung bagai nak rak. Nangis boleh,tapi tolonglah berpada.

2) Terus-terusan berkata 'aku lemah tanpa dia.' Please ok,selama korang jumpa dia korang elok je hidup kuat tanpa dia.

3) Mengamuk, marah tak tentu hala. Kesian orang yang kena tempiasnya,korang janganlah libatkan orang lain. Agak-agak tak boleh nak handle,tak ada mood, bagitau elok-elok takpun perli dengan sihat la. :) *dalam hal ni, orang sekeliling kena banyak bantu,bila dah badmood tu,kita bagi dia masa,bukan untuk menyibuk nak tahu dan tahu dan tahu...

4) Selalu update sesuatu di fb,twitter,blog,instagram tentang 'tak boleh lupa' dia. Nak ingat boleh, tapi jangan sampai orang nampak awak ni jadi hamba pada cinta. Tak boleh hidup tanpa cinta manusia. Be positive! Hidup korang akan ok je walau dia takde.

5) Siksa diri. Oh no, jangan siksa diri buat benda yang bukan-bukan.Tak nak makan lah, carik orang lain pastu patahkan hati orang lain pulak lah and apa-apa jelah yang bad things. Jangan buat. Tolong, benda itu hanya akan menyakitkan korang je lagi.

6) Jangan memandai. Yes, jangan memandai nak buat itu dan ini. Let him be, let her be. Kita teruskan hidup tanpa fikir apa tentang dia lagi. Takut nanti menambahkan kebencian dia pada korang. Ataupun takut korang akan mengharap sesuatu lagi pada dia.

7) Kawan dengan ex. Ok, tak payahlah tunjuk hero yang korang ni kuat sangat untuk terus berkawan walapun dia dah patahkan hati korang. Itu bukan caranya. Ambil masa. Ambil masa. Ambil masa. Hati korang still sakit. Jangan memandai nak kawan dengan dia a.s.a.p lepas korang patah hati. Tunggu waktu yang sesuai. Sampai hati korang betul-betul pulih. Ini bukan masa untuk tunjuk kuat tunjuk hero. Lepaskan peluang untuk terus berkawan dengan dia buat sementara. Untuk kebaikan korang juga. Biasanya jarang dengar orang yang dah putus cinta ni berkawan baik bagai nak rak. Jarang ye, bukan tak ada. Kalau ada pun nisbah dan jumlahnya sikit. :)

Kesannya:

Terpulang pada setiap individu yang mempraktikkan cara/tips. Lain orang lain garapan mempraktikkan cara. Tapi untuk kesan yang lebih power, menangis dan mengadulah pada Allah. Insya Allah, korang akan rasa lega selega-leganya. Sebab apa pun kita buat adalah kerana untuk mencapai redha-Nya.

Ok, chayok chayok! Selamat berjaya. Akhir kata, aku hanya mampu berikan sedikit tips, tapi kalau korang yang degil untuk terus melayan blues, sampai sudah korang akan sedih. Remember, Allah takkan bantu,kalau korang sendiri tak nak bantu diri korang. Dan katakan....


TIDAK PADA SEDIH BLUES BLUES... ;) hidup ni tak lama untuk korang bazirkan dengan kesedihan... :)

Think Properly, Think Wisely!

#terima kasih baca entri ni...maaf ye kalau ada salah silap,lantang menyuarakan pendapat ataupun ada yang menyinggung hati. Wasalam.

Spread Love,
Niya Unnie_Anything About You
31 Disember 2012
12 : 56 PM
Saranghae~
NA

HAppy BornDay Sayang!

Assalamualaikum...

Tajuk entri dah byk yg sama kan?

Haih,berapa banyak 'sayang' aku ni kan...weee maunya xbanyak sayang,anak buah ramai...depa suma tu lah 'sayang' aku...hangpa pun mesti ramai sayang kan...?

Hari ni ulangtahun kelahiran sayang yg bernama Ayuni MUsfirah atau lebih dikenali di kalangan kami sbg YunYun Tigerrr huarghhhhhhh!*garang tak*

Setahun dah yun2,jalan tekedek kedek,gigi da byk gak la...semakin suka menjerit membebel yg buat aku geram sgt dgn dia...!

Yun2 xsuke sgt dok ngan aku,sebab aku suke cubit dye,gigit dia! Aigoo,siyesss geram...*sorry syg,acik yani geram aihhh ngan nuyun..*

Yun2,acik doakan semoga satu hari nanti yun2 boleh jd anak yg solehah k (yg taat pd Allah,dgr kata mama ayah...)

Yun2 si comel acik,xmo la garang sgt,nanti ilang suara tu kalau acik jerit...hehe...

Yun2 dan (*semua anak2 acik yani) semua pun acik syang,semua pun acik da anggap mcm anak acik sendiri,acik harap anak2 acik ni satu hari nanti boleh jadi bukan sekadar ank buah,tp boleh jadi mcm ank2 acik sendiri,malah acik harap kita semua boleh jadi best buddy...*mknanya kita share suke duka sama2*

(insya Allah,i'll try to be the best aunty in the world to all my 'sayangs',jika di izinkan Allah,umur pjg)

Yun2 sayang,sorry acik yani belum beli hadiah awak,acik xtau nak bagi apa,utk ayong dgn abg chik acik da bg,utk awk je belum...kesian awak sayang...!

Yun2 sayang,acik da mengantuk..acik letih sgt...entri untuk nuyun xley nk pjg...*coming soon,Anas and Damia..*

Nuyun comey cam acik *weh perasan yani!* hehe,acik yani lovessssss u!

*Syukran baca entri ni...*xpasti lah ada ke tak yang baca,haha...3S* (",)

*Nuyun,dlm bahagia gembira dan senyum tawa,ade terselit sikit rasa sedih yg xdpt acik nak luahkan pd sesiapa,bila peluk nuyun,acik suka berbicara melalui hati...*tak betul dah acik ni kan...* nuyun doakan utk acik eh sayang...;)

Sekian,take care kwn2,wassalam... ;)

Spread Love,
Niya Unnie
30 Disember 2012
23:51PM
Saranghae,
NA

Friday, December 21, 2012

Best!

Assalamualaikum...

takde nak meleret sgt entri ni...

oke,dah hari jumaat,minggu je dua terakhir utk tahun 2012,bulan disember...alhamdulillah masih diberi anugerah nyawa yang tak ternilai ni...

seperti biase,masuk ofis hari jumaat sgt bersemangat,sebab esok hari sabtu,yeay!

hari ini kat SUK terasa meriah sebab kat sini ade jualan jumaat...(JJ,nama tak nak kalah)
hohoho pagi2 dah nampak org menjual2,oke jom cuci mata...ajak kwn aku,sekali jalan2,kwn aku,Shamini kata "ehh you,ada durian crepes la"..

walaweiiii teruja aku,da la aku tgh teringin sgt2...kok rejeki di ari jumaat nih...haha...dengan yakin aku pun pegi la tanya kakak yang jual tu...

first impression aku nmpk , fuhhh gemoknye,cam bantal kekabu...haha...kompem aku nak beli,tak kira berapa harga!

3 biji 'bantal kuning' berharga rm10,belasah je la beli,since kwn aku pun xpenah mkn,beli ohhh beliii...
best la doyan crepes tu,(xmenyempat,smpai opis terus ptong half bg kwn2 satu opis...)

depa kata sedap,aku pun rasa sedap gilos...syg nak mkn pun ye...haha...
xtau la nk kira harga tu berbaloi ke x,tp pada aku okeh la,sebab saiz besar,rasa doyan yg nyummmy! sedap,tp aku takdelah mkn byk,sebab kena jaga kesihatan gak,benda manis kot...berpada2 la kan... ;)
oke,di hari jumaat yang mulia ini jugak,ade seorang kakak kat opis korperat ary ni belanja breakfast,Subhanallah,syukur sgt2,thank you kak Huda yg cantek comel lagi baik hati...

#Saranghae ...
oke,takde nk cerita apa sangat,cuma nak Highlight psl makanan je...tak boleh belah kan...entri ape ni yani oiiii!
erkkk sorry korg sorry...
ape pun terima kasih jika ada yang sudi baca entri ni...
syukran jazilan jiddan...

take care,wasallam... ;)

Spread Love,
Niya Unnie
21/12/2012
11.46AM
NA
Saranghae

Tuesday, December 18, 2012

Niyaz, Aiyani, Arumi [Saranghaeyo,Arumi]


Assalamualaikum...

Mari kita bercucuk tanaman,
Senyum juga satu senaman kan?

Hamik kau,nak gak berpantun,tapi meleweh tah ke mana...
Erk sorry,aku memang tak reti pantun2nan ni...

OKE,pendekkan cerita,entri hari ni berkenaan buku yang bertajuk "Saranghaeyo,Arumi!" (Weh Arumi? cam name aku dlm fb...) "Saranghaeyo,Arumi!" adalah hasil nukilan kak Rose Harissa...ter-ba-ekkk!!! sgt...


Tajuk KoRea morea bagai,bagus sangat ke buku ni?
Aihhh gilas kau nak kata tak best,buku ini sangatlah mencuri perhatian aku...
Ini adalah kerana :

1) Cover depan yang cun habis!
2) Tajuk buku yang boleh buat aku berguling-guling atas lantai dekat rumah aje!haha...
3) Warna buku yang sangat Awesome! Pinky2 gitu...da bomb!
4) Serius buku ni comel,isi dalam apetah lagi,comel tahap panda tengah menguap la...!
5) Lagi kerana ada Choi Minho oppa! dan Fatin Liyana Asri yang aegyo!
6) Korang beli lah sendiri,tengok cemane...(kalau tak suka biasa la kan,tiap benda tu bukan semua orang suka...kan...kan...)

Btw cerita ini jalan ceritanya santai,sangat sesuai di baca untuk semua golongan umur yang sangat gemar membaca...cewahhhh...

Macam aku,semua buku aku bedal,novel dewasa ke,novel remaja ke,asal boleh untuk di jadikan bahan bacaan,aku ok saje...heeee... ;)

Walaupun gaya bahasa dalam novel ni seakan terlalu skema (sebab Arumi guna ganti nama 'awak-saya' dengan Danish dan kwn2 laki dia yang lain...kerana kebiasaannya lelaki suka guna ganti nama diri 'aku-kau')

Heheee..jangan marah eh kak Rose Harissa,apapun saya sangat suka jalan ceritanya,gaya bahasa itu memang yang sebenarnya pun yang patut digunakan oleh adik2 yang masih bersekolah ni...

Nanti terlalu santai pun orang tak suka jugak...tak memasal budak2 muda,belia remaja tak tahu bahasa Melayu yang betul...

Harga buku ni pun not bad,tak adalah mahal sangat...buku ni sebenarnya dah lama,tapi cumanya susah nak jumpa,nasib baik hari tu jumpa kat Tesco...haha gembira tanpa kata di situ...muehehe...

Lagi satunya aku rasa buku tu sangat dekat dengan jiwa aku,bayangkan eh,ada nama Arumi,ada nama Niyaz dan ada nama Aiyani! Wehhh haha perasan kejap aku masa baca cerita ni...memang takde kena mengkena tp nama dalam fb aku 'Niyaz Arumi' camane pulak kak Rose Harissa boleh tergerak hati nak gabungkan beberapa nama yang sangat dekat dengan aku dalam buku "Saranghaeyo,Arumi!" ni?

Dengan nama Aiyani pulak,weee nama aku Yani weh,Yani,cuba korang cakap macam mana aku tak berangan...?


Pasai apa gatai guna nama Niyaz Arumi dlm fb? Nama sendiri tak ada?
Sebabnya :

1) ada lah nama aku dalam 'Niyaz Arumi' tu...korang akan jumpa 'Zayani' dlm nama tu...
2) maksud nama tu aku berkenan, Niyaz (Doa,harapan) Arumi (Asal keturunanku) amacam best tak?
3) saja nak santai2 bermood korea morea,tu yg jadik Arumi,asalnya nak letak Niya je...Niya Yani Yani Niya...ngadalah hang nani!

Oke cukup,ini entri bukan tentang nama aku,ini entri tentang buku comel ni...
First tahu kewujudan buku ni,memati aku ingat Arumi tu pompan! Bukan pompan tapi hero weh! Hero korea Choi Minho...Cutenyeee... ;)

Cerita ni best,kisah tentang Arumi yg sangat dingin dengan pompan kat kolej dia,walaupun dingin,sombong belagak,still ramai pompan tergila2...Arumi jumpa Aiyani dlm incident langgar2 bahu masa Aiyani lambat nak g Orientasi,habis jatuh kedebuk Iphone 4S Arumi berselam dalam longkang..

Aiyani ada kawan baik dari kecik nama Niyaz(Niyaz suka Aiyani sbnrnye!) tapi dia rendah diri sebab kaki dia tempang sebelah lepas main bola sepak kut(tak ingatlah hihi..)

Nak dijadikan cerita,Aiyani yang lambat masa hari pertama orientasi kena denda dapatkan sign senior yg bernama Arumi Aisy (Senior paling dingin paling ditakuti)...

Pastu si Niyaz ni lah bawak jumpa Arumi,masa tu Aiyani tak tau orang yang dia langgar pagi tu adalah sunbae Arumi...!

Aiyani tebalkan muka,mintak sign Arumi,tapi free2 je kena perli,pastu Niyaz defend Aiyani,haih Arumi mulut takde insurans,cakap Niyaz ni tempang...Pang!!! Hamek kau kena lempang dengan Aiyani...pastu terus Aiyani feymes satu kolej...!

Pastu cerita ni tak habis kat situ,ada lagi kisah2 lucu,kisah sedih,kisah persahabatan,kisah keluarga,kisah hasad dengki,kisah dendam selit juga kisah cinta Arumi dan Aiyani yang aegyo! Budak muda remaja mesti suka kisah ni...

Tapi diingatkan eh,cerita ini tergantung,akan ada sambungannya yang bertajuk "Mian-heyo Aiyani",tapi tak tau bila terbit,kena tanya kak Rose Harissa la sama ada manuskrip dah siap ke belum...

Yang pasti aku akan beli kesinambungan kisah ni,tak sabar nak tau siapa hantar surat kale hitam tu,siapa yang letak brg terlarang dlm air Arumi sampai dia terhantuk dan hilang ingatan! Tak sabar nak tau cemana kesinambungan kisah Arumi dan Aiyani yang happy baru musim pertama...

Oke,gambar2 ni untuk tatapan korang ye,aku dah edit sikit2,supaya tak dikatakan palagiat hasil karya dan terbitan orang,isi dalamnya cukup da bomb! Bombastik...comel giles...;)

Terima kasih baca entri ni...

#tak rugi pun jadikan buku terbitan PTS ni sebagai koleksi buku comel korang... ;)

#aha lagi satu,ada sebahagian nama dalam buku ni pelik2...haha tapi comel! k korang, take care!


Spread Love,
Niya Unnie
18 Disember 2012
12:50PM
NA Saranghae...








Saturday, December 15, 2012

Happy Birthday Boyfriend!

Assalamualaikum...

Heee title entri tak boleh blah je...

Tapi memang pun,hari ni birthday my boyfie! Si encem boy,si botak dan si nakal!

His name is Aliff Mueez...si mata bulat,si mulut becok dan sgt giler dengan lori...
Semalam aku balik kerja,dia amik ouh! Hahaha teruja sgt aku bila tengok dia...Bila aku bising2 sebab da terlalu teruja,dia siap marah lagi...hahaha...tapi ada aku kesah kalau dia nak marah...:D

Dari semalam,kitorang pening melayan kerenah dia,melompat sana,melompat sini,kacau ayong dia,kacau adik dia...wahhhh stresss...

Memandangkan dia sangat minat dengan lori,maka aku dengan sebulat hati menghadiahkan hadiah seumpama itu...atok dengan wan pun bagi adiah lori...cuma acik taya bagi dia motor menan...ape pun dia mmg tersangatlah suka...

Kitorang takde celebrate pun besday dia,combine sume sekali anak mama,hujung bln ni baru sambut...masak ouh kalau 12,15 ngan 30 nak potong kek,sambut besday,lari bajet...heheeee...

Orait,takmo la celoteh panjang sangat,bukan orang suke pun kan...oke2,ni buat syarat je nk buat entri baru sempena besday my boyfriend...

Terima kasih baca entri ni...sekian...wasalam...

#sikit gambar boyfriend utk d kongsi~ o_O

Spread Love,
Niya Unnie_Anything About You
20:50PM
15 Disember 2012(15.12.12)
/ 1 Safar 1434H (01.02.34)
Saranghae
NA



Wednesday, December 12, 2012

Cucu atok yang manja..

Assalamualaikum...

Entri ke 2 untuk hari ni...

Tarikh hari ni agak eksklusif kan,12/12/12...masing2 berebut update kat fb la twitter la dan sbgnya lah...

Hari ni besday alisya a.k.a ayong..besday cucu sulung atok...(tajuk entri nmpk cam berat sebelah kot) heee semua cucu2 atok manja dengan atok,rapat dengan atok...dari diorang kecik sampai sekarang dah besar...

Besday alisya,tapi besday girl ni kurang sehat,dye demam,cirit birit n muntah2 sejak dari hari isnin...
Ragam anak mama bila demam,masing2 nak melekat dengan mama.Semua nak dengan mama..Hari ni mama EL,esok mama kena kerja alisya sayang.

Pujuk2,suruh tidur rumah atok,mula2 tak nak,at last baru nak...

Hari ni ingat nak sambut besday dak kecik ni,tapi badmood plak dia,alahai...dah beli sebijik kek comel,kami pujuk suruh potong kek tak nak,at last atok pujuk baru nak,itu pun bertenggek atas riba atok.

Memang manja,masa aku tulis entri ni pun,atok tengah picit kaki makcik kecik ni.Bila kami demam pun ayah yang selalu picit badan,kepala. :) Jadi bukan cucu aje yang manja,anak pun!Haha...

Oklah,entri tak boleh nak meleret,nak picit pala budak kecik besday gurl ni kejap.
Terima kasih baca entri ni...take care..Wassalam.

Spread Love,
Niya Unnie_Anything About You
12/12/12 : 12 Disember 2012
23:24 PM
NA





Ada Apa Dengan Duit???

Gambar Hiasan~



Assalamualaikum w.b.t...
Salam sejahtera...

Err title dengan gambar je tu bermaksud apa ya???

Hurm tiba-tiba terus tercetus idea nak buat entri tentang DUIT... Semua orang pun tahu duit pada zaman sekarang ni tersangat-sangatlah penting. Agak ada menimbulkan suasana tegang bila semua bercakap tentang DUIT @ WANG...

Wang ini...Wang itu.... Duit boleh iniiii, duit boleh ituuu... orang putih kata "No Money No Talk"...haihh macam tu sekali persepsi orang tentang duit...

'Agung'nya kuasa duit sampai orang boleh bertikam lidah mengutarakan pendapat masing-masing...

YES! aku SETUJU duit sangat penting sekarang...nak hidup sekarang memang perlu duit...nak online pun kalau duit tak ada nak bayar bil internet,tak merasalah nak online facebook,twitter dan sebagainya...

Tapi aku punya pendapat lain tentang duit. Pada aku,duit ni boleh membunuh jiwa manusia. Mana taknya, korang mesti selalu dengar adik beradik bergaduh sebab berebutkan wasiat, orang mencuri, merompak (yg kita tak tau apa motif dia mencuri) sebab wang, orang sanggup 'tikam belakang' sebab duit, orang 'melacur' sebab duit, orang kena pukul sebab duit, suami isteri bergaduh sebab duit. Manusia hilang etika,hilang pedoman kerana duit. Tapi kenapa sebab duit eh? Erk sebab dalam dunia ni,semua perlukan duit. Even nak masuk tandas awam pun kena bayar,kau takda duit,kau melabur la tempat lain. Kesian kan?

Sebenarnya bukanlah salah duit tu,tapi sebab manusia itu sendiri kan. Aku bukan nak kata duit tu tak penting,tapi jangan sampai menipu demi mendapatkan duit. 

Duit bukan segala-galanya,tapi segala-galanya memerlukan duit.  


Ya,duit bukan segala-galanya tapi segala-galanya memerlukan duit. Duit, duit di mana kau duit? (haaa siap ada orang buat lagu lagi pasal duit ni. The power of money!) Sigh!

Ayah aku kata "Kau nak buat apa simpan duit banyak-banyak Yani, bukan boleh bawak masuk kubur pun."
*Maksud ayah aku dekat sini, kau kalau ada duit banyak pun, kalau kedekut tak guna jugak. Kalau ada duit banyak pun tak bersedekah tak guna jugak. Kau ada duit banyak pun tapi hati kau tak tenang, no point la duit banyak.*

Aku tak kata semua orang yang banyak duit ni kedekut, tapi ada segelintir, yang kita memang dah jelas, bila bab duit saja, tanya soalan macam apa je. Segelintir jugak, bila duit banyak, akan rasa tak cukup, tak cukup dan tak cukup. Sebab apa? Sebab kehendak diri makin tinggi. Yela, tau dah banyak duit, macam-macam lah kita nak beli. Nak beli itu, nak beli ini, nak buat itu, nak buat ini. Sebab itu, duit yang ada kita rasa macam air mengalir. Bila kita tau duit tak banyak, baru kita akan fikir 80 kali nak beli itu ini, nak buat itu ini. Aku tak kesah dan tak marah pun orang yang berduit tu nak buat itu, nak buat ini. Hak korang, duit korang, suka hatilah korang nak buat apa kan. 

Ini apa yang aku rasa bila aku ada duit: 

1) Aku rasa, nak tukar handphone baru.
2) Aku rasa, nak beli novel banyak-banyak.
3) Aku rasa, nak beli tab la.
4) Aku rasa nak shop tudung banyak2!
5) Aku tak dapat nak senaraikan lagi...

Kehendak diri memang banyak, tapi tak semua yang kita boleh lunaskan. Kita ada tanggungjawab. Once dah ada duit, kita memang nak menyimpan, tapi kenapa tak boleh? Sebab :

1) Nak bayar kereta.
2) Nak bayar motor.
3) Nak bayar rumah.
4) Nak bayar minyak/ tol.
5) Nak shopping/ make up kereta.
6) Nak makan/ minum.
7) Nak bagi parents. (Sila bagi walau sedikit duit gaji korang kat mak bapak ye.Nak dapat berkat. Mak bapak redha, baru Allah redhai hidup kita. Itu formula utama.)
8) Nak bagi adik-adik duit poket.
9) Nak tulis lagi, banyak sangat rasanya.

Aku tak marah kalau ada yang nak berbisnes untuk jana pendapatan lain, tapi jangan ambil untung tinggi sangat. Nak cepat kaya? Orang lain pun buat macam tu. Paling penting, jangan anaiya orang. 

Nak cepat kaya untuk apa? 

1) Nak pergi buat Haji/ Umrah (Alhamdulillah)
2) Nak senangkan mak bapak (Alhamdulillah)
3) Nak derma dekat rumah anak yatim (Alhamdulillah)
4) Nak tolong derma kat GAZA (Alhamdulillah)
5) Nak berzakat (Alhamdulillah)
6) Nak wakaf/infaq harta (Subhanallah, Alhamdulillah...syabas!)

Tapi nak cepat kaya untuk apa?

1) Nak ubah taraf hidup.
2) Nak kahwin.
3) Nak studi.
4) Nak beli kelengkapan rumah.
5) Nak beli barang anak-anak.

*Semua ni boleh, tapi tak jadi kaya pun tak apa kan. Bersederhana itukan lebih mudah. Bukan semua orang pandai menguruskan duit. Serius! Aku mengaku, aku pun tak pandai nak urus duit. Kadang pakai 'boo' je beli. Tu yang kadang-kadang terjadi pembaziran.

Siapa tak nak jadi kaya? Semua orang pun selalu berangan nak jadi kaya. Nak duduk rumah besar, nak pakai kereta besar, nak pakai emas banyak-banyak, nak ada syarikat yang untung berjuta-juta. Gila kau ada orang tak nak kaya? Aku pun pernah gak berangan nak jadi kaya. Tapi bila tengok drama, baca novel, aku jadi takut pulak nak kaya. Jadi kaya ni banyak gak risikonya. Jadi aku delete habis dalam otak aku nak jadi kaya raya. Aku dah cukup bebas dengan apa yang aku ada sekarang. Duit kadang memang TAK ADA langsung. Tapi aku percaya, rezeki Allah itu ada di mana-mana. Jangan risau! Allah sentiasa tolong kita. Dengan syarat, letakkan keyakinan setinggi-tinggi pada-Nya. Jadi aku memang tak perlukan duit yang terlalu-lalu banyak.

Nanti ada pulak yang kata aku ni tak ada motivasi diri la, tak ada 'aim' dalam hidup la, tak nak majukan diri langsung lah. Sampai bila nak hidup macam nilah. Tapi sebagaimana orang yang ada duit ni cakap "aku ada duit,suka hati akulah,duit aku, bukan duit kau." Macam itulah jugak aku, "selagi tulang empat kerat ni boleh aku guna nak cari rezeki, aku gunalah. Aku takda duit sekarang, tak semestinya sampai mati aku takkan ada duit."

Perancangan masa depan amat berkait rapat dengan duit. Tak ada duit tak boleh :

1) Belajar.
2) Kahwin. (yang belum kahwin, terutamanya kaum lelaki. Selalu sangat kaum Adam dimomokkan oleh keluarga kaum Hawa dengan istilah "hang takda duit, jangan berangan nak dapat anak aku.") *aku harap, takda duit, bukan alasan untuk setiap pasangan itu tak bernikah.*
3) Sara isteri/ anak.
4) Hidup senang.
5) Beli kereta/ rumah.

Kakak aku kata, "Duit memang tak boleh bawak masuk kubur, tapi tak ada duit tak boleh jugak sebab ada tanggungan lain. Dah mati, kalau ada hutang pun tak guna."

*Maksud dia macam ni, walaupun duit tak boleh masuk kubur, tapi kita kena menyimpan untuk anak-anak kita satu hari nanti. Hutang adalah sesuatu yang sangat digeruni semua orang, tapi bila dah pandai pinjam, kena pandai bayar. Kalau mati dalam berhutang, roh kita akan tergantung di antara langit dan bumi. Na'uzubillah. Meaning kita tak akan tenang. Janganlah hidup di dunia tak tenang, dah mati tak tenang, akhirat pun tak tenang.

Nak cepat kaya untuk apa?

1) Beli kereta baru yang lagi mewah.
2) Beli rumah besar yang lagi luas.
3) Beli handphone yang lagi canggih.
4) Beli barang yang berjenama.
5) Beli emas banyak-banyak.
6) Kumpul harta.

*Kalau di atas ini penyebabnya, oh sungguh rugilah kamu. Aku tak cakap tak boleh nak buat semua tu. Boleh sangat. Tapi kena usaha, guna cara paling bersih. Bukan dengan cara kotor untuk mudah dapat duit. Itu tak betul. Buat semua itu untuk siapa? Diri sendiri atau keluarga? Dua-dua, kerja keras demi keluarga. Ada juga untuk diri sendiri. Tapi untuk keluarga itu untuk siapa ya? Merangkumi mak bapak tak? Kalau ada, alhamdulillah. Tapi di dunia akhir zaman ni, aku tertanya-tanya, berapa nisbah dalam 100 orang? Aku tulis ini, bukan aku nak kata aku tak perlukan duit, aku nak tunjuk baik, or apa-apa saja persepsi korang pada aku lepas ni. Duit memang penting, tapi jangan sampai jadi hamba pada duit.

Buat masa ini, aku boleh lagi hidup tanpa berkereta mewah, berumah besar, berduit banyak, berbeli barang berjenama, beremas bagai penuh satu badan. Iklan jap ~>(Emas penting tau sekarang, kumpul jangan tak kumpul. Sebab nilai mata wang kertas dah tak akan berguna/tak laku bila kiamat dah dekat! Erk tapi siapa yang sanggup nak hidup bila kiamat dah dekat?)

Aku akui, aku masih lagi di bawah tanggungan ayah dan ibu aku: 

1) Pergi kerja dengan diorang. (Save duit)
2) Makan minum dengan diorang. (Save duit)
3) Beli barang dengan diorang. (Save duit)
4) Jalan-jalan ikut diorang. (Save duit)
5) Duduk dengan diorang (Save duit)

*Tapi gaji aku tak cukup. Sigh! Kenapa boleh tak cukup? Padahal sepatutnya banyak aku boleh jimat. Nak jimat boleh, nak simpan boleh, tapi bila diorang tengah tak ada duit, aku yang ada duit waktu tu, still kena korek bank. Mak bapak aku ni simple orangnya, aku tau waktu bila diorang tak ada duit. So kerja aku ialah membebel kat adik aku kata itu dan ini. Korang kalau tengok mak bapak korang tak ada duit, korang takkan nak biar? (Erk mungkin diorang ada simpanan lain, tapi keadaan tak mengizinkan untuk dikeluarkan.)

*Bukan tak nak menyimpan, tapi keadaan tak mengizinkan. Aku tau banyak yang macam aku, tapi tak semua yang faham yang kita tak boleh nak menyimpan kadang-kadang.

*Pada aku simple je, bila aku tengah ada duit, aku boleh nak bagi, bila aku tengah tak ada, memang aku tak boleh nak hulur. Tapi Allah itu Maha Mengetahui tiap-tiap satu perkara, bila aku tengah tak ada duit, ibu ayah ada duit, bila ibu ayah tak ada duit, aku dapat gaji. So, kita share gaji sama-sama.(Aku, ibu dan ayah) Allah hanya akan uji mengikut kemampuan kita melaluinya.

Siapa kata aku tak ada keinginan nak beli kereta, rumah, tukar handphone baru dan lain-lain. Aku ini tetap manusia biasa. Semua keinginan itu ada, tapi aku menekankan konsep 'pelan-pelan cari'. Ada rezekinya, satu hari nanti dapat juga. 

Untungnya jadi orang kaya sebab, diorang banyak duit. Kenapa? Sebab diorang paling mudah nak dapat pahala. Dengan duit, diorang boleh menderma dekat masjid, dekat surau, derma untuk anak yatim, wakaf harta, pergi haji dan umrah berkali-kali. Serius aku jelly.

Tapi aku takut nak jadi kaya, aku takut bila aku ada duit yang banyak :

1) Aku jadi kedekut dengan orang.
2) Aku pandang rendah dengan orang miskin.
3) Aku tak nak keluar zakat.
4) Aku tak nak menderma.
5) Aku berkira.

Jadi wahai sekalian yang membaca, aku tahu tahap aku. Kerana aku mungkin akan berkeadaan seperti di atas kalau aku jadi kaya, jadi aku memutuskan untuk biasa-biasa saja. 

Duduk rumah teres, berkereta berjenama malaysia, makan makanan kampung, shopping dekat pasar malam pun boleh. Peace! Aku selesa dengan apa yang ada sekarang ni.

"Jangan tunggu kaya baru nak bersedekah, tapi bersedekahlah, maka kamu akan jadi kaya."

Semua orang boleh bercita-cita untuk mengumpul wang yang banyak. Sebab wang memang penting. Tapi kita kena ajar diri kita, wang penting, tapi wang bukan segala-galanya. Belajar bersederhana, belajar mencukupkan diri dan hati dengan apa yang sudah ada, belajar untuk tidak terlalu bermewah-mewahan, paling penting, belajar bersyukur dengan semua yang Allah beri.

Sesuatu yang paling berharga bukan duit, bukan harta, bukan kereta, bukan rumah, tapi adalah ilmu.
Anugerah paling berharga bukan kerjaya, kekayaan, ilmu yang dimiliki tapi adalah nyawa, kesihatan dan kesejahteraan yang Allah beri pada kita tiap-tiap hari.

Aku ucapkan syabas pada sesiapa yang bercita-cita besar untuk mencari duit yang banyak, selamat berusaha mencapai ke arah target. Sungguh, anda adalah seseorang yang sangat mempunyai keyakinan yang amat tinggi. Semangat juang anda pun tinggi. :)

Aku adalah seorang yang suka duit, tapi tak adalah sampai gila duit. Bila aku rasa aku tak mampu, aku akan buat tak tahu. Lama-lama keinginan tu hilang dengan sendiri.

Aku bukan ahli perniagaan (minat,tapi belum masanya) apatah lagi ahli Multi Level Marketing (aku tak minat!), aku sedang cukupkan diri untuk menjadi anak yang tak susahkan mak bapak dan kakak yang nak beri apa saja untuk adik aku yang tengah studi tu. Untuk bakal suami, aku lagi tak berani nak janji, takut sebelum kahwin cakap lain, selepas kahwin jadi lain. Untuk bakal anak-anak, insya Allah, aku akan cuba didik supaya bersederhana dalam setiap perkara. (Itu semua, kalau panjang umur, ada jodoh dapat anak.) Pun berdoa supaya dapat suami yang tak gila duit, supaya aku dengan anak-anak satu hari nanti tak diabaikan bila encik suami asyik gila cari duit sampai tak hirau anak bini. Na'uzubillah.

Impak duit pada manusia boleh jadi macam-macam. Boleh jadi baik, boleh jadi sebaliknya. Dengan ilmu lah kita tentukan ke arah mana duit itu disalurkan. :)

Cukuplah setakat ini entri aku tentang duit/ wang.
Bercanggah pendapat? Mintak maaf eh korang.
Pendapat daif aku ni hanya sekadar tulis untuk mengingatkan diri sendiri sebenarnya.
Entri ini bukan untuk perli sesiapa, bukan untuk cakap diri baik, bukan nak "ambush" orang.
Masing-masing punya pendapat yang berbeza tentang duit.

Semoga berjaya untuk korang semua. 
Salah dan silap tutur kata, pendapat yang diberi, maaf ye.
Terima kasih baca entri ini.

Aku tinggalkan korang dengan lirik lagu ni :-

Di saat waktu berhenti…kosong
Dimensi membutakan mata memekakkan telinga
Lalu diri menjadi hampa
Saat paradigma dunia tak lagi digunakan utk menarka
Sadarku akan hadirMu
Mematahkan sendi² yg biasanya tegak berdiri

Ult li albi bissaraha (Aku membuka hatiku dengan kejujuran)
Hayya nab’idil karaha (Hindarilah kebencian dan dendam)
Syakkireena a’ kulli na’ma (Marilah kekalkan syukur dgn apa yg kita ada)
Ba’ ideena anil fattana (Hindarilah segala penipuan dan dosa²)

Merenungi luar jendela
Mengagumi kebesaran yg Maha Esa
Ku menilai kehidupan dr sudut berbeza
Tak memadai hanya kecapi rasa selesa
Mahukan harta yg mampu beli satu semesta
Berpesta ke parti botol bergelimpangan
Kekasih muda bukan takat berpegang tangan
Harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan
Bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan
Dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
Bukan berkhutbah, cuba betul diri ini cuma
Ingin hidup sempurna, asset nilai berjuta
Saling tukar wanita, senyum dan mati tua
Bakat dikurnia jangan disalahguna
Jangan kufur nikmat yg diberi percuma
Guna kelebihan utk khidmat bersama
Jagalah nama
Hidup penuh pementasan dan drama
Ada berisi ada yg kurus
Ada melencong ada yg lurus
Bukan semuanya tulus
Ada sempurna ada kurang upaya
Ada yg jadi buta hanya bila sudah kaya
Sebesar rumah bermula dengan sekecil bata
Boleh hilang dalam sekelip mata
Ucaplah Alhamdulillah bukannya sukar
Kerna semana kaya atau besar
Tetap Allahuakbar…

Ult li albi bissaraha (Aku membuka hatiku dengan kejujuran)
Hayya nab’idil karaha (Hindarilah kebencian dan dendam)
Syakkireena a’ kulli na’ma (Marilah kekalkan syukur dgn apa yg kita ada)
Ba’ ideena anil fattana (Hindarilah segala penipuan dan dosa²)

Jadikanlah ku tentera Fisabilillah
Yang tertera di kalimah harap memanduilah kita apabila persimpangan tiba
Hidup penuh dengan rintangan harus kuhadapinya
Harap ku tidak lupa diri bila gembira
Dan cuma mula mencari Kau di saat hiba
Ku cuma manusia penuh dgn kesilapan
Tapi bisa membezakan cahaya dan kegelapan
Tabah bila dikalangan duri onak dan cubaan
Teguh bila dicubakan pengaruh kuasa dan perempuan ah!
Sentiasa legar diminda dikejar dan dipinta
Dr zaman bermula hingga ke akhirnya
Ku mengerti siapa ku tanpa Mu disisi
Dan apa guna posessi juga posisi
Sementara ini cuma hanya puisi
Nukilan tulisan dan bisikan hati
Mencari keterangan menjiwai peranan
Menepati pesanan, janji juga saranan
Alhamdulillah atas kurniaan rezeki
Moga tidak leka dalam perjalanan ini

Ult li albi bissaraha (Aku membuka hatiku dengan kejujuran)
Hayya nab’idil karaha (Hindarilah kebencian dan dendam)
Syakkireena a’ kulli na’ma (Marilah kekalkan syukur dgn apa yg kita ada)
Ba’ ideena anil fattana (Hindarilah segala penipuan dan dosa²)

Aku yang memandang di dlm lubuk hati
Mencari-cari rahsia yg katanya tersembunyi
Aku yg melihat alam meliputi
ujud menyertai lalu kupindahkan alam ke dlm mata hati
Aku hakiki aku mengerti segala yg terjadi di langit dan di bumi
Gunanya tiada fantasi pelik dan benar qada’ dan qadar
Kau berilahku kekuatan agar dapatku hindarkan segala kesesatan
Usah kau biarkan nafsuku terliur
Dari pandangan majazi ini
Aku yg bodoh lagi hina amat benar merindui
Moga cahaya lelatu tak membutakan mataku
Semoga segala puji takku meninggi diri
Moga segala janji dpt juga ku penuhi
Moga dpt ku hadang tikaman dr belakang
Lidah setajam pisau
Ku tidak akan risau
Dgn dugaan cabaran
Sepanjang perjalanan ku pasrah ku akur
786 Alhamdulillah Syukur!

Ult li albi bissaraha (Aku membuka hatiku dengan kejujuran)
Hayya nab’idil karaha (Hindarilah kebencian dan dendam)
Syakkireena a’ kulli na’ma (Marilah kekalkan syukur dgn apa yg kita ada)
Ba’ ideena anil fattana (Hindarilah segala penipuan dan dosa²)

Sujudku pun takkan memuaskan inginku
utk hanturkan sembah sedlm kalbu
Adapun ku sembahkan syukur kpd Mu Ya Allah
Utk nama harta dan keluarga yg mencinta
Dan perjalanan yg sejauh ini tertempa
Alhamdulillah pilihan dan kesempatan
Yg membuat hamba mengerti lebih baik ttg makna diri
Semua lebih berarti apabila dihayati
Alhamdulillah³


Spread Love,
Niya Unnie_ Anything About You
12 Disember 2012 (12/12/12)
5: 15 PM
Saranghae,
NA

Sunday, December 9, 2012

Risiko bayi yang tidak diberi susu ibu...


Risiko dan bahaya bayi yang tidak diberi susu ibu.


Lebih kerap mendapat jangkitan ( batuk,selsema dan demam).

Berisiko mendapat penyakit jangkitan telinga .

Berisiko mendapat penyakit berkaitan saluran pernafasan.

Berisiko mendapat penyakit berkaitan saluran penghazaman.

Berisiko mendapat sindrom kematian mengejut.

Meningkatkan kejadian alergik.

Berisiko mendapat kanser dan diebetes di kalangan kanak-kanak.

Penyediaan dan pengendalian susu formula yang tidak bersih akan memudahkan pencemaran dan bayi akan mendapat cirit-birit.

Susu yang dicairkan akan menyebabkan kekurangan zat makanan.

Kegemukkan yang tidak setabil.








Sumber di petik dari facebook Mesra Bahagia Selepas Bersalin 





#di page ini banyak info yang sangat berguna dan bermanfaat untuk kaum wanita yang sentiasa ingin kekalkan bahagia walau selepas bersalin...





#wanita kena pandai jaga fizikal dan mental selepas bersalin...jangan ambil mudah perkara sebegini,terkadang kita rasa tiada apa,tapi sebenarnya kita punya masalah dalaman...




Gambar Hiasan semata~




#boleh like page makcik saya ni...syukran jazilan jiddan... ;)

Jampi tatkala jatuh cinta...


Jampi dari sunnah untuk merawat hati dan badan yang sakit


Diriwayatkan daripada Uthman bin Abi Al-Aas RA bahawa dia mengadu kepada Rasulullah Salallahualaihiwassalam tentang kesakitan yang dialami oleh badannya semenjak dia menjadi muslim. Maka rasulullah SAW pun bersabda : ضع يدك على المكان الذي تَأَلَّم من جسدك وقل : (بسم الله ثلاثاً ، وقل سبع مرات : أعوذ بعزة الله وقدرته من شر ما أجد وأحاذر) Letakkanlah tanganmu di tempat yang sakit dibadanmu itu lalu bacalah 'Dengan nama Allah 3 kali, kemudian bacalah sebanyak 7 kali doa, Aku memohon perlindungan dengan kebesaran Allah dan kudrahNya daripada kejahatan yang aku temui dan aku bimbangi. [riwayat Muslim dan al-Tirmidzi] Imam At-Tirmidzi menambah bahawa setelah sahabat itu melakukan hal yg demikian maka Allah pun menghilangkan penderitaannya dan beliau pun memberitahu ahli keluarga dan orang lain untuk melakukannya. 

P/s : Jampi diatas juga boleh dibaca takala kita jatuh cinta, tergoda oleh dunia dan ketika diserang penyakit wabak rindu dan virus zina. Ada kalanya penyakit yang berbahaya bukan penyakit badan tetapi penyakit di dalam jiwa !

Sumber : Facebook Ustaz Emran

Saturday, December 8, 2012

Nuyun oh Nuyun!

Assalamualaikum...
the short entry before i sleep...

safely arrived,td jenguk my nuyun tiger kat spital...
aihhh budak kecik tu kne masuk spital gak...cianlah ayong ngan abg chik dye kene tidur berdua orang kat umah atuk...

sedey je tgk muke nuyun td mase kami nk balik...kesian...nuyun syg,masuk ni dah kali ke 2 awak 'check in' kat spital yg sama,bilik yg sama dan katil yg sama...get well soon dear...please...

nuyun boleh tidur x sekarang ni?nuyun tidur tau...tidur lena cam ayong ngan abg chik sekarang ni...*adesss nuyun,kaki acik yani lenguh la plus acik yani lapar gilas!*

abg chik ngan ayong nuyun td tidor berpangku ats riba acik,dengan acik2 tidur sekali...sorg tidur kanan sorg tidur kiri...da nak sampai uma,atok singgah maju ahmad!*nuyun dlm kepala acik yani sbnrnye da teringat nak teh ais ngan nasi goreng ayam,tp acik yani xsmpai hati nk kejutkan ayong ngan abg chik nuyun...jadi acik yani pun xmkn...punyelah blagak td acik yani xpesan ape2 bila atok tanye...

nuyun sayang,perut acik yani bunyik la...kriuk kriikk krukkk krriuokkk...haha nuyun dengar x?*oke,acik yani da start merepek...*

acik yani kene tidur ni,kalau tidak nanti acik yani lapar giles,semalam acik yani boleh tahan lapar 12jam,xkan ary ni acik yani xley tahan kan...nuyun lgy kesian,sebab nuyun xley minum,xley makan...xpela,acik yani teman nuyun puasa eh...;)

*k nuyun,(cehceh yani,hang bajet nuyun bley baca la entri ni skrg?) ohhh xpe,satu hari nanti nuyun mesti ley baca...

sayang,tidur tau...acik yani jumpe awk dalam mimpi k...syg awk ketat2!!!

Spread Love,
Acik Yani...
NA
8 Disember 2012

Friday, December 7, 2012

#Yang Wanita Perlu Tahu...


Apa nak buat sementara nak tunggu lelaki datang 

melamar ?



Ramai anak gadis ‘goyang kaki’ sementara menanti lelaki-lelaki datang masuk meminang atau tidak melakukan perkara yang bermanfaat dan membuang masa seperti membaca novel cinta, berkhayal dan berhibur siang dan malam. Sepatutnya sementara belum ada lelaki masuk meminang waktu itu amat penting untuk digunakan bagi mempersiapkan diri menjadi isteri dan ibu.

Persiapan yang penting ialah :

1) Menuntut ilmu khususnya berkenaan kewanitaan, anak-anak, rumahtangga, seksual, hukum-hakam agama dan kemahiran2 yang dapat memanfaatkan hidup selepas bernikah. 

2) Menjaga kesihatan dan mencantikkan diri, ramai anak gadis mengadu sukar bernikah kerana menghadapi masalah fizikal tetapi mereka tidak pula menjaga diri, menguruskan badan sedangkan mereka mempunyai masa yang panjang untuk melakukannya. 

3) Meningkatkan amalan ibadah dan taqwa sebagai kekuatan jiwa dan persediaan untuk menghadapi ujian kehidupan berumahtangga kelak.


Kata Nabi SAW, ’ نِعْمَتَانِ مَغْبُونٌ فِيهِمَا كَثِيرٌ مِنْ النَّاسِ الصِّحَّةُ وَالْفَرَاغُ ’ Dua nikmat yang selalu diabaikan oleh ramai orang sehinggalah kehilangannya iaitu kesihatan dan waktu lapang. [riwayat al-Bukhari]






-Ustaz Emran Ahmad-


via Tumblr

Ayuni Musfirah sayang.......


Assalamualaikum...
entri pendek 4 my beloved baby...

*Yun yun sayang,tgh tak sehat,demam,selsema,batuk...mohon doa dpd sesiapa je yg baca entri ni untuk kesihatan anak kakak sy...

*Yun yun sayang,awak kuatkan...awak kan tiger kitorg sume,tiger yg comey garang lagi manja...

*Yun yun sayang,acik yani always doakan awak (utk semua ank2 buah jugak)...jd anak yg taat dan solehah...

*Yun yun sayang,30hb ni awk genap setahun...sedih acik tengok awak bila xsehat...

*Yun yun sayang,awak comel sgt...aihhh acik yani rindu plak nak tidur peluk awk cam mase kat Cameron ari tu...*best sebab dpt bau Yun yun tigerrrrr....huarghhhh...*

*Yun yun sayang,bila awak tidur rumah atok,awak boleh jadi alarm untuk kami...kol 3 je,mata awak bulat tak hingat...awak ligat panjat sana panjat sini,merangkak sana merangkak sini...awak nk suh kami bangun solat tgh malam eh?

*Yun yun sayang,hope sangat awak kuat,xyah la masuk spital...spital tu xbest...rumah atok lagi best...acik yani doa awak kuat sihat dan aktif...;)

*Mama,Ayah,Atok,Wan,Angah,Mama Aina,Acik Taya,Uncle Jarool,Acik Yani,Poksu Cuki,Ayong,Abang Chik,Kak Mia,Anas, semua sygkan awak...sangat2...;)


*terima kasih baca entri ni...terima kasih doakan yun2 tiger kami...
*take care...
*wasalam...
Spread Love,
NA
7 Disember 2012/23 Muharram 1434H
11:07AM

Yun yun with her mama~today~


acik Yani with nunun tigerr... ~last week~