Posts

Showing posts from December, 2012

Kalender & Diari 2013

Image
Assalamualaikum...

Entri pendek je...

E-Eh dapat diari dari pjabat MB,hoyeh!
X-Extra berganda2 happy dpt diari...
C-Cerita byk pasni dlm diari...haha
I-Itu luahan rasa yg nak conteng sesaje..
T-Tiba2 syg plak nk guna.Cantik k!
E-Ehem jgn jelly k,dpt diari free...;)
D-Diari oh diari...aku sukalah bau kau!

Situasi 1:
Pergi kerja dari blk bercuti lepas kena sengat tebuan hari tu,tau2 atas meja dapat kalender 2013. Wahhhh! Tengkiu2,takyah sesusah nk beli kalender lain...;)
Pastu simpan,tunggu 2013,akan ku dirikan hang cantek2 atas meja aku nanti...esok je kan,today is the last day of 2012...;)

Situasi 2:
Balik dari sesudah membeli makanan di kafe tadi,tetengok atas meja ada satu kotak cantik.Dalam hati berkata,"wah hadiah ke?Eh ada secret admirer ke aku?" bahahaha gurau saja,mana ada aku fikir gini tadi...kekeke...
Tengok atas meja semua orang ada,tp still tak dapat teka apekah kandungan yg berisi dalam kotak.Cantik berwarna coklat tau kotak tu.Sib baek takdak riben,kalau tidak …

#Tips [Tangani Patah Hati]

Assalamualaikum...

Sempena hari terakhir dalam bulan Disember untuk tahun 2012 ni, sajalah nak share dengan korang, tips untuk bersemangat lepas putus cinta! *time ni kwn aku baca,dan dia sedang gelakkan aku..."cehhh kau pernah bercinta ka?" ; "ehh pernah la,cuma saya dah lama tak bercinta...sengal lah awak Shamini...haha..."

Aduii pun ,oke perenggan pertama je,mesti orang dah tak akan yakin dengan tips yang aku nak share ni...mmg la diakui, aku tak banyak pun pengalaman bercinta ke, putus cinta ke...heeee cumanya yang memang aku ingat, last couple tahun 2007,(tu pun aku rasa macam aku ni main ikut-ikut orang je,walhal bukan nak bercinta sangat! haihhh)

Memandangkan sekarang sudah tahun 2012,makanya sudah 5 tahun aku single...(ops,entri ini bukan untuk promosi diri...sorry,jgn salah sangka...) maknanya yang aku nak sampaikan, siapa kata tiada boyfriend tiada girlfriend, awak akan sunyi. So far, i am really happy with my life now. Ada family and friends!

Ok, dan ag…

HAppy BornDay Sayang!

Image
Assalamualaikum...

Tajuk entri dah byk yg sama kan?

Haih,berapa banyak 'sayang' aku ni kan...weee maunya xbanyak sayang,anak buah ramai...depa suma tu lah 'sayang' aku...hangpa pun mesti ramai sayang kan...?

Hari ni ulangtahun kelahiran sayang yg bernama Ayuni MUsfirah atau lebih dikenali di kalangan kami sbg YunYun Tigerrr huarghhhhhhh!*garang tak*

Setahun dah yun2,jalan tekedek kedek,gigi da byk gak la...semakin suka menjerit membebel yg buat aku geram sgt dgn dia...!

Yun2 xsuke sgt dok ngan aku,sebab aku suke cubit dye,gigit dia! Aigoo,siyesss geram...*sorry syg,acik yani geram aihhh ngan nuyun..*

Yun2,acik doakan semoga satu hari nanti yun2 boleh jd anak yg solehah k (yg taat pd Allah,dgr kata mama ayah...)

Yun2 si comel acik,xmo la garang sgt,nanti ilang suara tu kalau acik jerit...hehe...

Yun2 dan (*semua anak2 acik yani) semua pun acik syang,semua pun acik da anggap mcm anak acik sendiri,acik harap anak2 acik ni satu hari nanti boleh jadi bukan sekadar ank buah,…

Best!

Image
Assalamualaikum...

takde nak meleret sgt entri ni...

oke,dah hari jumaat,minggu je dua terakhir utk tahun 2012,bulan disember...alhamdulillah masih diberi anugerah nyawa yang tak ternilai ni...

seperti biase,masuk ofis hari jumaat sgt bersemangat,sebab esok hari sabtu,yeay!

hari ini kat SUK terasa meriah sebab kat sini ade jualan jumaat...(JJ,nama tak nak kalah)
hohoho pagi2 dah nampak org menjual2,oke jom cuci mata...ajak kwn aku,sekali jalan2,kwn aku,Shamini kata "ehh you,ada durian crepes la"..

walaweiiii teruja aku,da la aku tgh teringin sgt2...kok rejeki di ari jumaat nih...haha...dengan yakin aku pun pegi la tanya kakak yang jual tu...

first impression aku nmpk , fuhhh gemoknye,cam bantal kekabu...haha...kompem aku nak beli,tak kira berapa harga!

3 biji 'bantal kuning' berharga rm10,belasah je la beli,since kwn aku pun xpenah mkn,beli ohhh beliii...
best la doyan crepes tu,(xmenyempat,smpai opis terus ptong half bg kwn2 satu opis...)

depa kata sedap,aku pun ra…

Niyaz, Aiyani, Arumi [Saranghaeyo,Arumi]

Image
Assalamualaikum...

Mari kita bercucuk tanaman,
Senyum juga satu senaman kan?

Hamik kau,nak gak berpantun,tapi meleweh tah ke mana...
Erk sorry,aku memang tak reti pantun2nan ni...

OKE,pendekkan cerita,entri hari ni berkenaan buku yang bertajuk "Saranghaeyo,Arumi!" (Weh Arumi? cam name aku dlm fb...) "Saranghaeyo,Arumi!" adalah hasil nukilan kak Rose Harissa...ter-ba-ekkk!!! sgt...


Tajuk KoRea morea bagai,bagus sangat ke buku ni?
Aihhh gilas kau nak kata tak best,buku ini sangatlah mencuri perhatian aku...
Ini adalah kerana :

1) Cover depan yang cun habis!
2) Tajuk buku yang boleh buat aku berguling-guling atas lantai dekat rumah aje!haha...
3) Warna buku yang sangat Awesome! Pinky2 gitu...da bomb!
4) Serius buku ni comel,isi dalam apetah lagi,comel tahap panda tengah menguap la...!
5) Lagi kerana ada Choi Minho oppa! dan Fatin Liyana Asri yang aegyo!
6) Korang beli lah sendiri,tengok cemane...(kalau tak suka biasa la kan,tiap benda tu bukan semua orang suka...kan.…

Happy Birthday Boyfriend!

Image
Assalamualaikum...

Heee title entri tak boleh blah je...

Tapi memang pun,hari ni birthday my boyfie! Si encem boy,si botak dan si nakal!

His name is Aliff Mueez...si mata bulat,si mulut becok dan sgt giler dengan lori...
Semalam aku balik kerja,dia amik ouh! Hahaha teruja sgt aku bila tengok dia...Bila aku bising2 sebab da terlalu teruja,dia siap marah lagi...hahaha...tapi ada aku kesah kalau dia nak marah...:D

Dari semalam,kitorang pening melayan kerenah dia,melompat sana,melompat sini,kacau ayong dia,kacau adik dia...wahhhh stresss...

Memandangkan dia sangat minat dengan lori,maka aku dengan sebulat hati menghadiahkan hadiah seumpama itu...atok dengan wan pun bagi adiah lori...cuma acik taya bagi dia motor menan...ape pun dia mmg tersangatlah suka...

Kitorang takde celebrate pun besday dia,combine sume sekali anak mama,hujung bln ni baru sambut...masak ouh kalau 12,15 ngan 30 nak potong kek,sambut besday,lari bajet...heheeee...

Orait,takmo la celoteh panjang sangat,bukan orang suke …

Cucu atok yang manja..

Image
Assalamualaikum...

Entri ke 2 untuk hari ni...

Tarikh hari ni agak eksklusif kan,12/12/12...masing2 berebut update kat fb la twitter la dan sbgnya lah...

Hari ni besday alisya a.k.a ayong..besday cucu sulung atok...(tajuk entri nmpk cam berat sebelah kot) heee semua cucu2 atok manja dengan atok,rapat dengan atok...dari diorang kecik sampai sekarang dah besar...

Besday alisya,tapi besday girl ni kurang sehat,dye demam,cirit birit n muntah2 sejak dari hari isnin...
Ragam anak mama bila demam,masing2 nak melekat dengan mama.Semua nak dengan mama..Hari ni mama EL,esok mama kena kerja alisya sayang.

Pujuk2,suruh tidur rumah atok,mula2 tak nak,at last baru nak...

Hari ni ingat nak sambut besday dak kecik ni,tapi badmood plak dia,alahai...dah beli sebijik kek comel,kami pujuk suruh potong kek tak nak,at last atok pujuk baru nak,itu pun bertenggek atas riba atok.

Memang manja,masa aku tulis entri ni pun,atok tengah picit kaki makcik kecik ni.Bila kami demam pun ayah yang selalu picit badan,ke…

Ada Apa Dengan Duit???

Image
Assalamualaikum w.b.t... Salam sejahtera...
Err title dengan gambar je tu bermaksud apa ya???
Hurm tiba-tiba terus tercetus idea nak buat entri tentang DUIT... Semua orang pun tahu duit pada zaman sekarang ni tersangat-sangatlah penting. Agak ada menimbulkan suasana tegang bila semua bercakap tentang DUIT @ WANG...
Wang ini...Wang itu.... Duit boleh iniiii, duit boleh ituuu... orang putih kata "No Money No Talk"...haihh macam tu sekali persepsi orang tentang duit...
'Agung'nya kuasa duit sampai orang boleh bertikam lidah mengutarakan pendapat masing-masing...
YES! aku SETUJU duit sangat penting sekarang...nak hidup sekarang memang perlu duit...nak online pun kalau duit tak ada nak bayar bil internet,tak merasalah nak online facebook,twitter dan sebagainya...
Tapi aku punya pendapat lain tentang duit. Pada aku,duit ni boleh membunuh jiwa manusia. Mana taknya, korang mesti selalu dengar adik beradik bergaduh sebab berebutkan wasiat, orang mencuri, merompak (yg kita ta…

Risiko bayi yang tidak diberi susu ibu...

Image
Risiko dan bahaya bayi yang tidak diberi susu ibu.
Lebih kerap mendapat jangkitan ( batuk,selsema dan demam).

Berisiko mendapat penyakit jangkitan telinga .

Berisiko mendapat penyakit berkaitan saluran pernafasan.

Berisiko mendapat penyakit berkaitan saluran penghazaman.

Berisiko mendapat sindrom kematian mengejut.

Meningkatkan kejadian alergik.

Berisiko mendapat kanser dan diebetes di kalangan kanak-kanak.

Penyediaan dan pengendalian susu formula yang tidak bersih akan memudahkan pencemaran dan bayi akan mendapat cirit-birit.

Susu yang dicairkan akan menyebabkan kekurangan zat makanan.

Kegemukkan yang tidak setabil.







Sumber di petik dari facebook Mesra Bahagia Selepas Bersalin




#di page ini banyak info yang sangat berguna dan bermanfaat untuk kaum wanita yang sentiasa ingin kekalkan bahagia walau selepas bersalin...




#wanita kena pandai jaga fizikal dan mental selepas bersalin...jangan ambil mudah perkara sebegini,terkadang kita rasa tiada apa,tapi sebenarnya kita punya masalah dalaman...







#boleh …

Jampi tatkala jatuh cinta...

Jampi dari sunnah untuk merawat hati dan badan yang sakit
Diriwayatkan daripada Uthman bin Abi Al-Aas RA bahawa dia mengadu kepada Rasulullah Salallahualaihiwassalam tentang kesakitan yang dialami oleh badannya semenjak dia menjadi muslim. Maka rasulullah SAW pun bersabda : ضع يدك على المكان الذي تَأَلَّم من جسدك وقل : (بسم الله ثلاثاً ، وقل سبع مرات : أعوذ بعزة الله وقدرته من شر ما أجد وأحاذر) Letakkanlah tanganmu di tempat yang sakit dibadanmu itu lalu bacalah 'Dengan nama Allah 3 kali, kemudian bacalah sebanyak 7 kali doa, Aku memohon perlindungan dengan kebesaran Allah dan kudrahNya daripada kejahatan yang aku temui dan aku bimbangi. [riwayat Muslim dan al-Tirmidzi] Imam At-Tirmidzi menambah bahawa setelah sahabat itu melakukan hal yg demikian maka Allah pun menghilangkan penderitaannya dan beliau pun memberitahu ahli keluarga dan orang lain untuk melakukannya. 

P/s : Jampi diatas juga boleh dibaca takala kita jatuh cinta, tergoda oleh dunia dan ketika diserang penyakit wabak ri…

Nuyun oh Nuyun!

Image
Assalamualaikum...
the short entry before i sleep...safely arrived,td jenguk my nuyun tiger kat spital...
aihhh budak kecik tu kne masuk spital gak...cianlah ayong ngan abg chik dye kene tidur berdua orang kat umah atuk...sedey je tgk muke nuyun td mase kami nk balik...kesian...nuyun syg,masuk ni dah kali ke 2 awak 'check in' kat spital yg sama,bilik yg sama dan katil yg sama...get well soon dear...please...nuyun boleh tidur x sekarang ni?nuyun tidur tau...tidur lena cam ayong ngan abg chik sekarang ni...*adesss nuyun,kaki acik yani lenguh la plus acik yani lapar gilas!*abg chik ngan ayong nuyun td tidor berpangku ats riba acik,dengan acik2 tidur sekali...sorg tidur kanan sorg tidur kiri...da nak sampai uma,atok singgah maju ahmad!*nuyun dlm kepala acik yani sbnrnye da teringat nak teh ais ngan nasi goreng ayam,tp acik yani xsmpai hati nk kejutkan ayong ngan abg chik nuyun...jadi acik yani pun xmkn...punyelah blagak td acik yani xpesan ape2 bila atok tanye...nuyun sayang,perut…

#Yang Wanita Perlu Tahu...

Apa nak buat sementara nak tunggu lelaki datang  melamar ?

Ramai anak gadis ‘goyang kaki’ sementara menanti lelaki-lelaki datang masuk meminang atau tidak melakukan perkara yang bermanfaat dan membuang masa seperti membaca novel cinta, berkhayal dan berhibur siang dan malam. Sepatutnya sementara belum ada lelaki masuk meminang waktu itu amat penting untuk digunakan bagi mempersiapkan diri menjadi isteri dan ibu.
Persiapan yang penting ialah :
1) Menuntut ilmu khususnya berkenaan kewanitaan, anak-anak, rumahtangga, seksual, hukum-hakam agama dan kemahiran2 yang dapat memanfaatkan hidup selepas bernikah. 
2) Menjaga kesihatan dan mencantikkan diri, ramai anak gadis mengadu sukar bernikah kerana menghadapi masalah fizikal tetapi mereka tidak pula menjaga diri, menguruskan badan sedangkan mereka mempunyai masa yang panjang untuk melakukannya. 
3) Meningkatkan amalan ibadah dan taqwa sebagai kekuatan jiwa dan persediaan untuk menghadapi ujian kehidupan berumahtangga kelak.

Kata Nabi SAW, ’ …

Ayuni Musfirah sayang.......

Image
Assalamualaikum...
entri pendek 4 my beloved baby...

*Yun yun sayang,tgh tak sehat,demam,selsema,batuk...mohon doa dpd sesiapa je yg baca entri ni untuk kesihatan anak kakak sy...

*Yun yun sayang,awak kuatkan...awak kan tiger kitorg sume,tiger yg comey garang lagi manja...

*Yun yun sayang,acik yani always doakan awak (utk semua ank2 buah jugak)...jd anak yg taat dan solehah...

*Yun yun sayang,30hb ni awk genap setahun...sedih acik tengok awak bila xsehat...

*Yun yun sayang,awak comel sgt...aihhh acik yani rindu plak nak tidur peluk awk cam mase kat Cameron ari tu...*best sebab dpt bau Yun yun tigerrrrr....huarghhhh...*

*Yun yun sayang,bila awak tidur rumah atok,awak boleh jadi alarm untuk kami...kol 3 je,mata awak bulat tak hingat...awak ligat panjat sana panjat sini,merangkak sana merangkak sini...awak nk suh kami bangun solat tgh malam eh?

*Yun yun sayang,hope sangat awak kuat,xyah la masuk spital...spital tu xbest...rumah atok lagi best...acik yani doa awak kuat sihat dan aktif...…