Thursday, December 6, 2012

Aku, Kau dan Dia...#Sakit itu Nikmat


Assalamualaikum...

Alhamdulillah...syukur d beri kesempatan nk update entri baru...
walau mcm2 ujian yg datang,alhamdulillah,berjaya laluinya...yeayyy...(kene happy sket,mane ley sedey je...)

entri kali ni utk ape?entah la,xtau sbnrnye nk mule dri mane (title pun lom letak lagy walaupun da ade isi...adehhh)

Korang pernah kena sengat dengan tebuan x?

Apa rase mental dgn fizikal time tu?

Oke la,hint je soalan tu nk bgtau,ary selase ary tu kaki cek kene sengat tebuan...(aha jgn slh faham plak,bukan nk mintak simpati,just nak share ape yg jadi supaye len kali lebih hati-hati...)

intro cerita:
pagi...dalam kol 7 lebey...

*excited la ni,siap nak g keje(gembira sbb xyah nk drive)..kuar uma nk pakai kasut,sblm tu pijak selipar ayah dlu sbb kedudukan kasut cek tu jauh la...

*tiba2,pap! (wehhhhh kaca apa plak yg den pijak ni...sakit yg amat...dlm kepala igt ni msty darah menjejeh2...huhu...)

*angkat la kaki,nahhhh elok melekat sekor tebuan kat tapak kaki...(yeayyy xyah g keje!),huhu muke mse tu xtau la pucat camane...sakit nye xreti la nk cerita,tp dok terasa cam kene cucuk ngan pisau berkali2...*sape penah kena sengat tebuan tu msty tau camne bisa nya kan*

*terduduk gak la pas cabut tebuan tu...(baling tepi) tangan dok picit tapak kaki sekuat hati(dengan harapan sakit bley kurang...tp Subhanallah,otometik terfikir dosa2 lepas(kuasa Allah,beri kita sakit,utk sntiasa ingat DIA...) mmg dalam kepala masa tu igt *inikah pengakhiran hidup aku?* haaaa sakit smpai terfikir nak mati time tu! (punyelah sakit yang terasa,terus teringat mati...)

*mungkin sebab sebelum ni xpernah rase kesakitan yg amat sgt! jd bila kena sengat tu,mmg da tahap sakit xley handle la...

*dlm pd duduk picit kaki,ibu tye kenape,jwb kne sengat tebuan(erm suara agk berbalam2,muke mmg da banjir time tu...)

*ibu pnggil ayah...ayah pub datang...pap!(tmpt sengat kne tepuk ngan selipar) sakit wooooo! pastu baru nmpk tmpt kne sengat tu kat ne...darah secoet je kuar...tp bisa tu xpasti...

*panik gak la pagi tu...air mate xyah ckp la,kalau ujan lebat pg tu,lebat lagy air mata ni...

*pusing satu saujana,ehhh pasai apa xdak satu klinik yg bukak (aku sakit gilas ni) tolong la wei,tolong la...klu time tu org nk ckp den cengeng,ckp la,sakitnye tu hanya Allah yg tau...

*oke satu klinik pun xde yg bukak kat saujana...ayah singgah petronas,beli panadol (ikhtiar spaye sakit berkurangan la...)

*tp siyes ckp,bila da kena sengat tu,bg la ubat ape pun,cucuk la dgn jarum ape pun,yg pasti sakit kene sengat mengatasi segalanya...

*dalam kereta smntara cari klinik bdekatan kat alam budiman,sakit mmg sakit,tp kuatkan hati ckp kat diri sndri (ehhh yani ape cengeng sgt ni,kalau kau sakit,ade org rase lgy sakit dari ni...)

*try positifkan minda,ckp xpe yani xpe yani...sakit ni mungkin ada hikmahnya...tiap kali bisik,tiap kali tu jugak air mate mengalir...mengalir dan terus mengalir...(lagaknye menangis cam baru lepas putus cinta je...hehhh)

*then sampai kat klinik an nisa kat alam budiman,syukur sgt2...gagahkan diri berjalan msuk dlm klinik...kat tapak kaki kne sengat,mmg sakit sgt2 la...sbb kan nk bjalan...

*msuk klinik,nurse tgk pelik je,pasai apa budak ni...haihhh malunyee time tu,tp nk wat camane,airmate xnk berenti! sob sob...

*pas daftar,nurse trus pnggil name,jumpe doktor,lgy skali nmpk muke pelik,haha...doktor tye kenapa?ayah jwb kene sengat tebuan...doktor kate ohhhh,oke,t kite bg 2 ubat la...doktor terus hilang.....

*dlm hati...(makkk nk cucuk ke?xmo lah...nak lariiiii...)sib baek kewarasan diri ade lgy,xde la lari,air mate pun da berenti...(agknye sbb dgr nk kne inject kot) yeayyy yani penakot! *tepuk tangan ramai2*

*k awk baring sane...ubat tu sakit sket tau nanti...doktor kate gitu...

*mak aihhh sakit benar ke?mmg da cuak sgt...xpe la,redha la,da mmg sakit kan,terima je la...

*tahan skit ye...cittt (ohhh cam kene gigit semut je,xsakit...alhamdulillah,Allah tu Maha Adil,DIA bagi sakit kat kaki,sikit pun sy xrase sakit kat tangan mse kne cucuk tu...)

*doktor tye lagy...sakit tak?sakit tak? den jwb...x sakit...x sakit... :) (dlm hati kate,doktor sakit kat tapak kaki sy tu lgy sakit dari jarum doktor...a cmne?)

*oke,settle,da abes cucuk,pastu nurse cuci tmpt kne sengat tu...berhati2 dia buat...terime kasih dik! terima kasih doktor! :)

*so,cerita sini abes sini la eh,bila awk da kne sengat tu,sakit tu xkan terus hilang,paling kurang satu hari suntuk akan rase bisa yg amat...kne kuatkan diri k...jgn nanges cam sy ni...childish sungguh!

*jgn harapkan sgt bila mkn ubat tu sakit akn terus ilang...sakit tu mmg xhilang,ubat tu sebagai penghadang je,nak xnak mmg kne rasa jugak kesakitan tu...jd mase sakit tu,kne byk doa,mohon pd Allah,mintak kurangkan kesakitan..Allah tahu keupayaan kita tu tahap mana,jd kita d beri sakit ikut tahap kemampuan kita la kan...:)

*alhamdulillah,kaki xbengkak...alhamdulillah bukan kena kat ayah ibu...alhamdulillah kerana Allah beri sakit ni...alhamdulillah untuk segalanya...alhamdulillah,kerana ku percaya dan yakin,Allah beri sakit ini untuk hilangkan sakit itu...kuasa Allah mngatasi segalanya...

*alhamdulillah,dah beransur sihat...cuma bisa tu sakit naik ke seluruh badan...effect nye,sengal seluruh badan... :)

*trima kasih yg ambil berat,saya sayang kamu2 kuat2 sangat! terima kasih doakan saya,bagi sokongan...sekali lagi saya sayang kamu2 kuat2...

*terima kasih tak terhingga 4 my parents...thanks 4 everything...i love u both!

#terima kasih baca entri ni...

#sakit itu nikmat sebenarnya...antara sedar dengan tidak je...

#take care eh korg...

#maaf kalau entri ni,atau entri2 sbelum ni ade kata2 yg menyinggung perasaan...

Spread Love,
Niya Unnie_Anything About You
6 Disember 2012/22 Muharram 1434H
17:15PM
Saranghae
NA

No comments:

Post a Comment