Wednesday, February 5, 2014

#Resepi Popia Nestum

Assalamualaikum...


Adesss di tengah malam yang hening ini, teringin pula aku nak share resepi buat popiah nestum.

Alahh yang selalu korang makan waktu hari raya tu. Eceyyy buat tak hingat pula. Oke takpe, meh aku ajar meh...


Memperkenallkann tutorial membuat popiah nestummm sukahatiii..


Bahan-bahannya adalah :

1) Kulit popiah (suka hati nak beli besau ke sederhana ke kecik ke)

2) Nestum 3 in 1 (6 paket kot aku guna ari tu) *yang ni terpulang,aku galakkan korang pakai nestum biasa je yang original tu, jimat sikit.*

3) Horlicks atau milooo *suka2 hati menambah perasa. (aku buat letak milo hari tu,sebab nak warna brown2 gitu.)

4) Gula, garam, susu tepung (secukup rasa,ikut tekak masing2 boleh)

*erm sukatan semua bahan ni, agak2 je tau. Aku hari tu buat pun terlupa nak buat sukatan. Huhu...


Cara penyediaannya :

Pertama tama sekali, baca bismillah, mohon Allah permudahkan urusan korang untuk buat popiah nestum ni ye.

Kedua, sila blender bahan untuk korang sadurkan pada kulit popiah tu nanti. (Gula halus,nestum,susu,milo ke horlicks dan garam secubit cubit rasa)

~gini ye rupa bila dah blend

*blender sampai halus eh. Dah blend, ketepikan. Meaning letak la dalam tipuware supaya campuran nestum tadi tak keras.

Ketiganya, kulit popiah yang korang dah beli tu, tarik la selai-selai, untuk proses menggulungnya. (make sure kulit popiah korang dalam keadaan yang lembab. Contohnya tutup kulit popiah korang dengan kain atau tisu yang lembab)


Tarik selai-selai...

*please, jangan bagi ia kering, jika tidak, korang akan mengalami kesulitan untuk melakukan proses yang seterusnya.


Yang keempat, gulunglah kulit popiah korang dengan cermat. Buat banyak2 (tutup dengan tisu lembab), dah banyak tu, gunting la comel2. Tiheee tengok gambar je la. Mesti korang tau camane nak gunting kan?


Lepas tu, sila gulung dengan cermat dan yakin~
Boleh gulung banyak-banyak dah. Next step....
Oke, gunting comel-comel ye. Gini rupanya~

Yang kelima, goreng sampai warnanya cantik kekuningan. Ewah sila pastikan minyak korang tak terlalu panas dan tak terlalu tak panas. Sedang2 saja.

Haaa chakkk.. Inilah rupa bila sudah digoreng. Toskan minyak oke?

Yang keenam dan terakhir. Bila dah toskan minyak pada kulit popiah korang tadi. Biarkan ia sejuk seketika. Lepastu, golek golekkan la dorang dalam serbuk nestum tadi.

The very last step! Golek menggolekkanlah mereka di dalam kolam nestum! Haha


Done!!! Siap untuk dinikmati. Yummy! Simple kan? Tolonglah tryyy. :')


Oke dah siap. Jemput makan. :)

*tips tambahan, kalau nak sedap bacalah zikir, pujilah Allah, mesti sedap dan menjadi nanti. Insya Allah, kena yakin.

Kalau tak menjadi, cuba lagi.

Selamat mencuba. Resepi ni bila-bila masa saja boleh buat, tak payah tunggu raya. Budak-budak kecik mesti suka.

(*anak kakak aku ada request lagi hari tu, cuma makciknya ni poyolah busy sangat sampai tak sempat buat. "Hehe, ayong, nanti acik carik masa, buat untuk awak k sayang." ;)


Terima kasih sudi baca entri ni.
Take care.
Assalamualaikum.


Sincerely,
NorZayani NorHamshah
5 Februari 2014

Tuesday, February 4, 2014

Musim Sakit, Jangan Berhenti Berdoa Ye.

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

Apa khabar? (erm skema ayat)
Aku cuma harap sesiapa yang ada baca entri ni sihat walafiat. (sebab sekarang ni musim 'sakit2' ,musim 'kifarah dosa').


Huhu,terpaksa aku curiiii sedikit masa pejabat,nak up sikit entri baru.

Cuma mengharapkan tulus ikhlas doa daripada kawan2 blog, atau sesiapa sahaja yang ada baca entri ni, mohon doakan kesejahteraan/kesihatan yang baik untuk anak pak usu aku,(pak usu husni), anak bongsunya yang ditahan di HTAR Klang.

Ditahan atas sebab jangkitan kuman di paru2. Hadif kecik lagi, belum setahun pun umurnya,semoga Allah akan bantu Hadif, beri Hadif kekuatan walau Hadif kecik lagi. Moga Allah akan beri kesabaran pada pak usu Husni dan mak usu Hasnah atas dugaan ini. (Setiap apa yang terjadi, pasti ada hikmah di sebaliknya.

Ganjarannya tak semestinya kita beroleh di dunia, mungkin Allah beri di akhirat kelak.) * Mohon korang bermurah hati mendoakan kesejahteraan Hadif.

Terima kasih andai sudi mendoakan, semoga kalian akan diberkati Allah di dunia dan akhirat.

Mungkin ada yang akan beranggapan, minta doa pada Allah, bukan up di blog, ig, fb dan sebagainya. For me, tak salah rasanya kita mohon orang lain untuk doakan orang, sebab itu di up di blog atau medium yang lain.
Sama-sama mendoakan antara satu sama lain, bukankah ia adalah satu perkara yang bermafaat.

Asalannya bergantung pada niat kita. Allah sajalah yang tahu niat kita. Bukan minta wang ringgit,cuma minta mendoakan. Kerana mungkin ada di antara kalian yang mustajab doanya, kerana mungkin ada di antara kalian yang mempunyai hubungan yang baik dengan Allah. Maka setiap doanya akan dimakbulkan. Wallahua'lam.

Semoga semua akan diredhai dan dicintai Allah. Biiznillah.

Kesimpulannya, mohon korang semua jaga diri, jaga iman, jaga hubungan dengan Allah, jaga kesihatan, jagalah setiap nikmat yang Allah pernah beri pada kita. Kita sama-sama menjaga antara satu sama lain.

Situasi yang aku rasakan agak 'berat', ramai sangat orang sekeliling aku, my kesayangans (family and friends) yang tak sihat, sakit kaki, batuk, demam, selsema, sesak nafas dan jangkitan kuman pada paru-paru.

Semoga Kak Dila, Kak Lia, Kak Sri, Ain Syakila, Hadif, Pak Uda Ali akan sentiasa diberi kesihatan yang baik. Percayakan Allah akan sembuhkan kalian tak kira sakit yang dihadapi itu kecil mahupun besar.

Harap kalian semua akan beransur sembuh,bersabar dengan apa yang Allah beri.
Semoga kalian akan terus diredhai dicintai Allah,dunia akhirat. Semoga kita, semua sekali (awak,awak dan awak2 yang baca ini) akan sihat-sihat selalu untuk lebih kuat beribadah kepada Allah.. Biiznillah.

Jaga kesihatan eh semuanya (minum banyak air masak, doa, jaga pemakanan), jangan tinggal solat walaupun sakit.

Jangan lupa tasbih, tahmid, zikir walau sedang sakit. Allah ada untuk kita, jaga kita. Mohon diberi kesabaran yang tinggi dalam apa jua ujian yang Allah nak beri. (dah macam cikgu-cikgu, mak ayah yang tengah nasihat anak-anak ni. heeee...)

Senyum, redhakan apa yang Allah beri pada kita. Kita dah terlalu banyak dapat nikmat Allah, bila sesekali diberi ujian, jangan sesekali mengeluh, kerana Allah rindu tangisan kita kepada Dia. Pencinta yang paling layak untuk dicintai.


Take care korang dan terima kasih. Ana uhhibukum fillah abadan abada...
Assalamualaikum...


~Norzayani binti Norhamshah


*bawah ni gambar aku ngan Hadif. :) Hadif sayang, semoga cepat sembuh. Pak Uda jugak, semoga cepat sembuh,dikurniakan kesihatan yang baik. Aamiin.


me dengan Hadif~
Hadif kat Hospital, cian Hadif... T.T