Posts

Showing posts from February, 2014

#Resepi Popia Nestum

Image
Assalamualaikum...


Adesss di tengah malam yang hening ini, teringin pula aku nak share resepi buat popiah nestum.

Alahh yang selalu korang makan waktu hari raya tu. Eceyyy buat tak hingat pula. Oke takpe, meh aku ajar meh...


Memperkenallkann tutorial membuat popiah nestummm sukahatiii..


Bahan-bahannya adalah :

1) Kulit popiah (suka hati nak beli besau ke sederhana ke kecik ke)

2) Nestum 3 in 1 (6 paket kot aku guna ari tu) *yang ni terpulang,aku galakkan korang pakai nestum biasa je yang original tu, jimat sikit.*

3) Horlicks atau milooo *suka2 hati menambah perasa. (aku buat letak milo hari tu,sebab nak warna brown2 gitu.)

4) Gula, garam, susu tepung (secukup rasa,ikut tekak masing2 boleh)

*erm sukatan semua bahan ni, agak2 je tau. Aku hari tu buat pun terlupa nak buat sukatan. Huhu...


Cara penyediaannya :

Pertama tama sekali, baca bismillah, mohon Allah permudahkan urusan korang untuk buat popiah nestum ni ye.

Kedua, sila blender bahan untuk korang sadurkan pada kulit popiah tu nan…

Musim Sakit, Jangan Berhenti Berdoa Ye.

Image
Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...

Apa khabar? (erm skema ayat)
Aku cuma harap sesiapa yang ada baca entri ni sihat walafiat. (sebab sekarang ni musim 'sakit2' ,musim 'kifarah dosa').


Huhu,terpaksa aku curiiii sedikit masa pejabat,nak up sikit entri baru.

Cuma mengharapkan tulus ikhlas doa daripada kawan2 blog, atau sesiapa sahaja yang ada baca entri ni, mohon doakan kesejahteraan/kesihatan yang baik untuk anak pak usu aku,(pak usu husni), anak bongsunya yang ditahan di HTAR Klang.

Ditahan atas sebab jangkitan kuman di paru2. Hadif kecik lagi, belum setahun pun umurnya,semoga Allah akan bantu Hadif, beri Hadif kekuatan walau Hadif kecik lagi. Moga Allah akan beri kesabaran pada pak usu Husni dan mak usu Hasnah atas dugaan ini. (Setiap apa yang terjadi, pasti ada hikmah di sebaliknya.

Ganjarannya tak semestinya kita beroleh di dunia, mungkin Allah beri di akhirat kelak.) * Mohon korang bermurah hati mendoakan kesejahteraan Hadif.

Terima kasih andai sudi …