Tuesday, December 18, 2012

Niyaz, Aiyani, Arumi [Saranghaeyo,Arumi]


Assalamualaikum...

Mari kita bercucuk tanaman,
Senyum juga satu senaman kan?

Hamik kau,nak gak berpantun,tapi meleweh tah ke mana...
Erk sorry,aku memang tak reti pantun2nan ni...

OKE,pendekkan cerita,entri hari ni berkenaan buku yang bertajuk "Saranghaeyo,Arumi!" (Weh Arumi? cam name aku dlm fb...) "Saranghaeyo,Arumi!" adalah hasil nukilan kak Rose Harissa...ter-ba-ekkk!!! sgt...


Tajuk KoRea morea bagai,bagus sangat ke buku ni?
Aihhh gilas kau nak kata tak best,buku ini sangatlah mencuri perhatian aku...
Ini adalah kerana :

1) Cover depan yang cun habis!
2) Tajuk buku yang boleh buat aku berguling-guling atas lantai dekat rumah aje!haha...
3) Warna buku yang sangat Awesome! Pinky2 gitu...da bomb!
4) Serius buku ni comel,isi dalam apetah lagi,comel tahap panda tengah menguap la...!
5) Lagi kerana ada Choi Minho oppa! dan Fatin Liyana Asri yang aegyo!
6) Korang beli lah sendiri,tengok cemane...(kalau tak suka biasa la kan,tiap benda tu bukan semua orang suka...kan...kan...)

Btw cerita ini jalan ceritanya santai,sangat sesuai di baca untuk semua golongan umur yang sangat gemar membaca...cewahhhh...

Macam aku,semua buku aku bedal,novel dewasa ke,novel remaja ke,asal boleh untuk di jadikan bahan bacaan,aku ok saje...heeee... ;)

Walaupun gaya bahasa dalam novel ni seakan terlalu skema (sebab Arumi guna ganti nama 'awak-saya' dengan Danish dan kwn2 laki dia yang lain...kerana kebiasaannya lelaki suka guna ganti nama diri 'aku-kau')

Heheee..jangan marah eh kak Rose Harissa,apapun saya sangat suka jalan ceritanya,gaya bahasa itu memang yang sebenarnya pun yang patut digunakan oleh adik2 yang masih bersekolah ni...

Nanti terlalu santai pun orang tak suka jugak...tak memasal budak2 muda,belia remaja tak tahu bahasa Melayu yang betul...

Harga buku ni pun not bad,tak adalah mahal sangat...buku ni sebenarnya dah lama,tapi cumanya susah nak jumpa,nasib baik hari tu jumpa kat Tesco...haha gembira tanpa kata di situ...muehehe...

Lagi satunya aku rasa buku tu sangat dekat dengan jiwa aku,bayangkan eh,ada nama Arumi,ada nama Niyaz dan ada nama Aiyani! Wehhh haha perasan kejap aku masa baca cerita ni...memang takde kena mengkena tp nama dalam fb aku 'Niyaz Arumi' camane pulak kak Rose Harissa boleh tergerak hati nak gabungkan beberapa nama yang sangat dekat dengan aku dalam buku "Saranghaeyo,Arumi!" ni?

Dengan nama Aiyani pulak,weee nama aku Yani weh,Yani,cuba korang cakap macam mana aku tak berangan...?


Pasai apa gatai guna nama Niyaz Arumi dlm fb? Nama sendiri tak ada?
Sebabnya :

1) ada lah nama aku dalam 'Niyaz Arumi' tu...korang akan jumpa 'Zayani' dlm nama tu...
2) maksud nama tu aku berkenan, Niyaz (Doa,harapan) Arumi (Asal keturunanku) amacam best tak?
3) saja nak santai2 bermood korea morea,tu yg jadik Arumi,asalnya nak letak Niya je...Niya Yani Yani Niya...ngadalah hang nani!

Oke cukup,ini entri bukan tentang nama aku,ini entri tentang buku comel ni...
First tahu kewujudan buku ni,memati aku ingat Arumi tu pompan! Bukan pompan tapi hero weh! Hero korea Choi Minho...Cutenyeee... ;)

Cerita ni best,kisah tentang Arumi yg sangat dingin dengan pompan kat kolej dia,walaupun dingin,sombong belagak,still ramai pompan tergila2...Arumi jumpa Aiyani dlm incident langgar2 bahu masa Aiyani lambat nak g Orientasi,habis jatuh kedebuk Iphone 4S Arumi berselam dalam longkang..

Aiyani ada kawan baik dari kecik nama Niyaz(Niyaz suka Aiyani sbnrnye!) tapi dia rendah diri sebab kaki dia tempang sebelah lepas main bola sepak kut(tak ingatlah hihi..)

Nak dijadikan cerita,Aiyani yang lambat masa hari pertama orientasi kena denda dapatkan sign senior yg bernama Arumi Aisy (Senior paling dingin paling ditakuti)...

Pastu si Niyaz ni lah bawak jumpa Arumi,masa tu Aiyani tak tau orang yang dia langgar pagi tu adalah sunbae Arumi...!

Aiyani tebalkan muka,mintak sign Arumi,tapi free2 je kena perli,pastu Niyaz defend Aiyani,haih Arumi mulut takde insurans,cakap Niyaz ni tempang...Pang!!! Hamek kau kena lempang dengan Aiyani...pastu terus Aiyani feymes satu kolej...!

Pastu cerita ni tak habis kat situ,ada lagi kisah2 lucu,kisah sedih,kisah persahabatan,kisah keluarga,kisah hasad dengki,kisah dendam selit juga kisah cinta Arumi dan Aiyani yang aegyo! Budak muda remaja mesti suka kisah ni...

Tapi diingatkan eh,cerita ini tergantung,akan ada sambungannya yang bertajuk "Mian-heyo Aiyani",tapi tak tau bila terbit,kena tanya kak Rose Harissa la sama ada manuskrip dah siap ke belum...

Yang pasti aku akan beli kesinambungan kisah ni,tak sabar nak tau siapa hantar surat kale hitam tu,siapa yang letak brg terlarang dlm air Arumi sampai dia terhantuk dan hilang ingatan! Tak sabar nak tau cemana kesinambungan kisah Arumi dan Aiyani yang happy baru musim pertama...

Oke,gambar2 ni untuk tatapan korang ye,aku dah edit sikit2,supaya tak dikatakan palagiat hasil karya dan terbitan orang,isi dalamnya cukup da bomb! Bombastik...comel giles...;)

Terima kasih baca entri ni...

#tak rugi pun jadikan buku terbitan PTS ni sebagai koleksi buku comel korang... ;)

#aha lagi satu,ada sebahagian nama dalam buku ni pelik2...haha tapi comel! k korang, take care!


Spread Love,
Niya Unnie
18 Disember 2012
12:50PM
NA Saranghae...








No comments:

Post a Comment