Thursday, February 5, 2015

Asam Pedas Untuk Dia...

Aduhai, untuk mengarang entry ini, saya rasa asyik ada je ayat yang tak kena.
Ehem permulaaan ayat pula lagilah hampeh.

Hari ini, saya nak buat review sedikit berkenaan cerita ini. Asam Pedas Untuk Dia.
Review apakah? Novel kah? Drama kah?

Heee, entahlah, belasah je lah, apa yang akan tertaip di sini nanti.
Almaklumlah, saya bukan reti benau tulis menulis ni. 
Haha, blog ini sekadar medium saya bercerita.
Sila abaikan cara saya mengolah sesebuah entry ye.

Saya bukan penulis blog tegar, makanya memang terlalu banyak kelemahan untuk menarik minat orang membaca blog saya.

Oke stop (amenda kau merepek ni yani! ) termelalut pula.

Untuk pengetahuan anda dan diri saya sendiri, rupa-rupanya novel Asam Pedas Untuk Dia ini sudah wujud sejak dari 2013 hoke.. 





Neehhh, 2015 baru saya terhegeh-hegeh nak cari, nak beli, nak baca. Ketinggalan sangat ye yani!
Proses nak mencari novel ini agak penuh kesusahan ye kawan-kawan.

selingan jap : ngkorang toksah tanya hakak la ye, kenapa tiba-tiba akak tersampuk nak cari novel ni. ^-^, hakak takmo jawab. hehe..

Ok, sambung. Punyalah gigih saya mencari di lautan orang di MPH Setia City Mall. Hampa sungguh hati. Tidak berjumpa.

Lepas tu, semalam pun cari juga dekat Pesta Buku Selangor kat Shah Alam Convention Centre. Hakak pergilah booth Karangkraf. Doklah akak ni membelek-belek rak novel. Nak nangis guling-guling je rasa kat situ lepas budak tu kata "novel tu dah habis stok!" (dalam hati hakak berkata, "eh best sangat ke novel tu sampai cepat habis, susah nak cari bagai.")

Oke yani, kalau tak best, awak tak de sibuk mencari. Hihi. Ok, jangan gelakkan hakak.

Lepas tu, akak lari pergi PKNS sebelah nun. Teringat dok ada MARWILIS di situ. Dalam hati dah ada taman wa cakap lu. Korang rasa apa? Jumpa ke? TIDAK YA. TAKDE.

Masa ni, akak dah redho rela pasrah menyerah je lah.
Takde rejeki nak beli barangkali. 
Dalam pada redho rela pasrah menyerah tu, kaki akak ni gigih lagi melangkah ke segenap kedai di PKNS yang ada jual majalah buku bagai.




Tiba-tiba, di kedai yang terakhir (ala kat hujung kedai depan dengan kedai kasut Bata.) akak pun mengintai la dari luar.
Perghhh, nampak je ada novel tu kat dalam kedai tu, meluru masuk k. Gaya mimik muka toksah cakap lah. Senyum melebar seperti baru lepas makan asam pedas dengan nasi panas-panas. Fuhhh!

So, akak terus hambik dan bayar. Harganya RM21 ya. 
Masa nak bayar tu, akak yang jaga kaunter tu tanya, tengok drama dia eh?

Ngeh ngeh ngeh. Saya tak jawab, cuma senyum bersahaja dan mengangguk.

Saya dah habis baca pun novel ni. Best. Haha gila pendek ulasan akak.

Pada pandangan akak. adalah perkara biasa jika sesebuah novel yang diadaptasikan menjadi sebuah drama, maka akan ada pertukaran, sama ada perwatakan, ataupun plot cerita.
Tapi untuk cerita dan buku ini.
Dua-dua pun best.
Novel best, cerita pun best. (Harapnya sampai episod akhir lah best ye)





Dalam novel, Ahmad Ziyad ni ada satu hati yang baik. Niat dia nak kahwin dengan Ainin Sofiya pada permulaannya adalah untuk membantu meringankan beban Ainin.
Tapi kalau tengok drama, nampak awal-awal lagi si Ziyad ni memang dah tangkap cintan. Kelainan itu takpe, saya maafkan, sebab ia masih nampak santai dan bersahaja.

Digambarkan Ziyad seorang yang kuat cemburu bila ramai yang usha Ainin ni.
Ainin tak boleh ini, Ainin tak boleh itu. Ainin kena macam ini. Ainin kena macam tu.
Mengada lebih si Ziyad ni. Campur poyo. Ada pulak nak kahwin dengan Ainin, tapi dia letak syarat yang Ainin tak boleh pregnant. Cis. Rasa nak hentak kepala Ziyad dekat peti hais!

Eh lagi kan kelainannya, dalam novel, adik si Ziyad, Farhana tu tak ada lah pulak bercinta dengan kawan baik Ziyad, si Ashri tu. Tapi dalam drama, lain. Maybe nak mewarna-warnikan jalan cerita kot. Dan lagi, dalam novel abang Iqram takde pulak tunjuk nampak suka pada Ainin, cuma ambil berat biasa-biasa je. Tapi dalam drama nampak Ainin ni ramai peminat. 

Hahaha, dalam drama, watak Hisham ni sengal. Mungkin nak beri impak humor kot dalam cerita ni. Padahal dalam novel, watak Hisham tu sikit je. Tapi walaupun ada pengubahsuaian, cerita ini masih best.

Sakit hati dengan Ziyad masa dia dapat tahu Ainin pregnant. Suka hati dia je kata Ainin sengaja buat macam tu sebab taknak bagi dia kahwin dengan Inaz. Choiii. Kalau akak kena tuduh camtu pun akak lari 38KM. Hehehe tak bapa jauh pulak. 

Ngeee...tapi Ainin lari jauh, sampai ke Kuala Kangsar. Kalau ikutkan Ziyad nak hantar Ainin duduk dekat Villa Cinta Pertama kat Tanjung Karang nun. (Haaa kau ada nama rumah Cinta Pertama? Takdak kan. Aiseh jiwang betul si Ahmad Ziyad ni. Tak boleh handle.)

Masalah dorang ni simple je sebenarnya, tapi sebab dua-dua ego. Ikut sangat rasa hati. Tak nak terus terang. So terjadilah, persepsi yang entah apa-apa.
Ziyad dan Ainin masing-masing ingat bertepuk sebelah tangan.
Padahal mereka dah bertepuk amai-amai. Heee.

Heee, so dalam novel. Saya amat berpuas hati.
Dalam drama? Kita tunggu.
Setakat episod 8 yang saya tengok dekat Tonton, memang best. Hehehe.


Haha, cemni aje akak nak habiskan entry. Haih sengal betul kan.

Ok, akak dah penat nak menaip sebenarnya.
Kalau ada apa-apa nak tanya lagi pasal apa mengapa bila dimana pasal novel ni, boleh ajukan soalan ye di ruang komen ye.
Kalau akak ingat, akak ceritalah. Kalau takde, maaf sesungguh ye.

Terima kasih ye, sudi baca entry ini.
Sampai berjumpa lagi.


p/s : huuuu tiba-tiba teringin pulak nak makan asam pedas. ^-^


tengah best baca, tetiba ada m/s yg koyak. koyak sikitlah hati saya. heee.

Tq.
Jangan lupa ye adik-adik, jaga iman, jaga solat, jaga diri baik-baik.
Oke.

Assalamualaikum.


~ Zayani ~



Published !

11 comments:

  1. wah panjangnya reviw ko pasal cite ni dik
    akak ni dah lama tak baca novel, apatah lagi follow drama bersiri camni
    tak ada masa, tapi baca review ko ni, macam best lah plak
    eh, ada lagi ke cite dia kat tv huh? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huahaha kak, panjang sebab excited nau.
      saya dah lama tak beli novel.
      terjebak tengok cerita ni terus beli novel.

      eh ada lagi kat tv. lagi 3 minggu baru habis, sebab tayangan setiap sabtu ahad je, pulak tu kol 7 malam.
      saya selalu layan kat tonton je.
      betul best tak tipu. heee pada saya best la, kot pada kak Yana Yani ni tak taulah kan. hehe. ^-^

      Delete
    2. Sambngla lgy entry nih

      Delete
    3. Nk tw jlan taw jalan cqita yg last

      Delete
    4. ehhehe, xpela, cukup sebenarnya satu entry ni, kang orang muak pulak bebanyk entri.
      kalau awak nak tau, jalan citer yang last dalam novel, nanti ada satu part yang Ziyad terpaksa jauhkan diri dari Ainin sebab terkantoi dengan Finas masa dia dgn Ainin jenjalan. Pastu nanti, Ziyad nak hantar Ainin balik tanjung karang sebab Ainin pregnant.

      Tapi belum sempat hantar, Ainin lari pergi Kuala Kangsar sebab abg iqram nak kahwin.
      Ziyad tak dapat cari Ainin, at last, baru dia terus terang n nak putus tunang dengan shafinas.
      Pastu baru Ziyad cari Ainin. Heee pastu habis. Hhehe kira happy ending la.

      p/s : tapi dalam drama sy tak pasti macam mana jalan ceritanya. so kena tunggu sampai next week la. Sebab next week episod akhir. ^-^

      Delete
    5. Mcm mn ziyad got to know yg ainin pregnant?bkn dia tgh menjauhkan diri ke?
      And betul ke dlm novel zarul nk kan ainin gila2 sampai bergaduh dgn ziyad?

      Delete
    6. kalau dalam novel, nanti ainin ada pengsan waktu dia kerja. masa tu ziyad dgn zarul bwk ainin pegi hospital, then dapat tau ainin prgnant, ziyad marah n tuduh ainin sengaja tak nk mkn ubat tu.
      zarul pun bengang jugak dgn ainin.
      dorang igt ainin mengandung anak luar nikah, sbb masa tu pun ziyad still tak nak terus terang lagi.
      nanti ziyad suruh ainin berhenti kerja then nak hantar ainin duduk tanjung karang.

      tapi belum sempat dia hantar, ainin dah lari. masa tu baru ziyad kata nak putus tunang n terus terang kata dia dah kawen dgn ainin.

      dalam novel xde pun ziyad dgn zarul bergaduh sampai tumbuk2 cam dlm drama.
      heee biasa la drama takkan sama keseluruhan mcm dlm novel. ^-^

      Delete
  2. Memang best....cite best pelakon pun best Kat TV...novel pun best....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, kan... best. cerita ni dua-dua pun best. antara drama adaptasi yang 'berjaya' lah pada saya.
      memang win. =)

      Delete
  3. Boleh pinjam jap dlm 3 minggu. Xpn boleh tolong fotostat...kat kelantan ni abis bookstore dijajat tp hampes...

    ReplyDelete
  4. sorry sis, saya punya novel, kawan saya pinjam. dia belum pulangkan lagi.
    nanti dia dah pulang sy inform.

    ReplyDelete