Friday, June 7, 2013

#Repost, Usaha Lif Kejayaan! [Motivational Entry]


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Salam Jumaat semuanya, hari ni aku nak share sesuatu yang aku petik daripada FB adik aku...the one and only lil' brother!

Harap-harapnya apa yang dia kongsikan ini akan menjadi sesuatu yang bermanfaat buat sesiapa saja yang membacanya...

--- Kejayaan itu takkan datang bergolek tanpa usaha, tapi bukanlah bermakna jika kita belum terpilih untuk berjaya hari ini, maka di masa akan datang kita masih tidak berjaya... 

--- Seharusnya yang penting, di mana ada kemahuan di situ ada jalan, sejauh mana awak berusaha, tak lama lagi kejayaan pasti akan awak gapai...

--- Walau awak belum merasai nikmat kejayaan di dunia ini, mungkin Allah sengaja mahu simpankan kejayaan awak itu di akhirat kelak... wallahu'alam...

--- Sentiasalah bersangka baik dengan Allah setelah awak berusaha sedaya upaya demi merangkul sebuah kejayaan... paling penting ikhlaskan semua nawaitu itu hanya kerana ingin dapat redha daripada-Nya...



Jemput baca ya,



4 Flat Matrikulasi/Asasi dan First Class Degree [Motivational Entry]Kejayaan Duniawi dan Akhirawi.


Ramai yang bertanya, apa rahsia kejayaan Syuk?
Sungguh, tiada niat untuk Riak atau Takbur. 
Hanya ingin berkongsi apa yang Syuk alami.
Biar Allah sahaja menilai niat Syuk. 
Kita manusia tiada apa-apa keistimewaan dalam menilai seseorang, sungguh! :')





Syuk pernah dan dulu selalu merasakan "Kegagalan"..
Result Syuk, UPSR 1A, PMR 3A, SPM 3A..
Kedudukan dalam kelas selalu menjadi yang tercorot..



Allahurabbi, Allah je tahu perasaan kecewakan ibu,ayah,keluarga dan guru Syuk waktu dahulu..

Matrikulasi, Detik untuk Perubahan. Perubahan Perlukan Usaha, Usaha Perlukan Masa.

Seorang hamba Allah menasihati Syuk,
Kalau nak berubah dan berjaya akan sesuatu matlamat kita kena selalu ingat DUIT.
Apa itu DUIT? 



DUIT = Doa + Usaha + Ikthiar + Tawakal


Mesti dah biasa dengar kan? Ada kita pernah cuba praktik secara sungguh-sungguh?
Soal diri kita semula. Doa macam mana lagi yang hendakku pohon? Usaha macam mana lagi yang nak aku buat? Ikhtiar macam mana lagi patut aku cari? Tawakal macam mana lagi perasaan aku yang hendak aku serahkan?



Berdasarkan pengalaman Syuk menjawab :



DOA : Berdoalah secara Istiqamah, sebelum Syuk memasuki fasa perubahan (sebelum daftar matrik) lagi Syuk dah mula berdoa setiap hari "Oh Allah, Kurniakan Aku Keputusan yang Cemerlang dan yang Terbaik Buatku". Non-Stop hingga hari ini, kerana sudah terbiasa lidah. Ganjarannya Alhamdulillah, moga bukan Istidraj (sesuatu pemberian tanpa serta redha Allah).

Jangan pohon 4 Flat pula, adakalanya ia bukan terbaik buat kita. Pohon apa yang terbaik buat kita, Allah tahu akan setiap sesuatu firmanNya.

"...perkara yang kamu benci dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu..."
Surah Al-Baqarah [2:216]



USAHA : Usaha bukan takat, hari ni buat tutorial (kerja rumah), esok lusa tengok wayang, nyanyi, karaoke dan hiburan lain secara berlebihan. Usaha dalam konteks DUIT ini adalah Usaha yang berterusan, BIAR SIKIT ASAL ISTIQAMAH. InsyaAllah.

Man Jadda Wa Jadda [Sesiapa yang berusaha, pasti dia akan berjaya]



IKHTIAR : Ikhtiar apa sahaja yang boleh membawa kita hampir dengan satu matlamat itu. Sebagai contoh, kita ingin menjadi seorang yang mempunyai ingatan yang kuat. Kita boleh cari madu, buah zaiton, kismis, kurma atau apa-apa sahaja yang boleh bantu kita untuk tingkatkan ingatan kita. Tak sama erti dengan Usaha, Usaha pabila kita nak mempunyai ingatan yang kuat, kita berlatih menghafal nombor atau abjad sebagai contoh dalam masa beberapa detik atau hafal satu teks dan cuba recall semula. Mudah bukan? 

InsyaAllah, dalam apa jua urusan, selalu letakkan niat kerana Allah, lebih afdhal dan berkat amalan kita itu 

TAWAKAL : Setiap Usaha, Perbuatan dan juga Amalan, Pengakhirannya adalah Tawakal.. Tawakal bermaksud kita serahkan segala usaha dan amalan kita untuk dinilai oleh Allah azza wajalla, adakah layak dan baik bagi kita Allah kurniakan apa yang kita hajati?

Kadang kala bukan Allah tak makbulkan, Allah hanya cuma uji sedikit kerana Dia mahu berikan lebih baik daripada apa yang kita hajati. 

Sebagai contoh berdasarkan pengalaman Syuk. Syuk dulu nak sangat dapat semua A dalam Ujian Pertengahan Semester Matrikulasi 1, Allah tak makbulkan, sebaliknya Allah kurniakan 4 pointer untuk Peperiksaan Akhir Matrikulasi 1 & 2.. Allah, tak tahu berapa kali ntah mahu lafazkan kesyukuran terhadapNya.

"Kemudian apabila engkau telah berazam maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepada-Nya".
Surah Ali-Imran [3:159]




#POINT PENTING#



Beristiqamahlah dalam Doa,
Berusahalah selagi mana ada Daya,
Jaga Hubungan dengan Allah, Nescaya Allah akan menjaga segala keperluan kita,
Yakin bahawa Doa kita akan di Makbulkan,

Dekatkan diri dengan Allah, Syuk Pendosa, begitu juga kita Semua. Tapi tak bermakna Allah tidak akan hampir dengan kita buat selama-lamanya.
Usaha mendalami dan dekatkan diri dengan Islam, agamaNya.

Allah tak nilai tinggi mana ilmu agama kita, selagi kita berusaha untuk tingkatkan ilmu agama kita. Allah tidak lihat kecerdikan, Allah lihat USAHA dan IKHLAS dalam diri kita.
Secara jujur, Syuk bukan dikalangan orang yang baik dahulu kala, solat umbang ambing, quran baca merangkak adakala tak berbunyi langsung, ikhtilat lagi tak pernah jaga, campur gaul lelaki perempuan. Tapi Percayalah.

Allah tidak lihat kecerdikan kita sekarang, Allah lihat USAHA dan IKHLAS dalam diri kita.

Layakkah kita masuk SYURGA Allah? Kejayaan Dunia boleh menjamin Akhirat? Tak boleh ke kita berjaya Dunia Akhirat sekali gus? Apa amalan yang kita ada sekarang ni? Amalan harian kita cukup? Sunnah apakah kita turuti? Al-Quran adakah kita praktis secara amali? Allahurabbi, banyak dosa kita ini. Sedar sedar sedar.

Aku tak mahu masuk Syurga dengan markah cukup-cukup makan. Aku nak dekati para sahabat Rasul SAW, Orang Beriman, Orang Syahid, Kekasih-kekasih Allah. Mahu rapaaaat dengan Allah SWT. Allah, Kami Mahu SYURGAMU.

MUHASABAH DIRI . Titiskan Air Mata Kita Kerana Allah.

Nukilan dari Hamba Allah yang daif dan penuh dengan cacat cela. Kurang pengetahuan ilmu dunia akhirat yang cuba untuk sampaikan dakwah dan nasihat dengan cara yang dia termampu. [Syukri Norhamshah] 


Saksi penceritaan dan kisah daku ini adalah benar adalah Allah..
Guru Kaunseling yang tak pernah serik dengan masalahku, Siti Noraniza Hana.
Kaunselor Matrikulasi ku yang melihat raut wajah sedihku, Rashimi Rashid.
Pensyarah Fizik yang selalu beri nasihat kepadaku, Sabariah Mat Razi.
Saksi bagi Resultku dahulu dan sekarang ahli keluargaku sendiri Niyaz Arumi,Norhamshah YaacobAzza Huniey BunieyAngah Akeem dan Rizal Murni.



Mahukan Kejayaan Dunia Akhirat, Selitkan Keikhlasan dan Tautkan Hatimu Pada Tuhan.

Impikan Keluarga Sakinah, Sahabat yang Itsar, Kehidupan yang Barakah, Syurga yang Indah. 


Komen2 dalam fb dia [status motivational entry]


Morniliza Abd Jamil I'm Proud of you..once upon a time was a very 'adik manja'..now you grow up into a gentlemen. Keep up your good work.

 ~ Noor Naimah Syafiqah patut bg kt adik2 baca,, buat motivasi diri  
mabruk ya sodiqi !

Azza Huniey Buniey saksi??hehhe..wahh spe mau tahu kenakalan dan kemalasan Syukri Norhamshah dulu bley ty saya..jgn segan2...hahaha...

Niyaz Arumi Syukri Norhamshah yg mbesar dgn keadaan yg sgt membimbangkan dri aspek 

pelajaran...smpaikan dlu pernah trdetik,"aduilah adik aku ni,ape nak jadilah bila dia besau nanti..." ,sesungguhnya

 ini bukti kekuasaan Allah,tp tak smstinya bila tak berjaya sgt2 dlm pelajaran,kita tak berjaya dlm kehidupan,yg 

paling penting jaga hubungan dengan Allah...jaga hubungan dengan Allah...jaga hubungan dengan 

Allah...bersangka baik dalam setiap apa yang Dia berikan,jgn pernah soal kenapa begini kenapa begitu 

adikku...semakin jauh anda melangkah,semakin banyak cabarannya...igt juga Prof Muhaya pesan,jgn belajar 

amek dip,degree ke master ke phd sbb nak tunjuk2 pd org,tapi setting niat,semua ilmu itu dipelajari sbbnya cuma 

satu,iaitu "Lillahita'ala"...ingat juga adikku,bila berada di tahap ini,cabaran lebih besar akan selalu datang,kuatkan 

semangatmu,jaga iman,jaga solat,jaga akhlak,jaga akidah...em semua pun nak kena jaga baru Allah 

redha...insya Allah...satu pesanku wahai adik,seimbangkan hubungan di antara keluarga dan rakan2mu itu,supaya

 tiada yang terasa di kemudian hari...kalau boleh,berusahalah supaya dapat menyenangkan hati kedua2 belah 

pihak... oke,apa pun u also can share everything with me...mungkin kakak hang ni tak sehebat guru kaunselor 

memberi nasihat dan pendapat,tapi aku boleh jadi pendengar yang baik...insya Allah...keep my word oke...jangan

 riak atau ujub ye adikku sayang!(pesanan tegas untukmu) take care... (kakak dia yang banyak mulut...chot chet 

chot chet)

Syukri Norhamshah yaya : sgt nakal kn. drjh 4 bru tahu membaca lancar. huhu. pemalas sgt. huhu

aisyah : awat nganga? haha

aida : insyaAllah, jadi arkitek yg hebat ye nnt. 

Layla : sure2, panjang2kan peringatan ini. point syuk bukan nk berjaya dunia semata tau 


dayah : boleh2 ahli itexpert ku 




Muhamad Azzam subhanallah, syuk.. hebat2. syukrn sgt atas perkongsian. 

Syukri Norhamshah Ats kerana Allah kurniakan Syuk rakan2 yg selalu mengingatkan Syuk kpd Allah, seperti 

kalianlah yg menjadi batu loncatan untuk Syuk berubah ke arah lebih baik Abg Azzam. Ukhuwah fillah abadan 

abada. :')


# Last but not least, bukanlah niat aku share benda ni untuk riak ke ape2, tujuannya adalah
 untuk beritahu bahawa sekali kegagalan bukan bererti akan gagal selamanya, kadang-kadang ada orang tu kena gagal banyak kali baru dia boleh berjaya. Apa pun yang penting ikhlaskan semua kerana Allah...itu paling penting sekali.

# Erm agak panjang entri kali ni, apa pun semoga bermanfaat ya...dan...


Semoga Berjayalah kita semua di dunia dan akhirat...insya 

Allah.




Our 'big' famili~

classmates UTM dia kot, (cilok dari fb dia) :)

he loves DSLR ,friends and PHOTOGRAPHY~

Dia kat Jepun~

true~

erkkk~



& kalau tanya aku, ape yang paling sedih bile teringat dia,
jawapannya ialah masa awal tahun hari tu, dia ACCIDENT motor, kat highway duta ahem tengok satu badan dia darah keluar,buat aku jadi sangat sebak,chu chu chu, mengalir gaklah air mate 'aku ni, sungguh...adik aku kot,adik aku yang aku selalu anggap dia ni budak2 kecik lagi yang aku suke marah2,bebel2 ekot suke hati aku...mane x nangis,xpenah2 pun jadik gitu,syukur pada Allah,dia selamat, sungguhah xdpt aku bayangkan kalau keadaan dia terlebih parah sebab minggu depannya dia ada final exam...sob sob...whoaaa...adik aku ni bermacam la haih kerenah dia...sebab dulu dia adik manja,manja lah sgt! erk tau lah anak bongsu weh...haha...ape pun i'm proud of u,syuk! and naye sarang high2!

*memandangkan aku seorang kakak yang bernama syukri norhamshah ni,jejadinya kengkawan dia memang ada sebahagiannya yang aku kenal,dan akan aku add dlm fb (maaf la ye adik2 sebab kakak si syuk ni penyebok tak hagak...weee ehee bukan seharusnya ke sbg kakak kena kenal kawan2 adik badik dia? teheee...akakkk gurau saja...(makin banyak aku melalut ni) 



eheeee oke,oke,cukup sampai di sini dulu...


* terima kasih sudi baca entri ni, salah dan silap atau apa jua kekhilafan yang terdapat dalam entri ni,mohon sejuta maaf...


*take care, wassalam...



Ikhlas,

Anything About You_ Niyaz Arumi

1:50 PM

7 June 2013

Saranghae

No comments:

Post a Comment