Wednesday, January 22, 2014

Situasi sentap yang lara...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t.

Erm entri pertama untuk bulan Januari tahun 2014. Subhanallah, 2014 sudah. Syukur Ya Rabb.

Orang lain semua dah update entri baru, entri 2014, aku pulak baru menggagau nak taip.
Eh busy, tak ada masa, ini pun as a quick update. (Sebab dah lewat untuk aku tidur dan bangun keesokan harinya...)


Kenapa pilih hari ini untuk update entri baru?
Tiheeee entah, sebab stress kerja pagi tadi kot. Tihehehe...

Stress sangat tu tidak la, cuma mengganggu emosi seketika. Mujur Allah ada, jaga saya. Aamiin. :)

Kenapa nak stress hari ni?

Hidup ini sangat mencabar, tak kiralah awak kerja apa sekalipun, sama ada awak seorang doctor waima tukang sapu sekalipun, setiap apa yang kita lakukan itu ada keperluannya yang tersendiri. Masing-masing punya peranan dalam kerja masing-masing, jadi aku rasa, kita janganlah mempertikaikan kerja orang lain.

Hurmm amenda aku merepek ni?

Oke, kerja aku ni, tak adalah se GAHHH mana pun, kerja biasa-biasa je. Operator, kerani aduan, hurm pegawai khidmat pelanggan ? (Sedap sikit bunyi aihh..) Ahhhh! Ada aku kisah sedap bunyi ke tidak. (Part ni ibu suka bising dekat aku, sebab study course lain, kerja ke laut, tak ada kena mengkena!) * ehhhh ibu tak mo marah kita k, tak apa pun kerja mana-mana (selagi halal di sisi Allah) itu yang Yani cari. Keberkatan. So mom, please, restuilah kita. :) oKe I Love u!

Oke, straight to the point, aku nak ringkaskan, sangat banyak dah membuang ayat ni.

Memandangkan hari ini aku ditugaskan seorang diri untuk menjaga talian aduan rakyat Selangor ini, maka dengan emosi yang ceria pagi tadi aku memulakan kerja. Ceria tak hagak bhaiii, esok gajiiii!

Tapi, hahaha pagi ni agak clumsy sikit kerja aku, aduan banyak aku tak kisah, tapi call tak henti-henti masuk. Mana dengan nak key in dalam sistem, nak buat laporan semalam, nak kena call PBT, nak apa lagi eh? Eh nak macam-macam lah. Ok, kawan aku pergi kursus, sebab itu aku jaga 3 telefon itu seorang diri. (Korang jangan kesian kat aku..hihi..)

Dan lagi, tolonglah wahai pengadu-pengadu ku SAYANG, aku ni manusia biasa, ada perasaan bukan robot, ada emosi, bukan sekadar benda semata.

Mohon jangan tuduh kalau tak nampak, mohon jangan maki, silalah jaga bahasa. Dah cukup baik saya cakap. Hurmmm... :'(

Kring...kringggg....kringggg...

^ Selamat pagi...blaaa..blaaa blaaa...

^ Saya nak buat aduan di blaaa blaaa blaaa...nama saya blaaaa blaaaa...

-Kurang dengar kurang pasti (encik cakap laju, saya nak dapatkan kepastian di kawasan mana) *eh normal kan bertanya kalau kita memang tak pasti?

 ^ Eh awak ni, lain kali saya cakap tu salin la, ini haaaa, haaaa...haaaa...bukan nak salin orang cakap apaa...blaaa...blaaaa...blaaa..

-Oke serius bhai,part ni aku sentap. (aku salin la apa maklumat dia semua) * Allahu robbi, sedihnya Allah saja yang tahu. Tuduh tanpa nampak depan mata. *takpe encik, kita mengadu pada Allah nanti. Suka hati encik je tuduh saya memacam, dah la aduan banyak, saya belum habis maklum pada PBT.

^ Saya salin encik, saya faham masalah encik....blaaa blaaaa blaaa...

* Then aku bagi nombor pegawai atasan aku. Hurm biarlah jelah dia jawab, bukan aku nak lepas tangan, tapi encik ni nak sangat cakap pada pegawai.

* Yelah, pegawai kan...saya ni siapalah kan, kerani cabuk je, tak buat kerja, dok je goyang kaki kat ofis tu. Tak buat apa pun...huhuhu. (Aihhh, tak kisahlah persepsi orang tentang orang kerja Kerajaan ni. Hang ingat semua yang hang fikirkan tu sama? Semua kakitangan kerajaan sama, malas? Mengulor? Tak lah oiiiii! Kitorang nak cuti pun payah tau. Sampai hati letakkan persepsi yang sama pada semua orang yang berbeza.)

Habis saja situasi tu, aku pun tarik napassss la pelan-pelan, hembussss, sebut Allah je banyak kali. Istighfarrrrrr... <~ Eh korang, ini tips, tolong buat bila korang tengah marah, aku try tadi. Tak jadi marah, cuma air mata je dah mengalir. Cengeng oi aku ni, kena marah je nak nangis.

Aku bukanlah nak aib kan sesiapa, sebenarnya tak adalah marah sangat pada encik tu, aku faham masalah dia, aku faham situasi dia, kalau aku ada kat tempat dia pun aku marah kot. Kot la. Aku ni penyabar sikit kot dari encik tu. Tapi aku nak buat macam mana? Aku bukanlah ultraman, doremon, supermen, boboiboi atau sesiapalah superhero yang korang kenal lagi.

Setiap di antara kita, ada tugas yang tersendiri, di pihak aku, aku dah jalankan tugas sebaiknya, bantu orang awam menyampaikan aduan pada pihak berkenaan. Selebihnya tanggungjawab orang lain. Lainlah kalau aku ni pegawai ke, MB ke, Dato' ke atau apa-apa je lah.
Kalau aku boleh bantu, aku dah bantu. Masalahnya tugas kita terbatas. Ada batasannya, kang melebihi batasan, macam mana pulak? Tolonglah mengertiiii. (Ewahhhh Yani, cara cakap macam lah ada orang nak baca, macamlah ada pengadu kat Selangor ni yang kesian, meluat lagi ada!)

Haihhh, ni bukan entri pendek ni, ni entri poyo.. Panjang lah pulak! HUhuuu...

Oke, kesimpulannya kat sini, sebenarnya satu je aku nak TEKAN kan. Sentiasalah bersangka baik (husnuzon) dengan orang. Jangan mudah bersangka buruk. Kedua, kawal marah, atasi marah dengan istighfar, ingat pada Allah. Insya Allah, Dia bantu. Jangan risau. Dan yang ketiga, cubalah jadi seorang yang bertimbang rasa. Insya Allah, niat awak baik, awak mudahkan urusan orang, Allah akan mudahkan urusan awak.

Meh aku petik satu kata-kata, "Masalah takkan besar, kerana Allah lah yang Maha Besar. Masalah bukanlah besar kerana kita ada Allah yang Maha Besar. Dan masalah bukanlah besar, selagi kita meletakkan Allah di tempat yang TERBESAR dalam hati kita. " ~

Akhir kata, majulah sukan untuk Negara. (oke tak kena mengena, aku dah menggelabah nak tidur ni.)

^ Terima kasih sudi baca entri ini, maaf kalau terdapat banyak kesilapan. Segala yang baik itu dari Allah, dan yang buruk itu dating kerana kekhilafan diri ini.

^ En. I, jangan marah eh, situasi ini saya hanya jadikan untuk pengajaran supaya kita sentiasa berhati-hati dengan percakapan kita agar tidak mengguris hati orang lain. Nak guris hati saya takpe, tapi hati orang lain? Kesiaannn tau. Moga Allah meredhai hidup encik dunia akhirat. Aamiin.

Salam ukhuwah,

Norzayani Binti Norhamshah
22 Januari 2014
23:50

No comments:

Post a Comment