PENAKLUK KONSTANTINOPEL...

" Konstantinopel akan jatuh ke tangan seorang ketua yang baik, tentera yang baik dan rakyat yang baik. "
( Nabi Muhammad SAW )

" Dalam salah satu kempen semasa zaman kerajaan Umayyah, seorang sahabat Nabi Muhammad SAW iaitu Abu Ayub al-Ansari syahid dan dimakamkan di bawah dinding kubu kota Konstantinopel atas wasiatnya sendiri. Apabila ditanya mengapa beliau ingin dimakamkan di situ, beliau menjawab, " Kerana aku ingin mendengar derapan tapak kaki kuda sebaik-baik raja yang mengetuai sebaik-baik tentera semasa mereka membebaskan Konstantinopel. "

" .... kalaulah dunia ini sebuah negara, maka Konstantinopel inilah yang paling layak menjadi ibu negaranya! "
( Napoleon Bonapart )

" Wahai Sultan Murad (ayahanda Muhammad al-Fateh), bukan Tuanku yang membebaskan kota Konstantinopel, tetapi anak yang di dalam buaian itu (Muhammad al-Fateh)
( Syeikh Syamsuddin Al-Wali)

��Sebuah novel sejarah islam yang sangat dialu-alukan untuk anda dan saya sendiri untuk dibaca.

��Insya Allah, best dan tak boring. Mengantuk adalah perkara biasa, kerana syaitan tak suka bila kita baca buku macam ni. Kalau novel cinta ke komik, kompem kau tak mengantuk!

��Ambillah tahu bagaimana sejarah Islam itu. Dalam era masa kini, pahit untuk diakui, kita ini terlalu bersikap bermudah-mudah dan suka mengambil kesempatan.

��Semoga ia menjadi sebab dan asbab kebaikan yang akan kita tonjolkan.

��Last but not least, anda pasti akan kagum kerana seawal usia 19 tahun, Sultan Muhammad al-Fateh ini sudah bertanggungjawab menjadi seorang pemimpin. Subhanallah.

Comments