Tuesday, November 18, 2014

Pinjaman & Hutang

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t


Pergi ke laut menangkap ikan,
Ikan ditangkap dibawa belayar,
Kalau anda bijak menawan,
Apakah pinjaman yang liat dibayar?

Oke meh saya jawab. Amenda tah pantun gitu. Nampak sangat tak pandai kan yani. Haha. Oke shoot!


Bulan dan bintang cantik berseri,
Semua itu Allah kurniakan,
Mari saya jawab dengan senang hati,
Pinjaman paling liat dibayar, pinjaman pelajaran.

Heee pun tak pandai nak balas pantun.
Ok, dah. Ini kita bukan nak cerita pasal pantun.

Seperti yang memang semua dah sedia maklum wahai pembaca-pembaca yang budiman, jika kita berhutang, kita wajib bayar.
Tak kiralah hutang apa pun.

Hatta, awak berhutang 50 sen sebab nak beli pensel pun awak wajib bayar.



Tahukah awak, di dalam al quran, dalam surah al baqarah, ada satu ayat yang paling panjang yang Allah ingatkan kita tentang sesuatu perkara.
Apakah itu?

Semua mesti dah tahu kan?
Ianya ialah ayat ke 282 yang bermaksud :


" Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan hutang piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu, maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu. Dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menulisnya dengan adil (benar). Dan janganlah seseorang penulis enggan menulis sebagaimana Allah telah mengajarkannya. Oleh itu, hendaklah ia menulis dan hendaklah orang yang berhutang itu merencanakan (isi surat hutang itu dengan jelas). Dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah Tuhannya, dan janganlah ia mengurangkan sesuatu pun dari hutang itu. Kemudian jika orang yang berhutang itu bodoh atau lemah atau ia sendiri tidak dapat hendak merencanakan (isi surat itu), maka hendaklah di rencanakan oleh walinya dengan adil (benar) dan hendaklah kamu mengadakan dua orang saksi lelaki dari kalangan kamu. Kemudian kalau tidak ada saksi dua orang lelaki, maka bolehlah, seorang lelaki dan dua orang perempuan dari orang-orang yang kamu setujui menjadi saksi, supaya jika yang seorang lupa dari saksi-saksi perempuan yang berdua itu maka dapat diingatkan oleh yang seorang lagi. Dan janganlah saksi-saksi itu enggan apabila mereka dipanggil menjadi saksi. Dan janganlah kamu jemu menulis perkara hutang yang bertempoh masanya itu, sama ada kecil atau besar jumlahnya. Yang demikian itu, lebih adil disisi Allah dan lebih membetulkan (menguatkan) keterangan saksi, dan juga lebih hampir kepada tidak menimbulkan keraguan kamu. Kecuali perkara itu mengenai perniagaan tunai yang kamu edarkan sesama sendiri, maka tiadalah salah jika kamu tidak menulisnya. Dan adakanlah saksi apabila kamu berjualbeli. Dan janganlah mana-mana jurutulis dan saksi itu disusahkan. Dan kalau kamu melakukan (apa yang dilarang itu), maka sesungguhnya yang demikian adalah perbuatan fasik (derhaka) yang ada pada kamu. Oleh itu hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah dan (ingatlah), Allah (dengan keterangan ini) mengajar kamu dan Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu."





Dan itulah keterangan ayat 282 yang kadang-kadang kita sering terlupa.
Bukan awak saja, tapi saya juga.


Sebagaimana anda, saya juga menghadapi kesulitan atau bahasa tak moleknya, 

'Malas'
'Tak nak'
'Liat'

nak bayar hutang atau pinjaman pelajaran. Terutama di sekian-sekian organisasi/institusi.
Mungkin adalah kerana kadar faedah yang dikenakan membuatkan kita beranggapan seperti kita seolah-olah hanya membayar faedah tersebut, bukan hutang kita.

Saya akui, walau kita hidup di dalam negara Islam, tapi masih banyak pinjaman kita dijalankan secara konvensional. Hal ini saya tak dapat nak komen lebih lanjut. Macam mana pun saya tetap rasa sedih, yelah, kita duk dalam negara Islam, tapi urusan yang kita lakukan, kita ketepikan undang-undang dan hukum Allah.

Tapi walau macam mana kita ber'rasa-rasa' mengenai hutang itu, kita masih wajib untuk membayar.

Tapi kita ni pelik bin ajaib juga,
dalam bebanyak hutang, apa kehai nya lah pulak hutang pelajaran yang susah kita nak bayar.
Serius, ini saya tak paham.

Bukan awak je yang tak paham.
Saya ni lagilah tak paham dengan diri sendiri.

Tapi itulah dia, nak tunggu kesedaran dan kepahaman tu datang, ada dekat 3 tahun jugaklah.
Hurm takpelah, pelan-pelan kayuh bayar hutang PTPTN.

Saya akui, saya ambil masa yang agak lama untuk membayar semula.
Ini kerana, gaji yang diperolehi tidak berapa cun untuk bayar banyak-banyak. (Oke, jangan percaya, ini semua alasan saya je, memang liat nak bayar!)

Memandangkan kerja yang saya buat sekarang ini adalah lebih kepada mengambil tugas 'along' (haha along ye, tak nak la along, nak jadi kak long je), tugas kak long ialah call setiap adik-adik, saudara saudari yang membuat pinjaman pelajaran dengan kerajaan negeri Selangor.

Ye, kak long akui, pada era pemerintahan 2014 ini, persaingan dalam mencari kerja adalah sangat sengit. Tapi kak long percaya, kalau awak memang dah ada niat yang tinggi nak bayar hutang, insya Allah, pasti Allah tolong.

Alasan fofular yang sering kak long terima,

"Kak, saya belum dapat kerja."

"Kak, gaji saya sikit lah."

"Kak, nak mintak tangguh boleh. Saya belum ada kerja tetap."


Kadang kita memang sedih dengar. Kak long ni terlebih faham dik, dengan alasan macam tu, sebab kak long awak ni pun pernah mengalami situasi yang macam tu.

Tapi itulah, pada kak long awak yang tak berapa pandai, belajar pun takat diploma, takde degree ke master macam awak semua, tapi kak long percaya, awak boleh berusaha mencapai mampu untuk bayar hutang yang awak dah pinjam. Janganlah awak tak berusaha langsung.
Memang kak long kejar awak dengan monopod korang tu nanti.

Tak dapat bayar banyak, lagi baik bayar sikit dari tak bayar langsung. Asalkan awak bayar.


Wahai adik-adik peminjam (Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor), awak ni beruntung berganda-ganda tau, sebab awak hanya bayar apa yang awak pinjam. Takde faedah kot. Tak payah nak apply ujrah bagai.
Dan lagi, sebelum awak sign agreement tu, awak patut dah tahu teknik-teknik untuk 'tak nak' bayar balik pinjaman.
Caranya mudah saja, dengan syarat awak belajar sungguh-sungguh. Pointer mesti 4flat lah.
Lagipun kalau result korang lebih dari 3.2cgpa pun korang dah boleh minta pengurangan dari jumlah yang korang pinjam.
Subhanallah. Untung sangat korang ni.

Tapi korang memang kena belajar sungguh-sungguh lah.
Kalau kat Uni korang sibuk sangat nak main, nak bercinta, tak fokus.
Akak pun tak dapat tolong.
Akak boleh tolong telefon ingatkan korang bayar hutang tetiap bulan, agak-agak tak dapat bayar, dapatlah surat peringatan, lepas tu surat lawyer. Dan seterusnya nama boleh disenaraihitamkan.

Dalam hal berkaitan hutang/pinjaman pelajaran ini, kita terpaksa bertegas.
Suka atau tidak, awak kena bayar. Oke tak?
Peaceee~

Dan jujur diakui, sistem kami masih perlu dipertingkatkan kerana ada segelintir peminjam ni,
dia tak suka kita nak tepon dia banyak kali. Yang ni akak mintak maaf ye.
Macam mana pun, kita akan berusaha untuk meningkatkan produktiviti kerja kita. Ecewah.
Insya Allah. Hehe...


So, adik-adik, yang berhutang pelajaran dengan mana-mana institusi, bayarlah walau sedikit.
Tak kiralah, awak pinjam bank mana sekalipun, atau awak pinjam PTPTN ke, MARA ke atau Kerajaan Negeri Selangor ke.
Hutang tu hutang. Yang awak kena bayar, sama ada suka ataupun tidak. Peace. =)


Bayarlah,kerana daripada kita tak bayar, kita akan berasa berganda-ganda kesusahannya.
Awak mesti percaya pada Allah, Dia yang beri kita segala rezeki.
Jadi percayalah, walaupun awak bayar hutang, waima RM100 setiap bulan, Allah pasti akan tolong awak permudahkan segala urusan awak.


Akak tahu kos sara hidup tinggi sekarang, minyak naik, harga barang semua pun nak naik.
Soal duit ini terlalu sensitif bagi sesetengah pihak.
Tapi cukup sekadar awak tahu, jika awak berhutang, awak mesti kena bayar balik.


Jangan jadi macam kak long awak ni ha, lepas 3 tahun baru nak start bayar.
Kak long harap, kalau satu hari nanti, kak long dah takde dalam dunia ni, roh kak long boleh tenang, sebab bukan kak long tak mahu bayar, tapi kalau dah ajal kak long sampai dulu sebelum kak long sempat habis bayar, kak long pun tak dapat buat apa.

Al maklumlah, di antara perancangan kak long dengan perancangan Allah, sudah pasti perancangan Allah adalah yang terbaik.



Terima kasih atas perhatian, mohon maaf sebarang kekurangan.

Jaga iman, jaga solat.


~ Norzayani binti Norhamshah~

3 comments:

  1. Ucapan Selamat !!! itu semua tentang berbagi cinta!
    itu sebabnya kami berdedikasi untuk menyediakan pembiayaan yang sesuai tim you.Our disetujui 80% * dari semua aplikasi kredit usaha dan cerukan setiap tahun dari bulan yang sangat indah dari Feburary, ini hanyalah sebuah cara untuk menghargai pemohon pinjaman sebelumnya kami Semua Valentine Day penawaran khusus, dengan sukacita dalam hati kita, kebanggaan kita hanya bekerja sama dengan masing-masing perusahaan menawarkan harga terbaik mungkin dan istilah pada menakjubkan (1%) Valentine $ penawaran khusus $ untuk semua pemohon pinjaman, karena kami mencintaimu terlepas dari Anda keadaan.
    Bulan ini kami juga akan membantu Anda untuk membiayai aset bisnis penting, modal yang besar.
    Kami menurunkan suku bunga kita dengan 1% pada semua pinjaman bisnis yang disetujui, hipotek komersial dan sewa beli paket Valentine khusus ini cenderung untuk memenuhi kebutuhan Anda terlepas dari kelas Anda.
    CATATAN:
    Pendaftaran dibuka 1-14 dari Feburary berada di bawah kasih karunia kita (Valentine khusus) yang ditawarkan, untuk mendapatkan akses ke semua informasi yang perlu Anda ketahui.
    KONTAK: Adamchairmanloancompany@gmail.com
    Wc25380@Gmail.com
    Kami menawarkan layanan berkualitas tinggi.

    ReplyDelete
  2. Saya Widya Okta, saya ingin bersaksi pekerjaan Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di asia karena buruk ekonomi di beberapa bagian, seperti Indonesia, Malaysia dan lain-lain. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu penipuan pemberi pinjaman 6-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan seorang teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya Rp900,000,000 dari SANDRAOVIALOANFIRM sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui SANDRAOVIALOANFIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta saran Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda SANDRAOVIALOANFIRM kontak yang lebih baik. menghubungi mereka melalui email:. (sandraovialoanfirm@gmail.com)
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (widyaokta750@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

    ReplyDelete
  3. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan? Ia mengambil
    pinjaman untuk membayar bil-bil anda? Pada masa ini kami tawarkan
    pinjaman pendidikan, pinjaman perniagaan, pinjaman rumah, pinjaman pertanian,
    pinjaman peribadi, pinjaman kereta, dan lain-lain Jika anda perlu
    menyatakan minat anda ke atas pinjaman, supaya kita boleh
    menghantar maklumat lanjut kepada anda.
    Hubungi kami melalui e-mel joycerolandloancompany@gmail.com

    ReplyDelete