Monday, October 1, 2012

Kenapa muka Doktor dgn Nurse selalu ketat ni? T.T


Assalamualaikum...
sehat tak hari ni?

harap korg semua sehat ye...
sy ni nak kate xsehat,xjugak...
nak kate sehat sgt pun,xjugak...
kesihatan so far,oke,cuma kurang tidur saja... :)

#Ibu warded
entri sebelum ini saya ada cerita berkenaan ibu kan...(erk yg ada baca,tau lah kot kan...)
entri kali ini bukan untuk shoot siapa yg terbaik,siapa yang boleh,siapa yang tidak...
tak...cuma,sejenak teringat,terfikir apabila seorang ibu dan seorang ayah sedang sakit...mampukah kita nak menjaga mereka? seperti mana mereka menjaga kita semasa kita kecil sehinggalah dewasa...

Selama ibu kena tahan kat wad Hospital Sungai Buloh (Wad 4D),banyak lah yg sy perhatikan...dari tingkah setiap doktor-doktor yang bertugas,nurse-nurse,pesakit-pesakit,penjaga-penjaga,penghantar makanan,makcik guard dan makcik cleaner...(aihhh penyibuk arh kaw ni ye yani!)
~Oh tidak,bukan menyibuk,tp itulah,ragam manusia dalam dunia,setiap dari kita ada perangai kita masing-masing...

Wad ibu ada 6 katil kesemuanya...tapi cuma satu saja yg saya kesian,kesian tgk pesakit yang terlantar,tanpa ada sesiapa yang menemani...aihhh,sangat kesian...ada seorang pesakit ni,namanya makcik Ida(erk nama penuh tak tahu),dia kena stroke,tp sejak hari sabtu petang dia masuk,sehinggalah semalam,tiada seorang pun yg melawat...makkkkk sedih lagi!

Syukur Alhamdulillah,sy masih boleh jaga ibu saya...
Tapi ni nak bisik sket...syhhhh...tau...Nurse-nurse ngan doktor-doktor kat sana semua oke,cumanya ada segelintir lah yang susah nak senyum...erk kiranya selalu bermuka ketat...
Haihh,nasib baik saya sendiri yang jaga ibu,kalau tak,(aku xtau lah ape benda dorg akan wat...)
Saya faham kerja banyak,tapi pada pandangan peribadi sy sendiri,sangat NORMAL bila seseorang yang sakit tu ada masalah mengada-ngada...itu sangat NORMAL...!
cuba kalau korg sakit,secara x langsung,korang akan manja sgt,korg akan mengada sikit...sebabnya,korang nak perhatian...

Jadi sy rasa,kalau awk dah pilih karier untuk menjadi seorang nurse atau doktor,sikap paling penting yg awk kena ada ialah....KESABARAN...please take my word!
Tahu,faham...kadang2 sesuatu tu menguji kesabaran...tp nak buat camna,itu semua cabaran,bukan karier camtu saja yg ada cabaran, jadi,mohonlah bersabar...janganlah buat xlayan dengan pesakit...(mesti hampa nak kata,weee hang tak kena,hang boleh la nk take word 'SABAR',cuba kena kat hang...tgk jadik lagu mana!)
#heshhh xmolah gitu,hampa tau dak,bila mana sesuatu pekerjaan yg kita pilih tu,kita kena suka,kita kena sayang,kita kena ikhlas dgn apa yg kita wat...kalau tidak,hampa kerja sia-sia sajalah...
sebab kerja cam hampa ni pahala sangat BANYAK wooo...hampa tolong orang,bantu orang sakit...hampa kena tahu,orang sakit ni,doa mereka mustajab...kalau ada di antara pesakit yg doakan yg xbaik untuk hampa,xsenang hampa nanti...xsemestinya hampa akan bermasalah kat tmpt kerja,mungkin Allah nak tunjuk kasik hampa dugaan melalui ahli keluarga...mana kita nk tau kan...

#jadi seharusnya chill...SMILE ALWAYS...awk akan rasa lebih baik,lebih ikhlas...sy bukanlah nak menidakkan doktor-doktor atau nurse-nurse punya cara,tapi sy ikhlas melontarkan pandangan sy...harap jangan ambil hati...bukanlah semua doktor atau nurse mempamerkan muka 'ketat'...tapi mostly!
heyoooo...pening kepala tiba-tiba...mungkinkah perkara segini terjadi kerana gaji yang dibayar tak sesuai dgn jumlah kerja yang dilakukan?mungkin kerana gaji x sebanyak hospital swasta,tapi kerja banyak menimbun-nimbun...makanya cara layan nak tak berapa oke...
#benda ni sy tak berani komen,kalau nak kena beritahu kerajaan la...bgtau Kementerian Kesihatan...benda2 seperti ini sgtlah sensitif...
tapi sy rasa,kalau jumpa seseorang nurse atau doktor yg betul2 bercita-cita untuk mencari cara sedaya upaya menolong manusia yang tgh sakit,tak kira berapa rendah gaji,mesti dia ikhlas layan pesakit,mesti dia chill saja...tapi kalau hanya kerana gaji,sob3...mungkin awak kena betulkan nawaitu membantu kerana ingin mendapat keredhaan Allah...nawaitu penting...solat pun penting...xkira sebusy mana awk sebagai seorang doktor dan pesakit,solat jangan tinggal k...esok2 malaikat tanya dalam kubur macam mana?bila dah hari kiamat,kalau Allah tanya,nak jwb apa?kelu lidah tau...macam mana ni?macam mana Nabi Muhammad S.A.W nak tolong kalau kita sendiri kedekut dgn Allah,kedekut dgn Nabi...cemane ni?sebab tu walau bz mana,solat tu penting...insya Allah,awak kerja lebih berkat...

#erk rasanya cam dah terlalu melalut mengenai entri ni...ades,maybe emo sikit kot sebab kes doktor-doktor ngan misi-misi punye cara kot...T.T (tp xpa,sy paham,hang nak dok hospital kerajaan,telinga kena jadik telinga kuali beb...klu nak di layan macam raja,bukan hospital kerajaan tempatnya...mereka hanya akan layan ala kadar,atau layan nak xnak...tgk pada hospital la...ada yang oke tu oke lah...yg xoke ni,kena sedia faham ye... :)

#tak tahu lah ibu macam mana hari ni,sebab malam tadi sy tak temankan dia...jadi sy tak tahu keadaan dia macam mana,harapnya makin oke...jutaan terima kasih buat doktor-doktor,nurse-nurse ye...

oryte,entri ni,xreti dah nk tulis ape...penat sangat la...mata berat,badan sakit...mohon doakan ibu cepat sehat ye...:)

#maaf ye doktor2,nurse2 kalau entri ni terlalu angkuh...maaf kalau ada yg tersinggung...sy tau xsemua,hanya segelintir...tapi jgn kerana nila setitik habis rosak susu sebelanga...lagi sekali sy minta maaf,ikhlas dari hati... :)

#terima kasih baca entri ni...Assalamualaikum...

Spread Love:
Niya Unnie_Anything About You
1 Oktober 2012
11.00 AM
Saranghae!

No comments:

Post a Comment