Thursday, March 6, 2014

Atas Nama Cinta


 
Assalamualaikum.

Selamat pagi hari khamis.
Curi sat masa kerja ni update lirik lagu ini, memandangkan ia hanya copy dan paste, so memang tak ambil masa yang lama.


Minggu lepas, pergi mana entah tak ingat, dalam kereta, terdengar satu lagu dekat radio IKIM, eh macam best je, macam sedap je. Liriknya sangat terkesan dekat jiwa aku la. (Jiwa orang lain aku tak tahu.)

Dan hari ini baru aku teringat, download, sambil buat kerja, sambil dengar lagu ni. Ehem ehem. Best.

Lagu ni dah lama kot, tapi aku je baru sedar kewujudan lagu ni.
Sebab dalam lagu ni, suara Fitri Unic ada lagi, sekarang kan Fitri dah nyanyi solo.
Tapi apa pun, dari aku sekolah, sampai sekarang, Unic adalah salah satu kumpulan nasyid fevret aku.
Selain Hijjaz, Raihan, In-Team, Mestica dan sebagainya lah. =)


So, selamat mendengar (Eh sila download atau cari di YouTube, haha kejam Yani!).

Oke, apapun ia tersangat sesuai buat kaum adam dan hawa yang sentiasa ingin menjaga hati supaya tak terus terleka dengan cinta sebelum bernikah. (Kebiasaannya memang selalu alpa, sebab itu dianjurkan bercinta selepas nikah.)
Sesuai untuk didengar oleh remaja (adik-adikku) masa kini, supaya fokus pada pelajaran, mak ayah awak lebih penting. Awak tak akan kisah kalau orang tak sayang awak, asalkan awak tahu Allah sentiasa dekat dengan awak, dalam hati awak. Awak kesunyian sampai hujung nyawa pun awak akan redha, sebab awak tahu Allah akan beri bahagia untuk awak di akhirat nanti. Put your trust in Allah.

Tapi jangan lah pulak cop orang yang macam ni berlagak bagus pulak. (Husnuzon ye adik-adikku sayang) Bila awak dapat rasa sesuatu yang indah selain dari cinta manusia, awak akan tahu apa yang akak cuba nak sampaikan. Dan awak akan setuju dengan setiap bait lirik yang ada dalam lagu ini. Oke? Oke? Oke?

Nah, silakan menghayati lirik yang sangat bermakna ini :
 
(Atas Nama Cinta)
 

Tika mata
Diuji manisnya senyuman
Terpamit rasa menyubur harapan

Dan seketika
Terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singkat perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta

Rela aku pendamkan
Impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikan

Gusar keindahannya
Merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempuna

Bukan mudah
Bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba
Menghindarkan pesona maya
Kerna tak upaya ku hadapinya
Andai murka-Nya menghukum leka

Diatas nama cinta
Pada yang selayaknya
Kunafikan yang fana

Moga dalam hitungan
Setiap pengorbanan
Agar disuluh cahaya redha-Nya

Biar sendiri hingga hujung nyawa
Asal tak sepi dari kasih-Nya
Kerna sesungguhnya hakikat cinta
Hanya Dia yang Esa

Saratkan hati ini dengan cinta hakiki
Sehingga ku rasai
Nikmat-Nya
Syurga-Nya
Cinta-Nya

 

Album : Tika Itu
Munsyid : UNIC
Sumber : http://liriknasyid.com

*Terima kasih, jaga diri. Ana uhhibukum fillah Abadan abada.~

No comments:

Post a Comment