Friday, April 18, 2014

'Percutian' 3 Hari 2 Malam... (Part 2)

Bismillah...

Assalamualaikum w.b.t

Hai, berjumpa kita di bahagian kedua, episod aku pergi 'bercuti' selama 3 hari 2 malam kat Morib nun. 
Terima kasih ye siapa yang sudi baca percutian-3-hari-2-malam (part 1) ...

Sebenarnya aku pun agak blank nak buat entri bersambung-sambung ni, ingat drama bersiri ke kan.
Ingat drama Bukan Kerana Aku Tak Cinta, drama Love You Mr.Arrogant. (Kalau drama ye, ada peminat, ada la yang menjadi penunggu. Kan... kan...)

Part 2 ni aku nak cerita kat kesinambungan Kursus aku hari tu bersama kawan-kawan baru yang tersayang!
Haha jangan main-main, tersayang oke. =)

Petang tu, lepas kami dibahagi-bahagikan dalam kumpulan yang berlainan, kami pun pulang ke bilik. (Eh macam tak kena je cerita aku ni. Adesss!) Oke, kami habis petang tu dalam pukul 5.30 untuk merehatkan diri ke, tergolek atas katil ke, berenang kat lantai bilik mandi ke, bersidai kat tingkap bilik ke. (Haha bahasa sopannya, beristirehat.)

Dan sambung semula pada pukul 8.30 malam.
Aktiviti malam itu, adalah biasa bila kita dihidangkan dengan slide-slide dan penerangan tentang bagaimana nak menghadapi pelanggan-pelanggan yang mencabar. Hehehe mencabar. Yelah, sebab sebenarnya bukan mudah untuk kita berhadapan dengan ramai orang yang mempunyai emosi dan perwatakan yang berbeza-beza. Kena pandai reverse psikologi tau. Tak pandai, makan parang lah jawabnya.

Paling penting, kena sabar plus senyum. Tak kiralah hang sakit hati, jiwa dan raga, dah kalau kata hang kat Meja Depan, mana boleh hang tunjuk muka ketat. Smile as always as you can. 

Bak kata Encik Muzs, kita kena jadi Jerung, jangan jadi Dugong.

Encik Muzs: Kenapa Dugong sudah pupus?
Peserta:  Sebab Jerung makan Dugong. 

Haha. Kelakar masa part ni. Tapi betullah kan, spesis Jerung ni memang ganas. Tapi hangpa toksahlah pilih nak 'jadi' macam Dugong. Kang lemah sangat lah pulak. Nanti kapal lalu, bot serang, tak sempat nak 'berlari' dah mati.

So biar balance. Campurlah sikit-sikit. Jadi Jerung sikit jadi Dugong sikit.
Dan lagi, seorang pegawai khidmat pelanggan juga, mereka akan dianggap sebagai KAMUS ELEKTRONIK BERGERAK ye tuan-tuan dan puan-puan. Sebab pandangan masyarakat, we have to know everything. Kita kena jadi MAKCIK SERBA TAHU. 

Kalau tidak, sila tadah telingan untuk dengar kritikan dari orang yang bertanya.
Kadang-kadang orang tak nak faham kita, jadi kita kenalah fahamkan diri sendiri.
Sedih sekejap je, lepas itu masalah boleh tolak tepi.
Buat apa nak sentap sangat? Nanti kita yang kena darah tinggi. So kita cool je.
KITA WATLEK KITA WATPEACE!!!

Insya Allah, Allah mesti bantu. Kan segala masalah dalam dunia ni boleh selesai kalau kena pada kuncinya.
Yakin, yakin, dan yakin.

Oke, tutup cerita pasal itu.
Lepas dah diberi penerangan yang panjang berjela, kami pun diberi tugasan untuk mendirikan sebuah piramid CHOPSTIK! (Haruslah encik ni bagi aktiviti yang begitu, lemau tepu otak nak hadamkan maklumat yang beliau bagi. Dah malam lah katakan, mata dah kuyu, otak semua dah ingat kat abang tilam sayang bantal!)


Haaa, teruja tak nak tengok chopstik tu berdiri dengan jayanya..?


Mariiii marriii mariii adik kakak abang, akak tunjuk kat korang!

semua teruja masa ni dapat chopstik!
ingat boleh dapat makan ramen jap g.

tapi chopstik ada tiga, mana mungkin nak bagi ramen~

tu dia, kumpulan top! excited dengar encik Muzs bagi penerangan~

nampak kan gigih kitorang cuba buat. :)

boy! nampak macam dah berjaya, tapi belum lagi.

kak ann masih mencuba ye~


chayok2!!

kita posing dulu eh kak! hehe


At the end, memang ada yang berjaya buat. Mula-mula susah.
Tapi once u dah berjaya buat, pergh-pergh, memang alahaiii, bersyukur sangat dan teruja sebab berjaya!

Nah gambar lagi sikit, sebelum habis entri part 2 ni...

chakkk!

yang ini yang aku dah buat.
sekali je berjaya, lepas tu, idak ler~ 

Aku tak ingat lah kumpulan mana yang menang dapat dirikan semuanya.
Hhehe... 
Jadinya aku nak habiskan part 2 entri 'bercuti' ni...

Take care, tengkiu kalau ada yang sudi baca entri ini.


Bersambung lagiiii.... 

No comments:

Post a Comment