Sejarah Hari Nakbah. Kita ambil peduli atau tidak?

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Syukur ke hadrat ilahi, dengan izin-Nya, kita masih dikurniakan anugerah nyawa untuk hari ni...
Hari ini bertarikh 15 Mei 2014...
Genap 66 Tahun Peristiwa Hari Nakbah.
Apa itu hari Nakbah?Kalau tidak tahu, anda, wahai umat Islam di dunia ini, disarankan untuk membaca entri ini.
Kenalilah sejarah tentang Hari Nakbah ini.
Baca perlahan-lahan, anda akan turut merasa setiap derita yang dialami oleh saudara-saudara kita di Palestin sana... Mereka saudara kita! Jika kita tak mampu memberi bantuan dari bentuk kewangan, janganlah pula kita kedekut untuk mendoakan mereka di sana.
Doakan supaya Allah sentiasa melindungi mereka.
Sampai bila kita nak hidup tanpa memikirkan nasib saudara seislam kita di sana?
Hidup ini hanya persinggahan, manusia yang bijak, dia sedar, satu hari nanti dia akan kembali ke 'negara' asal. 
Adakah dengan berdoa untuk mereka, kita akan kehilangan wang kita? Pangkat? Harta?

Allahurobbi... Kalau hilanglah segalanya itu, mengapa kita perlu takut dan bersedih, sedang kita tahu, semua itu milik Allah. Bila-bila masa Dia boleh ambil semula.
Bukan mudah mahu mengajak orang untuk berjihad demi Islam kerana Allah, jalan itu penuh liku dan duri. Tapi jalan yang berliku itu Allah akan balas dengan bahagia yang tidak berpenghujung di akhirat kelak.
Subhanallah.


Apakah itu Sejarah Hari Nakbah?

Nakbah bermaksud “malapetaka” dalam bahasa Arab. Palestin merujuk sejarah hari Nakbah “malapetaka”, sebagai kemusnahan masyarakat mereka dan sebagai rampasan tanah air mereka.

15 Mei 2013 ini genaplah ulangtahun sejarah hari Nakbah yang ke 65. Sejarah Hari Nakbah secara rasminya diingati pada 15 Mei setiap tahun. Ia merujuk kepada pengisytiharan Negara haram Israel pada 15 Mei dan disambut di Israel sebagai ‘Hari Kemerdekaan’ Israel setelah mereka memenangi peperangan yang mereka dakwa sebagai ‘The War of Independence’ (Peperangan bagi memperoleh kemerdekaan).

Hakikatnya ialah mereka merampas negara Palestin dengan mengusir penduduk Arab dari tanah air mereka. Akibat dari keganasan oleh beberapa kumpulan bersenjata Yahudi Zionis, 800,000 rakyat Palestin terpaksa menyelamatkan diri dengan meninggalkan kampung halaman dan berlindung di Syria, Lubnan, Tebing Barat, Jordan dan Semenanjung Gaza.

Kini setelah 65 tahun sejarah hari Nakbah ini berlaku, dianggarkan 6 juta pelarian yang sebahagian besarnya merupakan generasi kedua dan ketiga yang tidak pernah menjejakkan kaki di tanah air mereka. Ini bererti mereka telah menunggu selama 65 tahun untuk pulang ke Palestin. Jika Nelson Mandela diraikan sebagai pahlawan kemanusiaan terulung kerana sanggup dipenjarakan selama 30 tahun demi membebaskan bangsa kulit hitam Afrika Selatan dari sistem Apartheid, maka rakyat Palestin yang menghuni kem-kem pelarian sejak 65 tahun lalu lebih wajar dinobatkan sebagai pahlawan hak asasi yang tidak pernah mengenal erti putus asa.

Lebih 500 perkampungan dan pekan Palestin dimusnah dan diduduki secara haram oleh orang Yahudi dan diberi nama baru. Lebih daripada 700,000 rakyat Palestin kehilangan tempat tinggal, harta benda, ladang, perniagaan, serta pekan dan bandar yang mereka diami. Kumpulan pertama 726,000 pelarian Palestin disusuli pula lebih 200,000 lain yang terpaksa meninggalkan kediaman di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza pada 1967 selepas Israel menyerang Jordan dan Mesir dengan menakluk kawasan itu serta Baitul Maqdis Timur.

Militia Yahudi berusaha untuk mewujudkan sebuah negara dengan majoriti Yahudi di Palestin, tentera Israel telah menghalau rakyat palestin keluar dari tanah mereka. Israel pula dengan pesat memindahkan orang yahudi masuk ke dalam rumah Palestin yang baru dikosongkan. Akibatnya, lebih empat juta pelarian Palestin hidup merana dan merempat bertaburan di seluruh dunia – dari Mesir, Jordan, Syria, Eropah dan Amerika Syarikat.Sepuluh Fakta tentang Hari Nakbah


1. Peristiwa Hari Nakbah adalah punca masalah Israel / Palestin.
Sejarah hari Nakbah berlaku pada 15 Mei, hari selepas Israel mengisytiharkan kemerdekaan mereka pada tahun 1948 ke atas tanah haram palestin.

2. Peristiwa traumatic ini mewujudkan krisis pelarian Palestin
Dua pertiga daripada penduduk Palestin telah dibuang negeri menjelang akhir tahun 1948. Adalah dianggarkan bahawa lebih daripada 50% telah dihalau keluar di bawah serangan ketenteraan secara langsung. Selebihnya melarikan diri kerana penyebaran berita bahawa pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh militia Yahudi di kampung-kampung Palestin seperti Deir Yassin dan Tantura.

3. Pemimpin Yahudi melihat “pemindahan” sebagai satu langkah penting dalam penubuhan Israel
Pemimpin Yahudi bercakap secara terbuka bahawa keperluan menggunakan pertempuran tentera untuk mengusir seberapa ramai rakyat Palestin yang boleh sebelum negara-negara Arab yang lain datang untuk menyerang.
‘The Haganah militia’s Plan Dalet’ adalah pelan tindakan yang dikuatkuasakan Israel untuk pembersihan etnik ini. Perdana Menteri Israel yang pertama, David Ben Gurion, berkata “Kita mesti menggunakan keganasan, pembunuhan, ancaman, rampasan tanah, dan memotong semua perkhidmatan sosial untuk menghapuskan penduduk Arab di Galilee (Galilee adalah sebuah tasik yang dipanggil sebagai Laut Galilee).”

4. Ratusan kampung dan bandar Palestin telah musnah
Tentera Yahudi telah mengosongkan lebih daripada 450 bandar-bandar dan kampung-kampung di Palestin. Sebahagian besar telah dirobohkan.

5. Harta dan barang milik rakyat Palestin diambil sesuka hati
Kerajaan baru yang ditubuhkan Israel telah merampas tanah pelarian dan harta benda milik rakyat palestin tanpa keinginan untuk memberi peluang kepada rakyat palestin untuk kembali ke rumah masing-masing.
Sejarawan Israel, Tom Segev, melaporkan bahawa: “Entire cities and hundreds of villages left empty were repopulated with new [Jewish] immigrants… Free people – Arabs – had gone into exile and become destitute refugees; destitute refugees – Jews – took the exiles’ places in the first step in their lives as free people. One group [Palestinians] lost all they had while the other [Jews] found everything they needed – tables, chairs, closets, pots, pans, plates, sometimes clothes, family albums, books radios, pets…. “

6. Sebahagian rakyat palestin masih kekal atau tinggal di dalam apa yang dikenali sebagai Israel
Sementara kebanyakan rakyat Palestin dihalau keluar, ada yang masih kekal di dalam Israel. Walaupun mereka (rakyat palestin) adalah rakyat negeri baru, mereka tertakluk kepada peraturan tentera Israel sehingga 1966.
Hari ini, penduduk Palestin di Israel terdiri daripada hampir 20 peratus daripada keseluruhan penduduk Israel. Mereka mempunyai hak untuk mengundi dan bertanding untuk mendapat jawatan.
Tetapi, lebih daripada 20 undang-undang keistimewaan diwujudkan untuk dinikmati oleh orang yahudi melebihi keatas orang bukan yahudi. Juga, hampir satu perempat rakyat Palestin yang menetap di dalam Israel telahpun “dipindahkan”, dan mereka tidak dapat lagi untuk kembali ke rumah dan tanah mereka yang telah diambil Israel.
15 Mei 1948

7. Kini, terdapat berjuta pelarian Palestin yang tersebar di seluruh dunia
Pada taun 2012, terdapat 4.4 juta pelarian Palestin yang berdaftar dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Kini setelah 65 tahun peristiwa ini berlaku, dianggarkan 6 juta pelarian yang sebahagian besarnya merupakan generasi kedua dan ketiga yang tidak pernah menjejakkan kaki di tanah air mereka. Ini bererti mereka telah menunggu selama 65 tahun untuk pulang ke Palestin.

8. Pelarian mempunyai hak yang diiktiraf di peringkat antarabangsa
Semua pelarian mempunyai hak-hak yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk kembali ke kawasan yang telah mereka larikan diri ataupun dipaksa keluar, untuk menerima pampasan bagi kerosakan yang telah berlaku, dan sama ada untuk mendapatkan kembali harta benda mereka ataupun menerima pampasan dan sokongan untuk penempatan semula secara sukarela. Hak ini telah jelas diakui dalam perjanjian damai terkini di Kemboja, Rwanda, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Guatemala, Ireland Utara, Kosovo, Sierra Leone, Burundi, dan Darfur. Hak ini walaupun telah diperakui untuk rakyat Palestin oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam Resolusi 194 tahun 1948, Israel, bagaimanapun, masih tidak membenarkan pelarian Palestin untuk kembali, tetapi seorang Yahudi dari mana-mana tempat di dunia boleh menetap dan tinggal di Israel dengan sewenangnya.

9. Keadilan dalam menyelesaikan hak pelarian adalah penting untuk keamanan di Timur Tengah
Majoriti besar rakyat Palestin percaya bahawa hak sebagai pelarian perlu dipenuhi bagi mengekalkan keamanan antara Palestin dan Israel. Mengikut tinjauan pada bulan Ogos 2007 oleh Jurusalem Media and Communications Center, hampir 70 peratus yakin bahawa pelarian perlu dibenarkan kembali kepada “tanah asal mereka”.

10. Hari Nakbah mempunyai implikasi terhadap rakyat Amerika
Israel berterusan menafikan hak rakyat Palestin melalui bantuan kewangan serta sokongan diplomatik tanpa syarat oleh Amerika Syarikat. Satu tinjauan telah dilakukan oleh Zogby di lapan buah negara Arab pada tahun 2002 menunjukkan bahawa “persepsi negatif terhadap Amerika Syarikat adalah disebabkan kerana dasar Amerika itu sendiri, dan bukan kerana tidak suka akan Barat.” Tinjauan yang sama juga menunjukkan bahawa “isu Palestin telah disenaraikan oleh kebanyakan orang-orang Arab antara isu politik yang memberi kesan kepada diri mereka secara peribadi. “ Resolusi terhadap isu pelarian Palestin tidak syak lagi akan meningkatkan imej Amerika diperingkat antarabangsa, dengan membuktikan bahawa kerajaan AS menyokong segala usaha keganasan dan ketidakadilan dalam isu negara haram Israel terhadap Palestin.

***
Dan tahukah anda bahawa para tentera Isreal menghapus dan melenyapkan hampir 500 desa Palestin dan kota-kota dari peta?!
“Bila mana kemenangan itu semakin hampir maka semakin bertambahlah ujian dan mehnah, sehingga apabila muslimin itu sampai ke satu tahap ujian yang paling berat dalam hidup. Maka pasti datanglah pertolongan Allah pada satu masa keadaan yang tidak disangka-sangka oleh orang muslimin walaupun orang-orang kafir.” [Pakar sejarah dan pemikir Islam Dr Raghib As-Sarjani]

NAKBAH, hari tertegaknya Negara Haram ISRAEL !sumber petikan ini : http://wanfauzi.com 

Lagi artikel mengenai sejarah Peristiwa Hari Nakbah yang menarik untuk dibaca : 


Terima kasih, kalau ada yang sudi baca.
Mudah-mudahan Allah akan sentiasa redhai hidup kalian, bukan hanya di dunia, malah di akhirat kelak.

Walau kita tak merasai secara fizikal tentang kesengsaraan yang dialami saudara kita di sana, tapi andai dibaca dengan hati yang ikhlas, anda akan merasai di dalam hati dengan apa yang saudara kita tanggung di sana.

Awak pasti akan mengalirkan air mata jika awak membayangkan diri awak di tempat mereka.
Demi membantu mereka, dan kalau bukan dengan wang ringgit, kita pasti boleh menolong dengan memboikot apa saja barangan dari Israel. 
Apa kita nak jawab kalau Allah tanya nanti?
Apa kita nak jawab kalau Allah tanya kenapa kita tidak membantu saudara kita itu?
Apa kita nak buat kalau ada di antara saudara kita di sana nanti menuntut sesuatu di sana nanti?

Ya, terdapat banyak kekangan. Terkadang memang kita tak mampu.
Tapi, sekurang-kurangnya kita berdoa untuk mereka.
Bantu apa yang terdaya. (doa, kewangan, pakaian atau apa sahaja)

Paling penting, jangan pandang rendah pada kuasa doa.
Doalah bersungguh-sungguh kepada Allah.
Dia pasti beri... Dia akan beri...
Dan sesungguhnya... 
Tiada apa yang dapat melindungi kita semua melainkan Allah.
Hanya Allah tempat kita bergantung.
Hanya Allah yang dapat lindungi kita.
Buatlah sesuatu yang boleh membuatkan Allah cinta pada kita...
Anggaplah sisa-sisa hidup yang ada sekarang ini umpama bonus yang Allah berikan untuk kita lebih mencintai-Nya.

Terima kasih sekali lagi buat yang sudi baca entri ini.
Sekarang awak dah tahu sejarah hari Nakbah, nanti awak boleh ceritakan juga kepada zuriat-zuriat anda, supaya mereka punya hati untuk berjihad ke jalan Allah. Biiznillah...
Buat saudara-saudaraku, walau anda diuji dengan pelbagai cabaran dan dugaan yang hebat,

La Tahzan... yakinlah, Allah ada dengan kita. Jangan bersedih. Jangan bersedih.
Kerana Allah itu lebih dekat dari urat leher kita.
Allah pasti akan bantu kita...yakinlah dengan pertolongannya.
Semoga kita semua akan berjumpa di syurga-Nya, satu hari nanti...
Moga Allah meredhai kita semua...
Aamiin...

Maaf ye, kalau ada kata-kata yang mengguris hati dan perasaan awak-awak semua...

Jaga diri, jaga solat...
Sekian, wassalam...

Norzayani Binti Norhamshah
4.37 PM
15 Mei 2014 / 15 Rejab 1435H

p/s : mohon kalian, jangan pernah berhenti berdoa untuk saudara kita terutamanya yang berada di Palestin, Syria, Mesir. (juga untuk umat Islam di seluruh dunia.)

Comments